「攬炒」的結果勢令基層更苦

440 回覆
68 Like 873 Dislike
你咁講法,你嘅前設即係740萬一定唔夠14億鬥,如果係咁咁根本冇嘢好討論,你嘅答案就係投降

呢個係你嘅諗法? 請確認
阻一阻大家 唔好意思
[推上熱門]所有中學生請入
https://lih.kg/1514313
佢講到攬炒只會影響基層,對有錢人生活完全冇影響呢點好有問題

佢話有錢人雖然賺小左,但係佢既生活水平一樣可以維持,呢點應該得全香港最最有錢果班先做得到而且唔會維持到好耐

好簡單既道理,收入高既人慣常就係支出多,收入大大大大大減而支出維持不變,可以維持到幾耐?除非佢大大大大大減支出,但係咁就唔係生活水平不變啦
香港要reset
攬炒有樓又冇行出黎既人冇咁大影響,除非香港戰亂,講真,香港玩完,因香港咁近深圳 ,樓價都唔會低得去邊 。基層?你搞笑了,深圳每月搵幾千一個月,係深圳都生存到,係香港唔得?點講都好,香港玩完,中共寧願港人走,一係送入集中營,因為香港好多基礎建設都發展晒,可以慳翻好多錢。
所以我唔明基層點苦,佢地自己選擇沉默同支持藍絲,咁香港玩完佢地都有責任,加上佢地咁愛國,咪回歸囉,好好感受黨既懷抱,中國生活係幾好,但你乜都要沉默,依啲唔係我想要既生活,本人係大陸就好幾次同啲人吵,愛國?收皮啦,香港人愛唔到,亦唔明白乜叫愛國。
我覺得機會渺茫,因為其實大陸依家對外經濟其實靠香港作跳板愈來愈少(香港的貿易,outsourcing等已是夕陽行業),到底香港對大陸既邊個籌碼可以足夠完全炒到大陸?

真心討論
啖氣忍撚左22年 我地有邊一個唔苦?
下 基層咪拎綜援
^_^
炒得未夠勁
要開始搞棕地
你想我答你d咩,請直接問,不要說「好多人點點點」,我一對手點覆咁多人,所以只揀有特別想回應既回
我都係認真討論
基層痛苦
你睇下依家攞老綜果班
橫掂都苦
不如搏盡佢
冇老綜既夾心階層先係真基層
你自嗨得有少少over
攬抄本來就係一齊pk
又來政治問題民生解決,垃圾政府垃圾思維
呢單未爆出來前大家可能會受新加坡式獨裁,係官商鄉黑堆仆街要賺到盡,依家呢刻冇得返轉頭,政治問題只可政治解決

五大訴求,決一不可!!!!
po撚夠舊聞未
大陸係有靠香港,但冇香港又係咪會支爆?定純粹只係gdp升慢少少?
你冇心傾的話可以唔使夾硬覆
條撚樣咁有錢梗係叫大家唔好攬炒
窮撚表示期待
基層先唔怕輸 因為冇野可以輸
後生仔更加唔怕 樓冇錢買 人工又唔高 物價又上漲
狗鐵年年又加價 啲大陸人每日150落黎分資源

反而中產有少少錢 先怕你搞到佢
同埋啲上曬岸既廢老 想安享晚年

我覺得冇自由 冇民主 比攬炒更可怕
畢竟林鄭係攬抄派
冇佐國際金融中心. 冇佐一個外匯融資場所.
港共,支共高官資產被公開+凍結同制裁.
每個後果都係直擊支共要害喎.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞