「攬炒」的結果勢令基層更苦

440 回覆
68 Like 873 Dislike
睇到用 敘利亞 同 南斯拉夫 嚟比較香港就已經唔洗再睇落去

我只係希望未來既中國可以變成南斯拉夫咁
施永青
基層先無乜野
好多人係要面子或者懶得搞姐
老母之前失業兩三個月即刻申請綜援唔蝕比政府
但搞而啲文件好煩
有冇用都要做左先知既,
做又一國一制,唔做都係一國一制

咁如果你唔認同呢樣野,又想做有用既野,
你有咩更好既建議呢一刻?
高官變窮人,對呢班愛自己多於愛國的高官而言,比支爆更攞命

呢d咪叫攬炒攞。香港死,港共支共高官都唔使有好日子過。

仲有,點樣“局部”開放人民幣?一開佐就冇辦法再操控。
做唔做都係一國一制,咁我想搵有冇一國兩制既方法先
建議你睇多少少國際新聞
日本肯同美國買農產品用意如何
G7開完會一齊發表中英聯合聲依然有效用意如何
黎緊伊朗問題都解決埋就精彩
到時支那會點
仲係唔傾?準備食草啦
想傾?唔該比左雙普選香港令我仲信得過你先

點解支那呢兩日好似放返和風咁
就係佢地上個禮拜又一次錯判形勢,以為加稅打擊到侵侵選情、以為侵侵冇料到,想佢係六國面前無面去無面返
點知一個G7又逆轉晒
靠外國搞掂就唔使我地主動焦土啦,咪仲好
家下講緊我地主動焦土威迫中共有冇用
到咗呢個地步,我哋如果只係採取「功利計算」之下「真心有用」嘅手段去抗爭,我再講一次,答案就只有「投降」

5、6月嘅時候,政府喺立法會數夠晒票,又理直氣壯咁要為死者尋公義,當時我哋咪又係左計右計都冇辦法阻止佢鑑粗通過送中條例,如果按你嘅邏輯去做,根本唔會有百萬人、二百萬人大示威,亦唔會有之後嘅抗爭,送中亦一早已立法

但結果係點呢?喺完全冇把握之下,我哋儘做,結果得到意想不到、「計算」之外嘅效果

另外,我想問,如果喺中共心目中香港真係只係一隻蟻可以一隻手指捽得死,點解人民日報、環球時報仲日日讀咁撚多耶穌做咩? 明顯共匪係有所顧忌,所以一味靠嚇,一味夠林奠做鷹犬整治香港人

攬炒,就係donald trump嘅「極限施壓」嘅香港版,衝住大陸嘅「顧忌」去test佢嘅底線,要佢作最大讓步

當然,冇必勝賭局,但唔通因為咁就寧願「投降輸一半」?

唔存在投降輸一半㗎! 呢鋪唔贏,香港人就會好L大鑊,各方各面大清算大清洗 (今日教協已經做咗頭盤),香港人會死得仲快仲慘

要講講完。結論係反對投降論。
老實講我真係有諗過投降,之前出果個post都係投降論,諗如果搞唔掂中共就諗辦法令佢唔想捽死我地住,等國際上有有利時機再行動

示威係機會成本幾乎零既方法,做左冇死,不過焦土既成本係極大,似乎又不同講法

人民日報果d就算啦,只係用來洗牆內人民腦,香港冇人信
你接受「投降論」的話,我哋就再冇討論嘅基礎。

- the end -
身家有$100 跌曬所有錢係跌左$100
身家有$100000000 跌曬所有錢係跌左$100000000
你話邊個攬炒影響大啲:0)
咁樣基層就無辦法唔去面對政府政策帶來既問題
依加基層就係因為餐搵餐食餐餐清
導致佢地無辦法去諗點樣改善
只求滿足現狀
攬炒之後佢地就無得只諗住搵食
初期可能會指向示威者
但係最終都會返去政府
我樂見其成
睇晒成個po樓主根本冇邏輯思考,講嚟都曬氣
又一無意義回復
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞