[東京大阪]8日覓食之旅-夏

438 回覆
31 Like 7 Dislike
幾多錢為之平?
你有冇推薦先
其實你想book邊間鮨先
如果你想要sawada 咁就要住貴d
如果其他,就平d 都ok
有冇睇YOUTUBER IKKO'S FILMS, 點解佢咁有錢成日食鮨店, 佢收錢去食? 定係自己俾錢?

利申: 唔識日文

https://youtu.be/3QNvAC17UR8
無睇開
睇佢個view數應該係食野出廣告片可以有錢收
用賺個啲錢黎食鮨店話咁易出名鮨店本身唔需要用youtuber
其實ig 都好鬼多日本仔日日食鮨店
大把富二代啦
好似香港咁大把人買過千萬樓諗都唔洗諗
何況只係二,三千一餐
都似係

佢以前成日食拉都, 周圍試

之後就成日食鮨店
(續ESqUISSE)

麵包

Animality 獸性 : 仔牛、蕎麥 - 經過前幾道,對餐廳嘅火候控制頗有信心,turn out小牛肉相當唔錯。反而旁邊嘅味噌蕎麥醬、黑蒜醬同根芹菜puree自己唔太喜歡,小胡蘿蔔就ok嘅。

Geometry 幾何性: 大黃、椰子 - 睇圖會見到白色一層嘅椰子pudding,入面有糖漬大黃,其實下面仲有一層,一半係大黃paste一半係帶椰子纖維嘅paste。除此之外,更即場灑上long pepper,呢一下真係畫龍點晴。

Pleasure 愉しみ : 香蕉、花生 - 花生雪糕、chocolate chips, 香蕉puree,甜而不膩。

Caramel tart - 好rich但真係太甜要配咖啡

Chef嘅message同madeleine

總體黎講自己係幾鍾意呢餐,首先每道菜配合器皿都好似藝術品咁,如畫;調味舒服,運用日法兩邊食材恰當,表現出淡雅之美。雖然未必每一道都完全hit the point,但係表達風格上,同埋午餐水平,Esquisse係到位及balance。

食完就行下DSM個邊,無收穫,直接過南青山行。

下篇海味
唔知風雲兒係得沾麵出名
咁人哋唔出名嗰碗麵梗係麻麻地
放工繼續出

海味

如果有食開壽司,相信對海味一定唔陌生,大將中村龍次郎經常性出現係ig入面。有人話容易book,亦有朋友同我講過用concierge service book唔到

門面低調,海味字型隱約反映鮨店風格

(無跟次序)

那智勝浦の本鮪 - 漬け、大トロ、中トロ
其實好似用左兩個地方嘅鮪 但miss左聽唔到 脂肪及魚味相當平衡,醋飯少醋,米粒挺立。

當日Top3握り :
鹿児島車海老 - 蝦肉鮮、甜、嫩
穴子 - 香氣逼人,軟綿與質感之間
ハマグリ - 柔軟、甜美、size黎講幾滿意

島根 鯵 - 超級肥美,與top3不分先後

酒肴(左至右,上至下)
目光魚、鰹及薑醬油、北海道鯨、醤油漬け蛋黃 富山白海老、燒鰻、北海道あん肝ポン酢

當中最出色就係燒鰻,脆到呢

唐津赤うに、北海道馬糞うに軍艦

握り: 鯵(重覆)、釧路の鱒、北海道甘海老、鱚昆布〆、青イカ、天草の小肌 ;刺身:鳥貝;玉子

小肌靚,但酸左少少,可惜

*當時上完蓴菜之後,第一道上嘅係中トロ握り

料靚,水準之上,唔覺得評分值咁高但無可否認係好食。唔夠完美,可接受,要改善。另外通常見到光頭仔笑嘻嘻,今次反而見到佢認真嘅一面,有緣再會。

- Day 4 完 -

嘗試加速
唔知都應該正常掛...我無食開拉麵

我又覺得 唔出名又唔一定麻麻地....都有機會可以做得好食嘅 只不過佢出名個樣可能更好食
アオリイカ?

成日形住係咪即係打冷掛喺度嗰種墨魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞