[東京大阪]8日覓食之旅-夏

438 回覆
31 Like 7 Dislike
又唔係紀茂登/くろぎ,貴條毛咩
再者日法lunch多數好抵
壽司lunch都好底
但要酒店concierge先訂到位其實好煩
有邊間日法/懷石食過推薦
巴打係單拖去?
去親日本都單丁友去但日文又麻麻,想食呢d高級壽司店都唔知點算好
(黎緊都係東京關西,不過東京只係有活動留唔耐)

其實唔洗太擔心 基本溝通ok就得 去之前做下功課 最緊要book到
(食完lunch繼續打)

羽立海膽、青椒 Pasta - 見Chef先加青椒入pasta輕輕炒過,上碟,然後拎出一板羽立,舖左兩件大嘅落去。其實海膽同個小辣嘅pasta唔係咁夾,如果係creamy嘅pasta會好啲。

熊本和牛Sirloin、黑松露 - 5分熟,Tender、Juicy,渡辺さん拎舊truffle起勢咁削,正。

檸檬、牡丹海老 冷天使麵 - 今餐完全係carb overload,最後黎個cold pasta,酸左少少

奶雪糕、橄欖油、檸檬皮 - 咁似quintessence個道,兩樣野係夾嘅,檸檬皮點綴得好。

熱情果籽、芒果、檸檬啫喱、乳酪雪芭 - 我以為有得食刨冰

上網睇有人話主廚好rude我又唔係好覺,不過唔算健談係真。

幾靚嘅令和poster

- Day 2 完 -

Day 3 預告: 🍤 天婦羅之神
冇啦 食過嗰啲呢度個個巴打都去過
florilege都要睇下到時間舖開唔開

想試晴山counter唔知係咪要hyatt先book到
今年最熱門應該係山崎
可能唔洗
黎明
但單人住酒店要限budget都冇乜邊間揀,最多都係每晚一餐懷石咁價錢啫
lm
- Day 3 -

みかわ是山居

起身跑左陣步之後就出發去食午餐,久仰大名嘅天婦羅之神。聽過有朋友抱怨佢位置唔方便,但其實應該正常一個鐘車程內,有機會快過入元朗隔離就係清澄白河,可以去blue bottle打卡

入正題先。比預約時間早左15分鐘到,staff先請客人上2樓和室稍候。同一部有台灣、大陸及日本客人,而臨上樓時亦見到同早乙女師傅傾緊偈嘅,好似係愛飯團代表kabun ko等左大約15分鐘,就通知可以埋位。前菜就係例牌個啲: 毛豆、豆腐沙律及鰻魚凍,無乜特別就無影相。

聽講早乙女師傅採用嘅係胡麻混棉籽嘅色拉油,強調油香。一試之下,的確如是。

明蝦 x 2 - 面衣豪放卻厚度適當,隱若感受到早乙女師傅揮灑自如。經過撕裂肌肉嘅處理,蝦身筆直,一咬之下熱氣直衝。麻油香氣相當明顯,蝦肉半熟多汁。第一件未及反應,好彩有第二件接上。

蝦頭 - 是山居嘅蝦頭係沾過面衣再落鍋嘅,顏色偏深,酥脆程度令人滿意。蝦香溢滿口腔,直情係再encore十隻都得。

沙鮻 - 個人更鍾意沾天醬油

白烏賊x2 - 軟糑而不失彈力

紫蘇葉海膽 - 薄脆一層紫蘇葉包住,海膽保持原有鮮味及質感

鮎x2 - 夏天又點少得佢,肝嘅苦味唔重,輕鬆ko兩條

穴子 - 呢度嘅名物,稍嫌油太多,但的確係外脆內嫩

野菜 - 本身有茗荷,然後係野菜menu自選兩種,揀左蘆筍同菇,最能試到功力。野菜表現亦都幾好,青脆多汁。

貝柱天茶 - 無咩特別貝柱落得好大方

成功拎到簽名

其實2019年已經唔興食是山居,又話回塘又盛。不過功力始終係無庸置疑,對於材料嘅掌握真係爐火純青,唔覺得係hea,反而係悠然自得。今次體驗雖然未去到wow,不過叫做checked左,希望黎緊可以試多兩三間出名嘅天婦羅對比下

銀座 ジンジャー
食左餐咁熱氣嘅,梗係食返碗冰解下暑順便行去book過兩日食嘅かつかみ

薑奶、自家製草莓醬 - 感覺上好快溶,麻麻地。薑味少見,好養生feel

然後去左skytree影相,夜晚無安排。

Skytree的日與夜

東京鐵塔 - 話說有近30人係塔底個打卡位排隊我係隔離影左3,4個字條隊無郁過

- Day 3 完-

Day 4 預告 : 🎨 + 🌊

是山居依然都係好難忘
我上一次都係坐你個位
睇住早乙女師傅用唔同 ratio 既面漿整天婦羅真係好正
最難忘係海鰻, 拍晒 video 睇佢 d 蒸氣真係好爽
第一張相笑左
我都住過変なホテル
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞