[東京大阪]8日覓食之旅-夏

438 回覆
31 Like 7 Dislike
九州嗰啲順便book到可以試下,book唔到就由佢
東京就唔同講法
近松同天壽司無咩可以順便book到
- Day 4 -

每日咁食其實已經有少少食滯keep住好飽嘅狀態

ESqUISSE

黎到銀座,終於食到今個旅程第一餐日法,揀左兩星嘅ESqUISSE。呢期少左人講佢,可能係因為上年冇左個金賞,咁就不如自己親身試下

餐廳位於銀座中心嘅一棟大廈上面,裝修唔特別,甚至有啲太簡單,景觀方面亦都有少少失色。Menu就提前揀好左15000円左右嘅course,包一杯香檳。

Menu - 有埋英文版,每道菜上嘅時候,都會有更詳盡嘅解說。取名都幾有意思陣間睇下夠唔夠扣題

Transformation 変化 : 稚鮎、芒果 - 芒果嘅酸甜同香魚幾夾,不過香魚個溫度如果再熱少少就更好。可以見到呢道用筷子食嘅,偏日式少少。

Lyricism 詩情 : 青蘆筍、貝 - 上菜時兩種貝類、漬芹、清酒啫喱醬汁會先由貝殻裝住,跟住侍應先會倒落舖左burrata嘅蘆筍側邊,相當有「儀式感」,同時有視覺效果。味道典雅清新,兩者無互搶,比之前係amber食過嘅xxl蘆筍有過之而無不及。

Osmose 滲透 : 帆立貝、金時草 - 其實每次聽侍應講解都要好留心,好似聽力練習因為有時會涉及到啲比較少遇到嘅食材。以牛油及薑Seared嘅帆立貝呈現溏心狀態,以金時草做paste,撒上shaved white mushroom,然後倒入雞湯精華、sake、帆立貝出汁。帆立貝煎得好,湯又柔和,金時草無搶戲,十分滿意。

Inspiration 着想 :雞油菌、大豆 - 呢道菜比較起其他就遜色少少。雞油菌本身好食,腐皮亦都滑,但無發揮相輔相承嘅效用,枝豆及其puree更稍嫌礙事。

Fire 炎 : 太刀魚、綠 - 炙り太刀魚肥美,點綴以極薄嘅白板昆布,配6-7種綠蔬及燒茄子,整體唔錯。

(待續)

唔知大家心目中有咩日法餐廳想試呢
menu隻font好唔得喎冇厘貴氣又唔夾成個setting

雙語版from ig

日文版似樣好多
都係鍾意l'effervescence menu字體多啲⋯⋯不過臨尾衰咗喺杯花生奶度,甜到飲唔晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞