[東京大阪]8日覓食之旅-夏

438 回覆
31 Like 7 Dislike
我就睇黎睇去都係覺得やま岸最順眼
野食 style 唔同 season 都match 得好好,
presentation 眼前一亮, 山岸既 bg 有保證
入到去次次都係好 relax 既氣氛, 又唔係收天價
真心推介
(佢可以 book 1位都係 advantage 啦)
太難book,pass
去返木山算
宮川我都係用tableall喎
我係咪蠢左要比多幾千yen果下覺得好炆 但又唔知仲可以點book
- Day 8 -

最尾一日得半日,快快手出埋。

朝早8點就出發去京都,試下呢粒400年歷史嘅蛋

瓢亭

瓢亭朝食嘅用餐處係別館,但直路一入去係本館

名副其實,係食過最好食嘅雞蛋之一。朝食套餐除左雞蛋,仲有魚肉壽司、熟魚肉、青梅等嘅食物。

朝粥都好綿滑,配合鮪節昆布醬汁,慢慢就食曬。其實份量都好多,可以唔洗食晏

搭的士去二年坂,因為司機唔熟路被兜遠左,最後好彩和平解決

本身想去pass the baton食返碗冰先走,竟然同我講要排二個半鐘咁唯有直接過機場

盡量都揀日式餐通常好味啲,《假面酒店》送飯

- 全旅程 完 -

下次去食野就10月台北,12月先東京,到時有時間會再出post

好開心引到唔少同路巴絲入黎交換資訊有機會係鮨店見,多謝收睇,大家繼續討論
上次幾條友去台北金蓬莱食又係正
台北去食咩?
少人食唔到台菜
今次去主要試Florilege姊妹店Logy,其次就係Impromptu by Paul Lee 同有間叫肉割烹ゆう。

鮨岡心就每次都要去
Mark 低先 台北唔知點搵食
台仔d blog 咩都話好食
台北街邊嘢都好食喎,香港啲入舖滷肉飯蛋餅鹽酥雞
上ptt搵返要去嘅區就會搵到啲地膽平時食乜
book唔book到鮨天本?
係呀, 掃街同打邊爐正野
下次去請教下先...
個啲前幾年成日去,食得比較多,有friend係個邊讀書帶我去食依家去主要係試餐廳刷星

ptt其實係咪得個個版面咁多年黎都無乜心機睇
天本、足立都唔得sor
反而想去二七,但唔知高雄仲有咩其他好食
我垃圾口,求其畀間好食嘅東北餃子我就ok
RAW又難book

話晒都係bbs⋯⋯N年如一㗎啦
結業啦
傳聞搬上台北
RAW要捕住book但都容易過以前好多了,主要係唔歡迎毒撚一位。有朋友對上去個次嘅評價都幾差

反而台北好多壽司舖,好過香港個啲扮貴價港式壽司

啱啱去ig睇左圈,睇黎短期內都未定結業之後點無得食
咁始終壽司可以去日本食
MUME都見過腐皮,坐下咖啡店開心好多
本身唔係幾好壽司,so far都冇幫襯過啲港式omakase,一睇相就知唔好食嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞