[東京大阪]8日覓食之旅-夏

438 回覆
31 Like 7 Dislike
對於唔少連登仔黎講,特別係蒲開旅遊台嘅手足,去日本已經係家常便飯。但係大家去嘅目的各有不同,有啲去爬山,有啲去睇景,而我就純粹為食野去。有見日本美食post入面多左好多志同道合嘅巴打,我又出篇遊記黎拋磚引玉先

事不宜遲,去相。

Day 1
為左爭取時間好用啲,去程搭red-eye,到埗大約7點幾,即刻去酒店放低行李先。住黎講我自己無乜要求,Budget全程放落食度。今次酒店個reception比較特別,係機械人黎像真度都幾高,夜晚見到有時都嚇一嚇

放完行李就先去下影相,去左30分鐘車程嘅景點 — 豪德寺。豪德寺最出名嘅地方,就係佢嘅招財貓仔更加有唔同大細。數量之多,成為左東京市內其中一個有趣隱藏小景點。咁啱個日落雨無人,隨便影都得。

去到3、4點左右見肚餓,返左新宿隨便醫肚先。最後揀左風雲兒 落雨都好多人排隊,等左20分鐘左右。

風雲兒
自己比較少食拉麵,所以揀風雲兒都係見佢幾出名。無做research,唔知佢沾麵係出名,所以隨手撳左拉麵。個人覺得無乜特別,係粒蛋幾好食。

鮨つきうだ
係新宿行左2個鐘街,就起行去位於目黑嘅鮨つきうだ食晚飯。話說呢間壽司舖其實係最後一間book嘅餐廳,當時已經係出發前嘅2個零星期。咁啱係ig見到合眼緣,加上無乜好選擇嘅情況下,就是但揀左佢。

先上刺身及酒肴:
煮蛸 - 室溫,肉質柔軟甜美。

白海老 - 有少許泡菜漬嘅味道,微辛,相當開胃。

鯨(クジラ) - 食鯨已經係好耐之前,加上係香港食唔到,所以上呢道刺身時,都幾驚喜。肉質偏有韌性,熟成過,血味濃郁。

蝦蛄 - 體積雖小卻十分鮮甜。

鮑、鮑肝醬Shabushabu、馬糞海膽 - 先試第一塊,無甚特別;第二塊鮑,大將建議放入以鮑肝醬油加昆布出汁調成嘅迷你Shabushabu入面烚下;之後,大將將舍利放入湯汁,舖上馬糞海膽,成為”Risotto”。總括黎講,搞完一大輪都係麻麻地。

跟住就上壽司,當中穿插少量酒肴。呢度嘅舍利(壽司飯)係白醋飯,溫度比平常高少少,偏黏。老實講舎利未算好滿意,wasabi好重手,型又唔係握得好靚咁。以下搵幾道好少少嘅黎寫。

小肌 - 清爽,酸味比較輕盈,處理得不錯。

車海老 - 向天本致敬?

塩釜 中トロ漬け - 脂肪比例相對平衡

河豚白子 - 掃過醬油黎燒,爆發。

喉黒巻き - 厚切,魚油滿溢,魚材本身就無懈可擊。

粟米、小蕃茄、茄子凍湯 - 清味蕾嘅過場,夠fresh。

鰹 醤油漬け - 分別點上小撮黃芥末及蔥蓉,魚肉軟滑,漬得剛好。

晚餐共30品,對我黎講飽到上心口,埋單2萬円內,十分合理。最後同大將吹左兩句就返去了。

- Day 1 完 -

預告黎緊個幾Day行程包括K+、是山居、海味、虎白等餐廳,有人睇再寫 依家準備緊冬天去個轉嘅booking,難度又高好多

(如果有身邊朋友發現左勿在此相認)

歡迎交流
海味大將準備走了...好在你食左先
走去邊
未收到風...好似獨立, 8月31 last day...
不過海味派應該天本同sakai都好佢唔小
海味 個人覺得未去到要返焯 雖然有幾道係真係出色
不過東京成地好鮨店
10月1搶下年天本
成地好鮨店但book唔到呢
得嘅得嘅總有辦法
下年搵次住貴野book sawada同埋鮨 はしぐち
今年食住鮨 はしもと 先
如果遲d book唔到12月想去個啲 就諗住試下問はしぐち 唔係就はしもと/ 鈴木/ 紀尾井町三谷
鈴木D意見都幾極端,同埋lunch底太多...
はしもと除左omakase有其他方法book到?
都聽過鈴木d cm 真係試左先知
識人3月去左はしもと 話”唔太難book 唔好預比太靚料” 可以問下佢點book
巴打住邊
東京就淺草橋 大阪就北新地附近
咁今時今日收23k ,點會有頂級魚料
我為左小肌而去ja
大阪有咩目標
但尚充入咁多海膽都係2萬幾円起
我寧願收貴啲 又唔係成日去到
幫手簽 愛國既中國人做咩要o係海外留學
中國既學校唔好咩?
推到愛國中國人返中國讀書

https://petitions.whitehouse.gov/petition/revoke-visas-chinese-college-students-who-disrupted-otherwise-peaceful-pro-hong-kong-protests
個trip係6月中去 係大阪食左
La cime (一般)
燒鳥市松 (不錯)
弧柳 (哂氣)
咁技術都可以carry
近松都係收20k左右
要靚魚貨都係初音鮨 難波果d la
美食 post 加油

鮑整色整水攪咁多野, 6月仲要 seasonal...
河豚白子好少夏天見到
但同意 overall 抵既, <20000 咁多野
頂... 仲諗住去, 要 hold and wait 啦...
佢好似做左2-3年到 ja wo, 咁快要走...
去豪德寺唔順便去埋uneclef食早餐先?
咁等巴打到時包膠はしもと

當時揀左呢間係見はっこく嘅二番手都有幫襯 不過期望唔大
最後食左咁多野就算
麵包個類真係比較少留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞