[東京大阪]8日覓食之旅-夏

438 回覆
31 Like 7 Dislike
I suggest that you buy a travel guide to japan before going on a trip there
係呀 不過2年前 lu
當時住新橋有間4星酒店佢幫我 book
未食過再上既 rating
等我下年試下再靚 d 既魚貨先
希望搶到下年2月/3月天本
- Day 5 -

銀座かつかみ

人氣急升嘅かつかみ變得越黎越受歡迎,可能係因為佢與普通吉列豬扒店唔同,係分開部位逐件上嘅,享受到1:1omakase嘅樂趣。齋睇橫切面嘅圖都覺得十分吸引所以此行要食嘅吉列豬扒就揀左佢。

餐牌 - 當日係食Lunch B course (後來聽朋友講中午都可以order dinner course),包4種部位、炸肉餅、飯、湯、沙律、漬物同刨冰,唔記得加個大雍車海老黎試下豚種聽講係用群馬福豚及銘柄米澤豚兩款,視乎揀嘅套餐。

椰菜、人參醬汁 - 醬汁酸酸甜甜,似南瓜味,加入左少許黑胡椒,十分開胃

剛剛出鍋

醬汁 - 深啡色為原味,淺色為微辛,以及黃芥末。枱上面有電動磨鹽樽,個人覺得落鹽最能突出肉味。

小里肌(ヒレ) - 店長落左order話要飲左啲肉汁先,再加鹽品嚐。可以見到肉汁滿盈,微粉剛熟嘅中心,麵衣緊貼酥脆,絕對滿足。

里脊 (ロース) - 對比上一件,呢件就更肥,脂肪更多,最愛。

肩胛 (肩ロース) - 可以明顯地食出肉味最濃,又係另一種美味感受。

希少部位兩種 (後面個塊係肉餅) - 由同一個部位(好似係里肌)再分出黎瘦同肥兩種部位,反而口感比之前個啲遜色。

炸肉餅 - 洋蔥及豬肉做餡,豐富多汁。

士多啤梨刨冰 - 個冰底好似用奶做,呢個甜品夠曬解膩。

值得一提嘅係店內抽油煙做得不錯,環境又舒服。店長態度好,好願意為外國人解說。加上價錢黎講相當合理,一定會推薦朋友去食

食完就去左川崎個九龍城寨望下,排除個場有啲恐怖,都算幾多野玩,有得篤波、夾公仔,人又唔算多。以下係後門入口打卡位。

未夠鐘去虎白食飯,返淺草逛下。

飯田橋駅

下篇到虎白
間かつかみ睇落好岩自己口味
上次東京 red eye flight 之後果晚 dinner 9 fing fing 應該 book 呢間, 又唔洗好 clean 既味蕾, 平靚正
應該提前1星期book就可以真係平靚正,又唔洗排隊
講起京味真係 rip ...
雖然冇可能 book 到
但一代巨匠 ...
仲咁短期 book 得 又要係銀座咁方便
已經 mark 左, 有時間一定安排
講開くろぎ又想試下 都叫做睇佢節目大
食啦.....一陣唔知會唔會好似水谷咁突然唔做, 或者好似海味長野咁仙遊
連食的機會都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞