[東京大阪]8日覓食之旅-夏

438 回覆
31 Like 7 Dislike
虎白

虎白作為其中一間3星懷石,加上4.46評分嘅不俗成績,算係比較易book嘅一間。雖則有見一啲權威foodie話普通,但同時都有好多人正皮,呢個時候當然自己去試試啦,順便儲下星星。

掛畫就大師水準,唔知野食點呢

循例都係叫杯凍烏龍茶,佢遞出黎嘅時候我以為佢上錯點知係一杯好飲到仆街嘅冷泡,淡淡甘香盈繞

海膽、魚翅、焼茄子 - 無諗到一上黎就魚翅,感覺係華麗但唔深刻。

揚げた稚鮎、truffle sauce - 毫無美感可言嘅倒插,無言。Truffle sauce係mix左牛奶及出汁,有小小厚度個種,醬汁本身係好香,但同鮎唔夾,同埋呢尾鮎副肝特別苦

炭烤天然鰻、糯米 - 正常水準發揮,鰻小小肥,落左山椒,海苔就唔算脆

お椀 - 北海道毛蟹及秋葵,蟹丸個輕盈柔軟嘅質感係值得欣賞,但個湯就平平無奇。

炙り太刀魚、茗荷、紫蘇花、特製啫喱 - 太刀魚肥美可一讚,而啫喱同茗荷份量太多。

中途叫左少少写楽夏吟黎飲 - 冷飲時清澈帶蘋果香,微酸帶甘,後續苦調辛口浮返。好乾淨,清爽嘅一枝sake,配合其夏吟之名。

蒸鱧、萬願寺唐辛子 - 鱧處理得唔錯,唐辛子有少少烤過左,同鱧擺埋一齊顯得有啲突兀。

雉羽太、牛蒡mochi - 自己覺得虎白處理魚肉方面係唔錯,羽太嫩滑,配赤味噌無功無過。牛蒡mochi第一次食,幾有驚喜,外薄脆內黏糯。

粟米凍、魚子醬: 再一次畫蛇添足地加左魚子醬。本身個粟米凍已經清甜好食,係要加啲無謂野

加茂茄子、鮑、蓴菜 - 幾鍾意呢道,三種食材有唔同口感同層次,湯汁鮮味。

漬物

鼈の土鍋釜飯、花椒、新生薑 - 本身以為用鼈嘅精華煮嘅釜飯肯定好鮮,不過再一次期望過高飯同材料混合後嘅香氣的確幾吸引,食落就真係講唔出個鮮字。最後淨左好多飯,小泉さん亦都好好人,將飯整成飯團比我帶返去。

芒果雪葩、最中碎 - 自己係屋企都整到

小泉さん幫緊隔離客人處理下次嘅預約 - 我印象中小泉さん有一半時間都係counter前面,有時入面嘅助手會拎啲成品出黎比佢試味,所以其實大部分食物都未必經佢手整。態度黎講真係好friendly,會同客人有講有笑,最後會係門口送客至客人轉彎。

虎白無咩令人想再試其他季節menu嘅意欲,食材黎講雖然符合要求,但係配搭方面真係差咁啲,亦欠缺左自己嘅signature。

- Day 5 完 -

Day 6 會轉戰關西,餐廳預告 : 焼鳥市松、La Cime、弧柳及瓢亭朝食
忽然覺得去石かわ食啲嘢好簡單但望到虎白個甜品又覺得hea咗啲
甜品真係費事提
石かわ掂唔掂
都係嗰啲嘢,冇乜特別,不過お椀個湯真係旨味爆發咁,同埋中皿個芡整得幾好
小弟都book左下星期去食銀座かつかみ
咁生的豬真係唔怕?
無穿無爛 有咩怕同埋個人覺得唔算好生
係日本食都還可以,起碼有信心保證
其實睇落又唔係好生
樓豬禾想食高級燒肉,有無推介?
Manger好似都係咁既色
我知係無事,都係心理關口問題
就好似食生雞咁
巴打幾人去
馬刺
銀座かつかみ - 隻蝦同kakigori幾好食 其他都ok但唔係好stunning 叫做幾抵食 chef幾好人

海味 - 最近好多人獨立 希望nakamura okay
agger
我book左Aコース
我驚其他コース太多食唔曬
一個人食book唔book到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞