[東京大阪]8日覓食之旅-夏

438 回覆
31 Like 7 Dislike
red eye落地食啲清淡嘢墊底
腸胃冇咁快玩完

去親東京得閒嗰陣間嘢都唔開,頂
長野師傅仙遊之後接手,應該有3,4年了
講得好啱個幾日特別滯
天氣熱同可能冇心情啫
再唔係豪德寺另一邊sudo啲包睇落更加得
- Day 2 -

第二日中午無特別安排,見天氣咁熱,random決定去食下冰。

ひみつ堂
揀左喺日暮里駅附近嘅傳統人氣冰店,ひみつ堂。出左站再行10分鐘左右,就到店址了,照舊都係要排隊。最後係烈日下排左20分鐘,就入店等多陣埋位。

店外

Menu實在係令人花多眼亂,有成十幾二十款冰,咁就直接黎個最愛嘅宇治金時。ひみつ堂係用舊款手動刨冰機,冰就用無咁易溶嘅天然冰。準備拎相機之際,碗冰話咁快就到左。份量比得相當大方,紅豆蓉細滑,不過甜左少少,配上帶微微抹茶澀味嘅冰就剛好。冰感綿密不失質感,實在唔錯

食冰都食飽距離晚飯時間仲有5粒鐘,先去影下相行下街。首先去左飛鳥山公園,遇上繡球花開,好多人主要係想去睇下兒童公園,聽講係林宥嘉影結婚相個度(?)

又去左野方駅,影下地面列車,係兩條商店街中間經過。

返去渋谷行街,上左109上面嘅Magnet觀景台,當然唔少得十字路口。

見未夠鐘食dinner,去Pierre Herme飲杯咖啡食件macaron先再慢慢過去今晚嘅餐廳 - K+ (カゲロウプリュス)

K+ (カゲロウプリュス)
作為高踞法餐榜首L’equateur姊妹店,K+亦係好受歡迎嘅日義餐廳,tabelog嘅評分唔錯,有4.32。餐廳回覆時提供兩款menu 選擇: Prefix course menu (約2萬円) 及 Omakase menu (約2萬3円),而9點後餐廳繼續提供a la carte至凌晨1點,成為唔少人嘅宵夜勝地。

當日係坐counter位,可以清楚睇見主廚渡辺さん料理過程。

煙燻漬溏心蛋、魚子醬 - 正常發揮

炙り鱧、柚子ソース、蕃茄、紫蘇花、海膽 - 頭盤係相當清新嘅一道,用上旬之食材鱧,可惜處理骨方面唔夠好,整體中規中矩。

黒鮑肝醬Risotto、唐墨 - 肝醬十分到位,加上唐墨嘅咸鮮及熟度得宜嘅米粒,出色。唔好睇佢份量好似好少,個人覺得比得剛好,食多左就會膩,加上之後仲有3個main同2個pasta

雞胸、肉汁、枝豆 - 話咁快就上第一道主菜,胸肉煎得嫩滑,肉汁本身就相當夾。配上ham、mushroom、少許辣椒粉,homey得黎又帶些少精緻。

金目鯛、蜆 - 又係好溫暖嘅一道,蜆湯清甜,微微浸住皮脆肉嫩嘅金目鯛及大蜆,簡單又容易貼人胃口。

(待續)
pierre herme唔食返件ispahan真係唔會收口
你d日法懷石貴過壽司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞