[東京大阪]8日覓食之旅-夏

438 回覆
31 Like 7 Dislike
一個人要打電話去問 online無比呢個option
話說好食嘅天然冰硬係要去到冇雷公咁遠
唔會食唔哂 每種肉一兩舊 飯好細
虎白係有少少怪 truffle + ayu, caviar + corn
2 樣都係好重視原味既食材, 格硬加 truffle / caviar 上去喧賓奪主.....

御椀果度條秋葵浮浮下好似搭台咁...
可能係要應付啲遊客,特別係鬼佬,一聽到truffle同caviar就amazing個日去好似有俄羅斯人

另外真心覺得佢presentation唔得

唔會推薦人去虎白 even初心者
新手梗係石かわ啦,又易book,係貴啫

再唔係銀座小十囉,book枱難度負數,不過個人唔係幾好佢style所以冇乜意欲試
- Day 6 -

係smartEX個app到買左張green car飛去大阪,個位算係闊落少少同埋無乜人嘈住。

Sorry張圖係story cap返落黎所以有字

蛋治做早餐就基本

擺完行李第一時間去食返個お好み焼き先,就腳揀左梅田站嘅福太郎,但唔係好啱食,個麵糊太過濕

焼鳥市松
個人認為大阪嘅焼鳥做得算唔錯,有唔少受歡迎嘅焼鳥店,焼鳥市松就係排大阪第一,而且有一星,輕鬆上網book就得

備長炭燒

Ricotta Cheese 關東煮 - 睇落似豆腐,實際上係柔軟嘅ricotta cheese

鷄刺、醤油foam、胡麻油粉末 - 比內地雞刺身微微炙過有彈力,以創作料理形式上場。

雞頸

輸卵管、醋、洋蔥

霧島royal豬

萬願寺唐辛子

手羽先

「金柑」醤油漬け、去皮小蕃茄、日本產嘅柑橘類水果

つくね

提燈

もも肉風干し - 乾左少少,有啲韌

粟米、椰菜、雞飯

仲有6時間煮嘅雞湯同漬物

平均黎講都燒得唔錯,如果要揀最好食嘅三串,會係提燈、つくね同肝。提燈除左粒黃,旁邊連住嘅管都好食;つくね好鬼juicy;肝係燒得剛好,無腥味埋單一萬円左右,同上個月係香港birdie食嘅差唔多價錢。

- Day 6 完 -
等睇 e + 弧柳咩環境
3萬円又唔算貴,話曬有3星加持。銀座小十、龍吟都係好多遊客。
家陣好似三萬円落唔到樓
睇啲日本人食評佢哋好似認為未計酒水同稅要三萬円樓下先叫合理價錢

好坦白講齋睇相係唔知龍吟做乜春
依間提燈得2粒燈
我撞鬼,見到四粒

樓主點評價香港birdie?話晒都福岡價位三倍⋯⋯同埋香港呢間有冇椰菜墊雞皮串㗎
的確好多餐廳唔值某個價,名氣幫佢加價,都好多人心甘情願比。
龍吟睇下啲碗碗碟碟江户切子
值嗰啲被日本人book晒
玻璃杯啫,直接去墨田區睇
當香港其他燒鳥店用電爐而佢用炭燒時,都叫有優勢。我覺得燒得唔錯,就算我去個日爆場都keep到無失誤,但啲侍應有啲閪。無椰菜
一般都係1-2粒大
呢間嘅提燈幾細粒,不過都叫唔錯
睇個款都唔係走かわ屋路線,冇椰菜都正常
但喺香港使六七百蚊食雞串燒完全係心理關口
香港地食個啲乜鬼安安燒烏龍燒都要300幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞