澳洲留學生討論區5

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
點會冇分好定差
依家係本身高分嗰啲人(揀unsw個班人)轉左去揀uts喎
Atar高分過班人*
揀UNSW個 range可以好大 唔係得90+先可以申請
醒未呀....
個range可以有幾大?
Unsw最多人讀嗰兩個系商科同埋工程全部都係around 90
依家就係好多有90 或者以上嘅人最後冇揀到unsw好多去晒uts
最後你睇返cutoff你就知發生咩事
你根本一開始假定有好多Unsw嘅學生好多都唔係90+已經係錯我個人認為
UNSW 5萬1千個學生包括undergraduate, master, PHD
其中 business+ engineering 2萬2千 唔夠一半
所有Bachelor 都係得 31000 你計番比例
business+engineering 比到盡咪得15000個
你嘈咩姐 剩下個一半洗唔洗90+呀
剩低果一半都好多要90+
Law medic ?
仲有science 好多都要
以我記得例如data science 心理學 vision sci etc

拉返去正題
所以最後嗰句相對冇咁勁嘅學校≠冇啲好勁嘅學生
Atar cut off可以比較真實咁樣話到俾你知嗰間學校嘅某一啲科最低收生嘅分數係幾多從而可以更加準確咁樣判斷到嗰啲學生嘅質素
Hi
佢accommodation冇offer畀你咩?
你係year幾?
3 sem好恐怖?
就開學
God bless you
你讀咩科?
A&f engine呢啲嘅話就自求多福
其實冇快過,只係arrangement 唔同咗
唔係好恐怖啫 各有各好 3sem”理論上”會flexible 啲 不過會chur少少
利申:經歷過semester同trimester
Semester 同tri 其實一年都係咁多credit
Tri 一個sem讀少d 科集中d 其實仲好?
我咁講合唔合理
可以咁諗 只要每日keep住revise少少就會輕鬆啲 畢竟少左study break 不過主要都係睇人 讀唔掂既tri定sem都係讀唔掂 讀到既咩system都冇咩影響
本身已經chur 同埋fail rate 高
依家仲要chur啲咁你話啦
快個人地grad嘅講法係啱嘅如果你每一個sem都讀三科嘅話
應該會快咗
因為你有得揀一年讀八科或九科if 你咁好彩唔炒嘅話
你咩科?
讀少啲?
13個wk嘅內容要你10個wk讀晒咁都叫做集中啲讀少啲
我揀學校時無consider 過trimester
完term1就知咩事
Poor you
好彩我啱啱好grad咗姐避咗trimester
Unsw分好哂咩科要邊個term 讀 到底邊到俾你感受到快咗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞