澳洲留學生討論區5

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
信我讀到你趴喺度如果係神科嘅話
Australia pt radio ot 好唔好搵?
想問下sydney一年大概要幾多生活費
同埋第一次去要帶幾多cash
過兩個月就去越嚟越緊張同擔心
但pathologist 唔係病理科專科醫生咩
一定會少過其他八大嘅 不過唔少
我係Melbourne 同問
我都有緊張同擔心
PT new grad 65000 aud annual
OT new grad 60000-65000

OT有經驗唔知,PT 3-5年經驗就80000up
呢個係clinic 定hospital嘅人工?
Physio clinic or aged care , hospital人工會少10%到
Oh thank you!如果我唔係PR grad咗搵工係咪去rural area 好啲
melbourne exchange中,嚟咗半年
cash其實唔洗多,因為sydney同melbourne都係碌卡多,九成以上舖頭都有得碌,連汽水機都可以碌
搭車方面,myki同opal都可以碌卡增值,日常生活中,需要用cash嘅情況真係好少
所以帶AUD 1000都夠用,其他就嚟到呢邊開個bank account,入舊錢入去,日常洗費就用呢張卡嚟嘟

生活費方面,sydney唔熟物價,但應該唔會差好遠
租:睇你share room定單人房,share room AUD 150-200/w,單人房AUD 300 - 400/w
食:普遍AUD10-15左右一餐,AUD 20叫偏貴,AUD30就算係豪食。快餐/ sandwish/ burger就13-15包嘢飲,cafe食正餐同食意粉就20左右,唔包嘢飲,自己煮可以平好多
行:melbourne有free tram zone,上車同落車都係入面既話係免費。如果唔係入面幾話,唔係太遠嘅就3-5左右一程
大概就係咁,唔知你哋住邊,所以好難話到個總數,自己計啦
Oh thank you 睇嚟我一到步去ANZ開個account 好啲我正正住係Melbourne city
Uni SA好唔好 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞