澳洲留學生討論區5

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
nsw都係
利申: 香港3年牌未夠25上年重考綠P
澳洲,我宜家都做到好攰,但physio每一個field都唔同
我個人prefer pt多過ot嘅
不過你話做嘢辛苦係邊方面?
有好多野學校冇教,自己要識執生,要同同事manager打好關係,又有機會俾patient complain,好多admin野,你要同保險公司deal,又要不停學野進修,出到黎唔係剩係clinical野要考慮
Ching做 private clinic?
你做左幾耐?
估唔到澳洲做都咁辛苦
半年咋,仲好新人
幾個field, private practice, home visit, aged care
如果自己開clinic 會不會好過d?
講真 開clinic 唔係咁容易做到架
首先你要好有料 即係經驗要好夠 知識都要好叻
其次係個成本係好大
比普通醫生開診所仲要大 eg 醫生診所仔其實面積好細 有張枱有基本野就可以開診
但物理治療診所 需要既空間要大好多 eg 要擺治療床,運動用品,電療儀器等等
隨之而來既器具成本 租金成本都會大好多
所以簡單d 黎講有料又有錢 根本唔係咁易做到
都係幫人打工比較貼地
幫人打工實際上年收入有幾多?(range)
65000-100000 depends on exp
其實正路學校都係剩係教知識上嘅嘢,其他真係出到嚟慢慢學
澳洲讀PT 其實幾好,grad 翻香港留係澳洲做都得
有無monash人試過defer exam?
International student可唔可以申請其他時段/overseas exam?
Apply special consideration睇情況
好似唔得
有無人住UNSW village?
想問下比咗deposit之後去到先開bank accout比rent 咁我去到未開account之前有冇得住?
有冇人下年去uq讀?
巴打讀咩
Science
有冇巴絲係utas讀緊書
想問下exchange係咪無得申請opal concession card架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞