澳洲留學生討論區5

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
你自己上兩個網睇下 local entry requirements
正常人有 USYD Monash Commerce offer
都會簡 USYD啦吓嘛
除非唔鍾意 Sydney
日日係到亂咁吹
再者 Usyd每年資源一年比 Monash 多好多
government/private donations
所以你認為整體 Monash 比 Unimelb勁??
Theory係一樣呀 但你嘅 lecturer, tutor教學方法決定咗你獲得啲咩知識
你咁講去非8大咪算囉 又平讀嘅野又一樣
讀tafe不如番hk讀ive
全線斷曬,你係melb?救急可以分d俾你
屌16 號先番去
好驚到時爆發番唔到
諗住買定做後備
我想問有咩分別
最多咪就係一個生動啲一個冇咁生動又或者俾多啲例子同埋少啲例子嘅分別
其實的確有啲科讀非8大讀某程度上都無所謂
你講平嘅話uwa uoa嘅商科咪又係平過uts
依家冒起咁嘅新興大學收費依家都唔平
正常人有得簡 點會唔簡好啲個間
好明顯有其他唔一樣啦 教學內容深淺
你同學優秀程度...etc
如果唔係嘅話就唔使有分數線啦 on9...
可能我舉例唔夠極端
野雞大學同名校用嘅都可能同一本書或教相同內容
咁你去唔去野雞大學???
如果淨係講商科會計教學內容深淺程度的確唔係爭得遠
我睇過mq UTS accounting 啲考試都係咁難你得閒可以睇下
至於同學優秀程度嘅話atar 收分你可以睇下呢度
https://www.universityrankings.com.au/atar-entry-scores.html
淨係講uts business cutoff講緊係90高過唔少8大
其實我覺得名校真係得個名
話俾你知佢哋間學校好多好勁嘅課
好勁嘅教授佢教你地
幫你容易啲搵工咁解

至於唔係八大嗰啲你自己可以去睇下佢哋啲staff list
好多都係英美澳名校phd
唔信嘅話你可以去睇下
呢樣野我成日睇成日update
https://www.google.com.au/amp/s/amp.smh.com.au/national/nsw/uts-more-popular-than-unsw-in-2020-as-38-000-students-receive-university-offers-20191223-p53md7.html

唔知你有冇睇過
當然導致呢個原因出現某程度上係因為unsw 3sem嘅影響導致uts成為第二多學生想入讀嘅學校
USYD BCom95喎
Monash Bcom都90
UTS Bachelor of Accounting 93添
但Bachelor of business 88咋
唔同Course你比件毛咩
好心就上大學官網睇啦
唔爭得遠? 邊個講?你?咁野雞大學考70分 去名校又可以考70分?
唔好嘈啦好嗎 咁簡單嘅問題都要拗
有好多 但唔夠多 無最 top幾間多
最top幾間唔會無啦啦 stay the top
名校吸引更多優秀 academics
好明顯嘅道理啦吓話
Then...???
唔爭得遠我係講嗰個考試程度喎你唔好上綱上線
其次我send嗰個網係atar cut Off唔係selection ranking 呢兩個概念其實有分別
你話selection ranking 學校定個分的確係88 低過monash 又或者某D學校呢樣係事實但的確唔係爭得好遠
你講緊學生優秀嘅程度嘅話睇返實質收生嘅分數(cutoff)uts的確係90分

如果你攞間野車同名牌大學嘅70分佢比一個天一個地咁就梗係冇得比啦我依家又唔係攞緊嗰啲乜嘢天主教大學嗰啲嚟比
你咁講係啱嘅
不過你所講嘅人數多可能係因為間名牌學校真係請得比較多老師同時名牌大學嘅畢業生所佔嘅比例多所以會造成好多名牌大學畢業生係名牌大學教書
如果講返個比例你講嘅話可能相差只不過係5-10%
唔該你唔好攞啲最廢最廢嘅澳洲大學同最勁最勁嘅澳洲大學去比

同埋我個人深信唔係名牌大學嘅phd grad ≠做唔到好勁嘅research
其實你自己去睇返uom accounting fax staff list 入邊唔少老師都唔係8大phd grad但係會計排名依舊非常高

所以有陣時老師勁唔勁都好睇學校點樣收啲老師返嚟同埋要等班老師自己造化

呢個係個人睇法
Then你所講嘅高分嘅學生一定會帶啲最勁嘅學校呢一個定律唔係啱得晒
你個 preference無分好定差嘅學生
3 Semester可以令能力可能不足的人轉去 UTS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞