澳洲留學生討論區5

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Accounting 毒死你未?
UNSW???
呵呵 除左 Accounting and Finance 你睇埋 Management, Marketing, Economic, Actuarial science 先再講啦
仲有個 Times ranking又唔見你講
仲UNSW 唉
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2020/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats
吓 有幾難??
Actuarial science 都唔係商科
Econ 廣義來講唔可以叫商科
Marketing management 呢啲冇咁勁嘅科勁過un又如何

你剩係得times(三大排名嘅其中一個)贏到unsw
仲有講商業collection墨爾本大學贏到unsw?
睇吓紐約香港星加坡你就知
Connections

乜唔係好難咩?
有冇Hobart UTAS嘅巴絲打?小弟下個月到,聽講內地人撕文宣好嚴重?
Management唔勁? 咁MBA 點解咁多 CEO/高層去讀仲要比成百萬??
仲有 Unsw 只係 QS 2019 A&F, SHA Finance 比unimelb高
其他科咪又係輸 仲有 2018 QS咪又係一樣第10
2019仲要係 15 Vs 16
都唔明自豪啲咩
上述嘅科所有都係 under faculty of business under business school.
所以仲有咩好拗?? 咁多分科咁多排名 贏得兩個 仲要係
難啲咩 正常比心機讀都75+
自己去 Check Employability Ranking
我都唔想笑你
Mba都唔係全部都讀有關management嘅嘢
其他科例如啲乜嘢?
你話管理輸我冇嘢講
但未至於墨爾本大學擁有全澳洲最勁嘅商學院
你頭先直接話係第一
Qs 2017之前錢都係贏uom
係三大國際排名入邊贏兩個都唔夠勁
Employability ranking 係計overall
Un贏唔到uom絕對唔出奇
計年齡都輸啦
但係如果淨係講商業果一方面uom的確贏唔到unsw
雖然我咁講好似好主觀但事實上的確好多勁嘅商業公司都請好多unsw commerce grad嘅人

你可以自己上去linkedin alumni 到睇下
仲有employability ranking入邊有兩項直情係冇分唔知點解雖然係咁都排緊全球28
Actuarial science, Economic, Accounting, Finance, Management, Marketing 有邊樣唔係 under Business School
你贏得幾樣? 所以 Unsw 2017之後連Accounting Finance都只係同 Unimelb齊名
兩科打和 其他輸曬
你話邊間贏
仲話3個贏2個 你計曬所有 subject先算啦
求其簡其中2科打和/贏少少 就當成個 ranking贏曬
28同第7 得一格無分 比你個格滿分都追唔過啦
拗咩姐
我睇過 Alumni啦 UNSW邊到有比 Unimelb多
單計 big four你都輸啦
我都唔想同你計 Ibank同 MBB
計埋輸得仲慘
我 breadth係 Blaw, Corporate law, taxation law
你應該唔鍾意
好似 Movies making好易拎分
但我覺得無咩好讀
我都唔知啲人去曬邊 好似真係無咩香港人
Monash好似有唔少
係兩格都冇分你可以睇清楚啲
同埋我上面都講過overall employability ranking 贏唔到uom好正常
年齡都老啲啦
好心你睇2020年啦 仲睇2019
又計咩年齡呀 cls
Economic 或者精算有唔少學校都放喺art 同埋science fact.
2017 2019唔係齊名
雖然都係差唔多不分高下一樣勁
商科最有用嗰兩個major 都係unsw贏咁你話邊間贏
最多打和uom何德何能第一?
LinkedIn alumni 係商業方面呢一個領域unsw >=uom我嘅意思係
Overall uom 人數都多過unsw咁梗係實贏啦
Big4 unsw點可能會輸uom笑咗
你睇清楚啲先啦
我攞條命同你賭都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞