澳洲留學生討論區5

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Commerce 好多都去晒unsw 啦
勁撚多香港人
如果窄啲去睇齋計香港嘅話墨爾本大學嘅校友人數肯定贏唔到unsw
我哋歸為全球最多香港人讀嘅外國大學你點贏我哋
Sor9
睇咗2019
我意思係老嘅大學同時又勁嘅大學自然就職嘅機會都大啲
始終多人聽過同事又有實力
我都無同你計香港 我都覺Unimelb唔多香港人讀
big4 計咗啦
Unimelb 2430個
UNSW 2344個
所以?
兩間Overall 人數咪又係差唔多 輸又賴地硬
巴打我發覺我都係填左呢個......咁點算
2019 15 VS 16 有咩好講姐
你唔好比較埋2010-2017
就算呢兩科打和 但其他科輸曬
咁都唔係第一??
兩個最有用 major??
不同 major唔同 position
你咁講 一間公司最大嘅CEO 做嘅野仲係 management related 添
Major邊有咁分
但 Economic, actuarial science 普遍都係放係 Business School
因為畢業生正常都係入 banking, insurance, consulting etc...
我返酒店再搵唔喺香港
電話睇LinkedIn 好麻煩
係有既 幾個fd 都識到local 香港女朋友
但係自己表示男都唔識多幾個 何況女
都係同印度 東南亞fd玩
其實果兩科唔係打和只不過排上面爭幾個位甚至幾十個位其實相差都唔大所以我先至話一樣勁
管理同埋市場學輸但係最有用嗰兩個科會計同埋金融贏咁點計先
你send封email去問下,佢話已經自動揀翻岩
btw 你洗唔係biometrics 同身體檢查
暫時淨係做左biometrics, 你要身體檢查?
Year幾?難唔難適應?
Update番解釋點解申請錯 同佢講番轉non award sector就得架啦
Ceo 呢個係管理方面重啲
不過你自己睇下ceo讀商科嘅有幾多係會計同埋金融底

actuarial 係比較多大學會放喺商科不過經濟嘅話好多歐美嘅大學都係放喺art
印度同東南亞真係好多....
唉 你鐘意啦
懶得同你拗
Macquarie嘅 Actuarial science夠勁啦 又唔見佢係商科第一
明明 Unimelb嘅商科投入更平均 整體最勁
UNSW明顯只向個別商科發展
你去見工睇下 Unimelb個名好用啲定 UNSW
雖然校名只係入場劵
冇人話過mq 係商科第一喎佢敢認咩?
仲有mq精選的確係勁不過都係得一個major勁
同事精選又冇一個獨立嘅排名

Unsw除咗商科發展之外咁工程法律呢?

我真係完全唔驚unsw很商業範圍個朵唔夠勁
你講個名好用嘅話usyd贏晒我哋兩間啦
你要比綜合 Unimelb咪又係第一
USYD 醫同法律係勁 傳統學科
但 Unimelb 呢兩科又唔係差 反正唔係間間大學有咁多資源去搞 醫同法律
反正最有錢同資源嘅大學一定係 Unimelb同 USYD
Ching你year1 ? 咩campus
你係邊頭架 我peninsula 好似係
有冇人UTS?
hi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞