千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車 8 大結局

962 回覆
87 Like 6 Dislike
夢巴 im back

之前去咗邊

病佐
miss you

已完故一個月

一好返即刻返來
一個月,好似過佐好耐咁

完故之後
成個人頹曬

facebook有見你去日本happy

yes

我五月尾都去大阪

有冇好介紹

我都係
有冇好介紹 x2

會唔會相認
夢巴 im back

之前去咗邊

病佐
miss you

已完故一個月

一好返即刻返來
一個月,好似過佐好耐咁

完故之後
成個人頹曬

yes

我五月尾都去大阪

有冇好介紹

我都係
有冇好介紹 x2

會唔會相認

可惜我正係去咗東京

完故之後
成個人頹曬

yes

我五月尾都去大阪

有冇好介紹

我都係
有冇好介紹 x2

會唔會相認

可惜我正係去咗東京

我黎緊都去

有咩推介

yes

我五月尾都去大阪

有冇好介紹

我都係
有冇好介紹 x2

會唔會相認

可惜我正係去咗東京

我黎緊都去

有咩推介

築地一定要去
壽司超高質
發現已經寫到水蛇春咁長

原來真係可以好多野寫
發現已經寫到水蛇春咁長

原來真係可以好多野寫

你搞到我好期待
發現已經寫到水蛇春咁長

原來真係可以好多野寫

你搞到我好期待

唔好咁期待
好多野要組織
聽日寫好
發現已經寫到水蛇春咁長

原來真係可以好多野寫

你搞到我好期待

唔好咁期待
好多野要組織
聽日寫好

等你
發現已經寫到水蛇春咁長

原來真係可以好多野寫

你搞到我好期待

唔好咁期待
好多野要組織
聽日寫好

等你

太chur就休息下

太chur就休息下

咩事

太chur就休息下

聽日final冇得抖
依家成個腦都係歐陽修蘇軾

太chur就休息下

咩事

篇感想好正 追故個陣d記憶翻曬嚟

太chur就休息下

聽日final冇得抖

加油 我今晚都3000字

太chur就休息下

聽日final冇得抖

有文啦

太chur就休息下

聽日final冇得抖

有文啦

係實體書既文

太chur就休息下

聽日final冇得抖

有文啦

係實體書既文

夢巴
講下感想,隔佐一個月唔知有無記漏野,長文慎入

由第一個post開始追電車,被標題吸引入去,一口氣追咗七章,終於live。
當時電車畀我一個感覺係好恐怖,好L恐怖,嗰種感覺好似要追溯到睇紅Van嗰時,甚至比紅Van更甚。電車既恐怖在於極細膩環境同人物內心描寫,由開始既溫馨場面,到進入隧道前既變化,蠟像人、芊琴失蹤、白色斷手,強烈既反差令人天翔出現極大既心理變法,佢既恐懼令一切在佢眼中既事物都變得恐怖,加上獨立無援既佢,要不斷膽戰心驚咁出去冒險,但出到去又要面對另一個未知既區域,重覆空間、拍手既女人、Stay or turn scarlet,不斷來襲既驚嚇元素,已經令人有種難以呼吸既感覺。

直到天翔選擇Stay而意外返去「現實世界」,恐怖感先強制緩和少少。但係對比五顏六色既現實世界,失去芊琴既天翔內心一直都係灰色,所以開始暴露一啲有關芊琴既回憶,失控講出一啲想說服朋友既說話,令到讀者開始混淆現實世界既真偽,再次引燃重搭137電車既導火線。

再次回到地獄,夢巴加重咗天翔既內心描寫,一來係對失去芊琴同朋友既焦慮,二係上次殘留係未知隧道既不安感,呢個時候第二女主角小穎既出場可以話神來一筆,係未知既地方遇上未知既女仔,本身係成件事極之心寒,但係無可否認小穎既一舉一動係舒緩佐恐怖既氣氛,天真既開場白,同天翔無厘頭又滑稽既對白,一時間令人懷疑佢地唔係係地獄。

小穎既出現繼續將劇情推進,兩人終於逃離重複空間,但眼前係Silent Hill一般既霧地同嚇死人既如月車站,恐怖元素不減反增,未知既旭海車站,未知既RCP燈柱,未知既地方,謎團一個接一個地累積,還未來得切解謎既時侯,天翔同小穎已經開始被癲佬追殺,途中遇上唯一一個生還者,但最後都帶唔出佢被癲佬屠殺既命運,兩人恰似Last of us。

特別講下,小穎既行為真係好可愛,鐘意扯天翔件衫,緊張時會纏住天翔隻手,討厭時又會篤下天翔既肚仔,每當小穎有呢啲動作既時候,成個畫面就會變得好溫馨,就算啱啱被癲佬追殺完,只要小穎做個動作或者講一句說話,氣氛就自自然然地溫馨起來。再加上小穎既可愛又摸唔透性格,典型既口裡說不,但成個身已經震晒,有時會因為任性惹事,但有時亦都十分善解人意,講出一啲令人窩口既對白,一句講晒小穎就係有一種令人想呵護想摸佢個頭既感覺。
幾經掙扎,終於逃到安和醫院既天翔一行人,又要開始另一種恐怖體驗,故事方向話畀我們知一切真相應該係係醫院入面。係醫院初期,茹霜既出現無疑係大Boss身份,每一次聽到電鋸聲都會嚇到傻,係主要既恐怖來源;另一個就係失蹤後突然出現既芊琴,佢既身份一直係未知數,連天翔都唔多相信,呢種質疑直到「哭溯」出現之後先瓦解。

特別提提哭溯係電車入面既重要性,個人認為哭溯其實係天翔同芊琴既主線,每當故事開始模糊或者無咗方向,哭溯都會重新提示讀者天翔既目標,又或者長期處於地獄中,令到劇情過於緊湊時,哭溯既溫馨平淡都可以舒緩一下讀者既心情。

醫院劇情有啲美中不足係祝福三遍既情節,佔佐唔少篇章既祝福三遍對主線劇情無咩大既推進效果,反而略有點兒拖戲,因為祝賀三遍本係想混淆大家視聽,但拖得太耐已經令讀者同先前既劇情脫節,唔太明白天翔一行人係度做緊乜。不過祝福三遍都成功帶出茹霜既過去同經歷,為讀者解釋唔少茹霜究竟係嗰咩人。

個人認為醫院係全故最重要既場景,首先引發既係天翔對芊琴既懷疑,本來係催人熱淚,感動重逢既一幕,因為茹霜既作怪而變得心寒,隨後天翔一直難以相信芊琴,明明係心愛既人但因為揮之不去既質疑而產生隔膜。之後係文杰既遇難,勇字當頭、義字掛心既文杰係眾人對James之外既另一個依賴,雖然塑造咗一個有勇無謀既形象,但坦蕩蕩既性格仍然令人討好;但難以相信既係文杰竟然會死,仲係為天翔而死,臨時前文杰同天翔既一番話,再嗌一次「電車」,依刻兩小生營造既兄弟情絕對令人睇到濕濕。

文杰既死令天翔既目標更加明確,離開地獄。但無奈眼前既係一層又一層既地獄,呢啲地獄唔再係單純由環境製作出來,而係轉為由人心既扭曲。瀧老師侵犯茹霜、千琳誤殺韻初,係已經滿目瘡痍既現實下再加添幾層寒意,最後咸爺既暴走,徹徹底底將醫院變成無法逃出既十八層地獄,究竟癲佬恐怖定人心恐怖,毫無疑問係後者。

芊琴既突然失蹤,James決定留低既選擇、令天翔再次失去同伴,唯一陪係佢身邊既淨低小穎,然後小穎就為電車故留下最難以釋懷既遺憾。同天翔係異世界經歷最多既角色無疑係小穎,雖然表面上小穎一直依賴住呢個大哥哥,但實際上天翔同樣依賴呢位小妹妹。天翔同小穎,一個誤傷妹妹,令佢留下陰影既糟糕哥哥;一個誤會哥哥,以為哥哥一直唔關心佢而脾氣既妹妹,各不完美既兄妹,係經歷過咁多事之後,兩人已經當對方係親生兄妹咁,將彌補唔到既野進行彌補,將遺忘既愛付之於對方。

小穎既犧牲係無疑問係全故最sad既位,一個由頭到尾幾乎全靠天翔保護既小妹妹,明明就行到終點,到最頭竟然為天翔而自殺。無人願意接受既結果,但事實上結果亦係無可奈何,以小穎既遭遇而言,哥哥已經係佢生命中缺一不可既人,所以佢又點會想天翔哥哥為佢而苦苦支撐呢。小穎呢幕之後真係升咗上神檯。

講到最後,其實先知一直想回去既世界,原來從來都唔存生,從來都無方法逃出去,由希望到絕望,從懸崖跌落深淵,估唔到地獄世界先係現實世界。病毒既解釋加上報告既依據,無可否認既合理解釋到呢一切一切發生既事,但有少少為解釋而解釋既感覺。

對我而言,137電車係一本充滿美感既小說,從事物既描寫,到每一位角色既內心世界,每一字一句都充滿美感,文筆既細膩,對白既簡潔,成功塑造出一個如幻如真既故事。睇到後段,雖然一直都有猜測天翔返唔返到現實世界,而呢個異世界又係邊度,所有謎似乎都難以解開,但係眼見天翔佢地經歷咗咁多,一個接一個既同伴為佢犧牲,開始覺得結局就算係幻覺或者係第三國度一啲無稽之談都唔太重要了,最重要係天翔真係可以返到去,不負為所有人既犧牲,因為我覺得美感由頭到尾都係電車故既一大元素,只要結局End得靚,夠唯美就好滿足了。而病毒爆發既結局對我來言係幾鐘意既,所有謎團得以解開,一直追尋既真相終於暴露係大家面前,只係呢個結局真係太殘酷,殘酷得令電車世界變得滿目瘡痍,讀者都好難再畀假希望自己,原來小穎真係死咗,大家真係死晒,天翔其實返唔到去,一切都已成無法扭轉既定局。

結局的確好難兩全其美,所以夢巴選擇畀我地睇True ending一定有佢既原因。對追咗大半年既故仔真係有啲唔捨得,數十個膽戰心驚聽住背景曲追故既夜晚,一次又一次畀夢巴文筆感動,真係好感激你呢個故事,令我無辦法唔寫個感想。
千字文
千字文

謝巴好耐無見
夢巴出書真係要收錄晒成段
千字文

謝巴好耐無見

福巴寫了幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞