千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車 8 大結局

962 回覆
87 Like 6 Dislike
本書今晚到左,聽日收工去拎
btw, 全部人都死哂真係。。。
如果係我,最後拖住同芊琴同小霜一齊死好過,反而更幸福

感謝
btw可能小霜唔想死呢
好想買

入嚟fing下j

新故啊
23層故同電車故我都好鍾意,雖然睇到份病理報告果下有d無奈(仆你個街 又玩病毒),但個ending睇得出花咗唔少心思。

同樣地,今個故再次帶俾我解謎嘅樂趣,即使一次又一次咁估錯,但反而令我愈來愈投入故事,當然我亦都好欣賞其他巴打嘅推論。正如我之前所講,夢巴嘅故,加上巴打們積極參與嘅討論,成個post好正好有生氣,好少post有咁好嘅效果。

追趕夢想從來都係一件吃力嘅事,甚至令人好痛苦,一方面源自過程中付出嘅血與淚,另一方面源自努力同付出唔成正比或心血全數白費嘅慘況。從小到現在,我放棄咗好多夢想,因為開始感受到現實殘酷同自身極限,e家我已經訂到個目標好低,可惜人太蠢做咩都好吃力,虛耗咗太多時間同心機,個人好攰,越嚟越攰。不過慶幸嘅係我接受能力高,唔開心總會有,但唔會維持太耐,而且身邊仲有屋企人同朋友不時為我帶來驚喜,令我仲有一絲生存動力。天翔芊琴二人嘅夢想實踐唔到,但佢地嘅結局有好好嘅暗示: 「你愛的夢想不在,愛你的人仍在。」夢想真係好重要,但唔係唯一,最重要係背後支持你嘅人。

結局嚟講,我比較鍾意電車故ending,原因唔係在於happy/sad,而係在於主角嘅心意。騰同夢瑤俾到我溫暖嘅感覺,而翔俾到我嘅係既心痛又温暖嘅感覺,佢對芊琴嘅愛超出現實世界,連精神世界都想同芊琴嘅心融合。講故台睇得sad故多麻木咗,但唯獨喱種happy + sad嘅ending最虐到我

狩獵夢的人,我會繼續記住你嘅名字同故事
外傳再見,加油

多謝巴打千字文
其實 身邊有一個值得守護既人
已經係好幸福既事情了
巴打都要加油

已回
書已到手,btw d名簽左幾耐?
本書有夢巴簽名,個簽名有小學雞味

已回

已回

書已到手,btw d名簽左幾耐?

都簽咗幾個禮拜
本書有夢巴簽名,個簽名有小學雞味

好俾心機簽ga
仲未收到 有冇人同我一樣
仲未收到 有冇人同我一樣

應該好快會到
感謝

收到massage話可以去拎
但病到落唔到床
收到massage話可以去拎
但病到落唔到床

個個病曬...
一定要保重
多謝大家咁睇得起我個百字文comment
我覺得如果作者嘅故事對我有得著
我會回饋返意見同分享感想
當係感謝作者嘅付出
當係感謝作者嘅付出

咁夜都唔訓
當係感謝作者嘅付出

我都好開心俾到得著你
我希望我既文字,唔係令人快樂既麻醉藥,而係說服到人既雞湯
睇完,會令人諗清楚一D野,而並非煽情完就繼續面對絕望既生活
我諗,巴打應該係前者,所以我好開心
btw回帶......加咗幅插圖後,成件事變得淒美虐心好多
應該係我寫咗咁耐故,最深刻既一次

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞