千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車 8 大結局

962 回覆
87 Like 6 Dislike
必須同大家講聲不好意思
經過反覆掙扎,今晚原定「加更」既第52話,需要延遲至聽晚11點
由於「加更」已達標,為照舊兌現承諾,第53話將自動加更,即係禮拜六11點出
原因係用多咗時間度大綱,寫作進度不符預期,而第52話係最關鍵重要一話,篇幅頗長4500字左右
為確保質素,必須落呢個延遲決定
請求各位體諒,以及感謝一直以來的支持,小弟會努力寫好佢!

順帶預告,第52話,內容係《芊琴篇》,希望大家喜歡!

加油 支持你
巴打你d文好好
不過唔好再係文尾hard sell要like
好似幾將人拉回現實
仲有好似唔太解得好忘記芊琴個到
既然係夢既話 應該要根據返天翔既已知記憶?(大家知有芊琴存在 最新記憶)
因為通常發夢既人係控制到夢既內容?
我認我蠢 但點解要幫天翔出去?就算佢唔係隔離份子,但佢都中左病毒,出到去咪會傳染人?

呢一點
今晚會好清楚

辛苦哂你
既然係夢既話 應該要根據返天翔既已知記憶?(大家知有芊琴存在 最新記憶)

果個夢境係屬於天翔自己一個

佢發既係自己識芊琴但其他人未識果段,
雖然係夢但除左自己,其他人果d部份,
更加似係回憶自己改唔到

可以當係你返左三年前啱啱識自己女朋友,但未同班fd介紹果陣,你有三年後既記憶但佢地無,咁你講自己女朋友佢地梗係唔知邊個不過天翔佢無真係回到過去,只係意識上有d似咁既情況
巴打你d文好好
不過唔好再係文尾hard sell要like
好似幾將人拉回現實

好的 感謝你意見

更加似係回憶自己改唔到

可以當係你返左三年前啱啱識自己女朋友,但未同班fd介紹果陣,你有三年後既記憶但佢地無,咁你講自己女朋友佢地梗係唔知邊個不過天翔佢無真係回到過去,只係意識上有d似咁既情況

巴打好清晰
必須同大家講聲不好意思
經過反覆掙扎,今晚原定「加更」既第52話,需要延遲至聽晚11點
由於「加更」已達標,為照舊兌現承諾,第53話將自動加更,即係禮拜六11點出
原因係用多咗時間度大綱,寫作進度不符預期,而第52話係最關鍵重要一話,篇幅頗長4500字左右
為確保質素,必須落呢個延遲決定
請求各位體諒,以及感謝一直以來的支持,小弟會努力寫好佢!

順帶預告,第52話,內容係《芊琴篇》,希望大家喜歡!

加油 支持你

詠詠
多謝大家
今日呢章 真係寫到腦閉塞

寫返小穎入去,通晒
今日呢章 真係寫到腦閉塞

寫返小穎入去,通晒

生活麵包 冇的彈
夢巴選擇性回覆
夢巴選擇性回覆

其實我隨即click黎覆
唔好咁喇b b
今晚篇文會1點出,感謝大家支持!

有道理喎,嗰個係夢嚟,點駛跟現實呢???

更加似係回憶自己改唔到

真係返返三年前就啱,但對廢翔嚟講,佢係"啱啱又喺電車出返嚟",對佢嚟講嗰個時空係大家已經識芊琴,個夢應該唔可能會有大家忘記咗芊琴嘅情節。
係有少少犯駁不過算啦,都好睇。
今晚篇文會1點出,感謝大家支持!

支持夢巴
好耐冇係到留名了

更加似係回憶自己改唔到

真係返返三年前就啱,但對廢翔嚟講,佢係"啱啱又喺電車出返嚟",對佢嚟講嗰個時空係大家已經識芊琴,個夢應該唔可能會有大家忘記咗芊琴嘅情節。
係有少少犯駁不過算啦,都好睇。

佢意識返左去自己記憶入面既三年前,
咁除左自己咪所有野都係三年前
我覺得解得通喎

我覺得解得通喎

佢意識冇「返去」三年前,佢意識裡面仲係啱啱喺隧道出返嚟之後嘅某一時間,所以呢個意識先會出現「我要返去救芊琴」嘅想法⋯⋯
另一個主要問題係佢而家唔係穿越返去,而係發夢,所以裡面啲人應該係識芊琴(極其量,可以話係廢翔以為芊琴「因為被困而喺呢個所謂現實消失咗」,而唔係「唔識呢個人」)。
PS 又係作者全知所引嚟嘅少少問題,唔係太大影響嘅。
呢d疑問 等陣出文後解答

我覺得解得通喎

佢意識冇「返去」三年前,佢意識裡面仲係啱啱喺隧道出返嚟之後嘅某一時間,所以呢個意識先會出現「我要返去救芊琴」嘅想法⋯⋯
另一個主要問題係佢而家唔係穿越返去,而係發夢,所以裡面啲人應該係識芊琴(極其量,可以話係廢翔以為芊琴「因為被困而喺呢個所謂現實消失咗」,而唔係「唔識呢個人」)。
PS 又係作者全知所引嚟嘅少少問題,唔係太大影響嘅。

發夢呢家野,佢表意識係而家既自己,
係認為係隧道出返黎現實世界既自己;
但潛意識構建出黎既係三年前既世界,
咁佢潛意識咪構建出其他人應該係
如同果一陣一樣唔識芊琴,
而呢個潛意識係表意識察覺唔到既
你可以話佢回憶緊三年前既野,但成個影像具現化之餘仲同表意識既自己互動到,但除左你之外,其他人都係回憶中既佢地
簡單d,係你潛意識係構建到一個,
你係而家既你,但其他人係三年前既佢地既夢

我試過發過一個夢係中學場景,其他人同果陣我認識既佢地一樣,但我係識一d果陣我唔識得既野
1點
仲未有文。。。

第52話:《因為,我喜歡你》

===
強烈建議!
聽住以下Background Music閱讀呢集,效果會更佳!
https://youtu.be/FkF9VBOyk8o
===

2018年3月20日,00:04。

芊琴讓天翔挨至隧道牆旁,天翔雙眸緊閉著,一動不動。

「終於……昏睡咗喇……」芊琴凝望天翔肩膀上的透明針筒,麻醉藥已注進天翔的體內。

男孩終於昏迷過去,進入「記憶夢境」了。

「天翔……終於『回到果個世界』喇。」芊琴終究鬆一口氣,微微笑著。

所謂的「回到果個世界」,其實不是指「離開封鎖區」──在港府武力封鎖下,安和醫院的人又怎可能成功逃離封鎖區。

「回到果個世界」的意思,是讓天翔活在夢境之中。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞