千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車 8 大結局

962 回覆
87 Like 6 Dislike

羨慕吧,很想要吧?
等緊出書揾你簽名

感謝
我琴晚live你個故喇

得兩篇 輕鬆live啦

等緊文

已出啊baby
剛剛翻到,等陣回覆大家
(後記未動筆
剛剛翻到,等陣回覆大家
(後記未動筆

故就話催姐 後記就真係可以慢慢黎
不過最緊要快

一路走來好唔容易,感謝你地支持
不妨講下,希望書入面有D咩

小穎點解咁緊張袋麵包

唔係因為佢屋企窮 一路都係食麵包搽果jam做早餐 有日佢發脾氣話唔食 但後尾知佢哥哥好辛苦咁打兩份工先有麵包食 仲要留錢買新既小提琴俾佢做禮物 點知佢哥哥未送到同聽佢拉琴就死左 小穎內疚所以袋麵包點都唔放手?

好記性

Sorry , 我唔記得咗

小穎慘慘

小穎 : 翔哥哥!!

不要sad

小穎係天堂,有哥哥、媽媽陪伴
【-全文完-】
是咁的,《電車》連載155日,終於結束了。
在此向大家公布一個好消息,就係《電車》確定會出版成實體書,好快會係書店同大家見面
實體書會輯錄特別章節,我保證一定會做到1000分,俾到驚喜大家
我想,這一切得來不易,除咗努力外亦好講緣分
非常感謝出版社的肯定及信任,給予我呢個機會
最後,容我對支持《電車》既您地,致意無限既感謝
一路走來,得到好多又失去好多,但如果冇您地願意看,
這部小說又能算是什麼,「狩獵夢的人」這傢伙又能算是什麼。
係落筆前,我曾經掙扎過,自己風格係咪咁適合讀者口味,點解唔轉個Style,或者可以有更好迴響呢
最後因為「強迫症」發作,我還是堅持,用自己心裏面既想法,去將呢部小說寫出黎
所以我真係好幸運,有您地做我的讀者,使我能堅持自己既文字
唯獨你在我身邊,我才不怕孤獨,只因伴我走過星海的是你。
第1話,天翔與芊琴係跑馬地總站「上車」,成為被孤立既人
第55話,兩人到堅尼地城總站,但天翔發現被孤立已要緊,因為佢已經搵到,真正重要既事情
希望大家睇完故事,聽一首結尾曲,《愛你沒差》
https://www.youtube.com/watch?v=miBGaUagOz8
沒有圓周的鐘,失去旋轉意義
我的心找不到,換日線它在哪
你的心,總有個經緯度會留下
我會回到你世界,跨越愛的時差
我只能不停的飛......直到,我將你挽回。
今日都好疲累,《後記》要聽晚先出到,務請大家到時候一定要睇,會分享一下故事概念、感想之類的
希望,大家係旅程終結之時,能夠搵到屬於自己既體會
最後再次感謝您地,您地係最好的!
《千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車》全文完

好野!出書一定買!

你就好啦,終於寫完了

感謝
冇錯,呢排睇緊《這學期》,遲下live埋《課室有人死咗》,繼續加油
出書

一定要支持下小穎

感謝小穎阿哥
等緊你感想ga

重病中

感想要推遲少少
絕不走數

保重啊 派遣小穎黎照顧你
仲未收到23層
連通知都未有

應該寄出咗,呢兩日會到ga la

羨慕吧,很想要吧?

睇完,可以同我講翻睇咗幾耐
等緊出書揾你簽名

感謝
我琴晚live你個故喇

得兩篇 輕鬆live啦

等緊文

已出啊baby

lived
剛剛翻到,等陣回覆大家
(後記未動筆

故就話催姐 後記就真係可以慢慢黎
不過最緊要快

你呢句真窩心

感謝
本書今晚到左,聽日收工去拎
btw, 全部人都死哂真係。。。
如果係我,最後拖住同芊琴同小霜一齊死好過,反而更幸福
好想買

入嚟fing下j
第一下見到騰哥個樣嚇咗一跳
好似靚仔咗好多
23層故同電車故我都好鍾意,雖然睇到份病理報告果下有d無奈(仆你個街 又玩病毒),但個ending睇得出花咗唔少心思。

同樣地,今個故再次帶俾我解謎嘅樂趣,即使一次又一次咁估錯,但反而令我愈來愈投入故事,當然我亦都好欣賞其他巴打嘅推論。正如我之前所講,夢巴嘅故,加上巴打們積極參與嘅討論,成個post好正好有生氣,好少post有咁好嘅效果。

追趕夢想從來都係一件吃力嘅事,甚至令人好痛苦,一方面源自過程中付出嘅血與淚,另一方面源自努力同付出唔成正比或心血全數白費嘅慘況。從小到現在,我放棄咗好多夢想,因為開始感受到現實殘酷同自身極限,e家我已經訂到個目標好低,可惜人太蠢做咩都好吃力,虛耗咗太多時間同心機,個人好攰,越嚟越攰。不過慶幸嘅係我接受能力高,唔開心總會有,但唔會維持太耐,而且身邊仲有屋企人同朋友不時為我帶來驚喜,令我仲有一絲生存動力。天翔芊琴二人嘅夢想實踐唔到,但佢地嘅結局有好好嘅暗示: 「你愛的夢想不在,愛你的人仍在。」夢想真係好重要,但唔係唯一,最重要係背後支持你嘅人。

結局嚟講,我比較鍾意電車故ending,原因唔係在於happy/sad,而係在於主角嘅心意。騰同夢瑤俾到我溫暖嘅感覺,而翔俾到我嘅係既心痛又温暖嘅感覺,佢對芊琴嘅愛超出現實世界,連精神世界都想同芊琴嘅心融合。講故台睇得sad故多麻木咗,但唯獨喱種happy + sad嘅ending最虐到我

狩獵夢的人,我會繼續記住你嘅名字同故事
外傳再見,加油
23層故同電車故我都好鍾意,雖然睇到份病理報告果下有d無奈(仆你個街 又玩病毒),但個ending睇得出花咗唔少心思。

同樣地,今個故再次帶俾我解謎嘅樂趣,即使一次又一次咁估錯,但反而令我愈來愈投入故事,當然我亦都好欣賞其他巴打嘅推論。正如我之前所講,夢巴嘅故,加上巴打們積極參與嘅討論,成個post好正好有生氣,好少post有咁好嘅效果。

追趕夢想從來都係一件吃力嘅事,甚至令人好痛苦,一方面源自過程中付出嘅血與淚,另一方面源自努力同付出唔成正比或心血全數白費嘅慘況。從小到現在,我放棄咗好多夢想,因為開始感受到現實殘酷同自身極限,e家我已經訂到個目標好低,可惜人太蠢做咩都好吃力,虛耗咗太多時間同心機,個人好攰,越嚟越攰。不過慶幸嘅係我接受能力高,唔開心總會有,但唔會維持太耐,而且身邊仲有屋企人同朋友不時為我帶來驚喜,令我仲有一絲生存動力。天翔芊琴二人嘅夢想實踐唔到,但佢地嘅結局有好好嘅暗示: 「你愛的夢想不在,愛你的人仍在。」夢想真係好重要,但唔係唯一,最重要係背後支持你嘅人。

結局嚟講,我比較鍾意電車故ending,原因唔係在於happy/sad,而係在於主角嘅心意。騰同夢瑤俾到我溫暖嘅感覺,而翔俾到我嘅係既心痛又温暖嘅感覺,佢對芊琴嘅愛超出現實世界,連精神世界都想同芊琴嘅心融合。講故台睇得sad故多麻木咗,但唯獨喱種happy + sad嘅ending最虐到我

外傳再見,加油

如果有得LIKE 呢個PO要LIKE。

外傳再見,加油

如果有得LIKE 呢個PO要LIKE。

外傳再見,加油

好累 感覺就黎要死
分享一下短篇文章,希望大家去支持下,同埋會喜歡

《不要因DSE的數字,忘掉你獨一無二的名字》
https://lihkg.com/thread/158433/page/1
本書今晚到左,聽日收工去拎
btw, 全部人都死哂真係。。。
如果係我,最後拖住同芊琴同小霜一齊死好過,反而更幸福

感謝
btw可能小霜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞