[Switch] 劇透討論請用五重引用(見#1) | FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (7)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
冇嘅 二周目知道學院篇所有黑幕之後 睇返80%一樣的劇情 留意有冇伏筆
不過其實講利用 3個都1擔擔
不過皇女比人個感覺再劣D
王子同庫羅德後期個感覺比較真誠
可能我用女主角有Cp feel重D
另外 庫羅德想做既事感覺係對大家都好
而王子係覺醒左之後既善良溝淡左利用個種感覺
但相反皇女 你都知佢係衰人泥架啦
因為我係玩黃線先的所以玩紅線個陣都覺得成件事有D搞笑
利申 絲打非中立
山豬反而我冇嗰種被利用嘅feel 佢似係真係想係你身上學野
edelgard 個理想我明嘅,但個方法真係幾extreme
個故仔搞到好似arundel 會叛變咁,點知乜都冇講就完左on99
山豬王子比心入面個把聲蒙閉左雙眼
要靠老師去救贖
呢隻game既老豆屬性好涼
佢太執著啦 而且比起利用主角 其實佢覺得其他人拖佢尾 更想一個人打爆皇女

AABBCC
OK
引用要五重
加密四重就得
以前細細個鐘意既女仔加上半親人係謀害直系親人既同伴再加做咁多壞事
嬲到傻左都唔出奇啦
再加上達斯卡件事搞到山豬王子咁大PTSD
得山豬一個冇死到個種感受都幾難堪
佢每日都受到責備咁
佢好需要老師
冇老師個下場就會好似黃線咁
我都覺得佢係黃線好涼
打教會線個陣?
而家諗住開藍線先
巴打真係勁
真係要玩多幾次先得
玩完一次啲劇情都唔係話記得好清楚
真係啲巴打對劇情有深入嘅研究 好勁
皇女條條線都有做衰野架
簡邊條線都睇到佢好衰同埋覺得佢做D野唔合理
教會線我仲打緊 未知
佢自己條線 乜乜的少女個章 佢都講左大話
話咩D光柱係教團降 但其實明明係佢自己得罪左佢uncle 比人懲罰
黃線白毛有助劇情推進
其實我覺得成條皇女線根本唔合理
淨係主角知道皇女=炎帝=同殺父仇人同一班人個下竟然仲企係皇女個邊就已經完全唔make sense (個陣時皇女冇時間解釋唔關佢事)
加上成班同學留係皇女個邊亦都係奇撚怪怪
尤其係橙頭貴族,你全家比皇女收皮你都仲可以幫皇女賣命
外族女正常都乘機反佢而唔係幫佢啦
而且藍國係黃國比人滅個陣唔係背後插一刀更加難以理解(紅線個皇子好似冇癲)
大家排好隊逐個比皇女收皮

相反教會線如果作為皇女線,只要後面殺皇女個度改成原諒佢咁成條線就講得通
一樣蕾亞最後可以發癲主角同皇女一齊屠龍,事後再各自用大家嘅影響力改變世界
個人覺得反而更合理
我甚至懷疑本來條線係咁寫不過唔知點解最後要拆開左佢咁(皇女條線明顯短一截好可能係最後關頭趕出黎)
想玩隱藏要素?我都覺得短得過份
紅班其他人係教會線個存在理由合理好多 貴族原本就係同皇女有競爭關係 而且絆好似有講佢想好似古代某一個宰相咁 係皇做錯野嘅時候進諫皇帝 如有記錯請輕屌
啱啱打完王子線
已經唔想打皇女線
但睇完解日文歌又想打皇女
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=553&snA=5085

唔想同王子相愛相殺
佢還好 係劇情角度佢揀邊邊都會合理 揀同主角反皇女定同皇女合作都補到自己族平安
教會線藍線佢係度都冇事(黃線未玩),一樣有外傳問阿公借兵
分別在於其他線敵方係修伯特紅線換左唔記得邊個咁解
我印象中都係咁上下,根本貴族係應該好似藍線Felix老豆咁直接反檯
而且宅女係紅線散步個陣冇匿係房,佢連宅女嘅萌點都改鳩埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞