[Switch] 劇透討論請用五重引用(見#1) | FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (7)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
我果陣時唔知有兩條線都揀左幫佢
因為佢係皇女
教會線
就算兩邊都做實驗都好 唔好將地底人同蕾雅放埋一齊講 地底人所為惡劣好多
但同線嘅絆劇情明明都有講,青頭仔雖然大佬係廢柴但因為有紋章所以有承繼權,但佢都冇放棄反而更加努力去鍛練自已去爭取表現
橙頭貴族更加係認知到貴族有更大嘅權力自然要付出更大嘅義務去帶領人民,就算世界冇貴族佢都要做老師去教人
而人體實驗更加唔完全關紋章事,只係黑暗乜柒者為左對付教會所以先搞啲咁嘅野出黎,冇左教會佢地就係大陸上最強嘅軍事組織,會做人體實驗同變人做魔獸嘅佢地根本仲危險
聯合自己嘅仇人去打有能力抑制仇人嘅人
皇女真係黎搞笑
皇女由始至終都係一隻棋子自己懶醒討伐教會
咁多人鐘意皇女營運應該好安慰
玩完紅線,二周目打緊黃線,不過睇哂大家d劇透,大概都明成個故仔講乜

我諗紅線最大問題都係冇講皇女點平定地底人,畢竟單純統一芙朵拉同佢口中嘅理想仲有一段距離。

另外反而想知點解賽羅斯點解要將地底人英雄封做十傑,畢竟地底人用蘇締斯嘅骨頭黎做武器(英雄遺產)打女神嘅眷屬,賽羅斯事後將佢地封聖唔多make sense,而且冇記錯嘅話十傑以外仲有其他持有英遺產但冇封聖嘅人(eg.莫里斯,瑪莉安奴外傳果隻怪獸),教會嘅野都好似仲有隱情咁

未玩哂四條線唔知有冇miss,如果冇就希望DLC會補完
地底人同解放人十傑嘅關係就好似皇女同地底人關係 都係被人利用 而且佢覺得解放王先係主謀 而十傑只係幫解放王或者被欺騙 佢覺得屠殺個主要責任係解放王到 所以冇怪罪十傑
而且十傑係冇人被封聖 封聖都係龍族 佢只係幫王國分封十傑去最寒冷的地方鎮守邊境
原來如此

自膠講錯左,應該話唔係封聖,係封做十傑。不過即使佢地俾地底人利用同欺騙,殺左咁多龍族仲有得做十傑都係怪怪地

玩埋其他線睇下有冇多d料先

詳細唔知啦 但要屠殺龍族應該得解放王有天帝之劍做到 畢竟全部都係龍 其他人「可能」參與下
老豆係塞羅斯的紋章 係蕾雅分血俾佢 而主角係因為一出世就差唔多死 老母求蕾雅救佢 蕾雅先將原本天帝之劍紋章石放入主角心臟
正常第一次玩會中嘅伏
其實等到月尾一樣會自動去打
屌 我仲散步散撚左成粒鐘 幫啲學生升爆晒幹勁
用劍戟隊幫ingrid上全反再掉佢出去

用槍遠反,動畫會變雷擊
全game最大Trap位,無數人中伏,you are not alone
[quote][quote][quote][quote][quote]
教會改歷史,但偏偏佢地皇女信果個歷史仲偏離事實過教會版本
而且抽離晒黎睇,係紅花線你唔知教會有改過歷史情況下,反而皇女講既好多野都同你已知的相差甚遠,尤其是開口埋口虛假女神,主角同皇女唔洗一開頭畀皇女請的土匪殺死,都係靠呢個虛假女神咋,但主角又會唔糾正皇女,就咁由得佢diss蘇諦斯(無記錯得金鹿線主角會同庫羅德講女神就係佢體內)
講真如果選項唔係一個殺死一個保護咁極端,而係話選支持邊個,真係無咩理由揀皇女,一邊最多係相當有可疑的大司教(我知好多人用呢點黎解釋點解幫皇女),另一邊係背叛左你信任的殺父仇人的同伴,而且上一關果班人先差點害死你,並令蘇諦斯消失,就算係果個moment,你真係信炎帝同暗黑班人唔係同一路(除左佢自己話唔係,就得個過場顯示炎帝唔係咁妥暗黑班人),咁綁架芙蓮,捅左瑪努艾拉一刀呢d無得兜啦,仲要係剛打完場大交,佢落命令係如有反抗、格殺勿論,佢就話會手下留情姐,但佢班手下同魔獸唔會,你稍一不慎已經死左嘞
皇女直到路線分歧果一刻係完全無解釋過佢想做咩,真係叫人想支持你都唔知點支持,你話係返去繼位果陣係咁易透露下你打算反教會,都叫有d心理準備呀
有d人話皇女童年慘唔信人,所以唔講,大佬呀,你唔信我,反而要我唔知頭唔知路情況下無條件信你?咩料呀,除左用下體思考,真係解釋唔到囉
我第一輪衝住皇女玩黑鷲,到依家4線通晒,睇番完全覺得係反智
d人為左合理化點解主角(其實係佢地自己)會支持皇女,有意無意無視晒對主角黎講,佢老豆、蘇諦斯等等都好重要,唔係only皇女matters架
至於咩皇女就是對的,或者信晒皇女所講既野黎diss教會,甚至無中生有d唔知點黎的"事實"果班,可以無視,講多都晒氣,一群狂信徒
[quote][quote][quote][quote][quote]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞