日本鐵道消息及旅遊情報交流區(41)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

日本國會議員用嘅JR全國PASS
http://tetsudo-shimbun.com/headline/entry-1815.html
大阪東線第一次有特急列車
新大阪~奈良嘅臨時特急まほろば
新大阪~奈良駅間をご利用の場合、1,730円(通常期・指定席特急券 大人1名)
※注釈:別途乗車券(920円)が必要です。

http://tetsudo-shimbun.com/headline/entry-1814.html

北海道THE ROYAL EXPRESS連柴頭同電源車都係用水戸岡鋭治設計塗裝
有自由席,pass客會唔會霸哂
nozomi green
新幹線乘繼割引減一半,唔會無吸引力
反而覺得指定席先更可能會俾pass客迫爆
仲有雪糕賣架?
Hikari有, 仲係推車仔
JR東大部分都冇曬, Inaho就變成個staff孭住兩大個透明膠袋邊行邊賣, 睇見都覺得辛苦
幾錢? 定免費
國會議員嘅福利喇應該,同埋有每年百幾萬yen嘅交通津貼
前幾日坐完MAX TOKI,有人走黎畀張menu人睇,然後先去拎貨

2700系
你呢班有冇連Green車?
其實係惡性循環, 愈嚟愈少列車有車內販賣, 賣嘅種類又愈嚟愈少, 我係乘客都唔知自己班車有冇嘢賣同有咩賣, 自然買齊曬先上車, 咁咪愈嚟愈少人幫襯囉
無,2輛編成only,有GREEN CAR個d要到九月尾先開始行特急南風
係東京駅都見到告示叫人上車前買定野
去奈良竟然算係上行
年頭嗰陣有打去問呢個問題
個cs話2張單程唔得
波音929
年頭正常,佢好似呢半年有改過字眼
最初真係寫明要同一張所以唔得
咁你張國際機票係分開兩次買?

同一次買HKT to HND KIX to HKG咪普通open jaw
就用得
其實有幾難明?

不過佢咁都覆得你咪照入HKG to HND個 code
去到上機先有問題咪比埋KIX to HKG張機票佢睇
如果上面個回覆
可能要坐飛機入境日本先計
佢個via唔知可唔可以剩係回程日本上機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞