日本鐵道消息及旅遊情報交流區(41)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
787 ok既,883同885淨係坐過一個站冇咩印象
787 型到仆街

個凳皮離遠睇以為有一堆頭皮痴左係度

識坐當然坐DX GREEN
係咪有種位係好似黑皮梳化咁

green dx?
第一張圖係GREEN包廂,其餘兩張係semi-compartment,當普通車咁賣

DX GREEN得三個位,1+2配置
有冇人下星期去廣島揮手先

尋日去左千綿,搭左SSL新版同舊版,舊版好坐d
新版係地鐵咁一行打直櫈
787係行邊度。
787以前覺得有少少似初代TGV

九州三大特急車款787/883/885全部都睇唔出成廿年車齡
係783因為岩岩JR九州第一款設計上舊D
好多特急都有機會見到佢,比較最多出現係かもめ同にちりん
きらめき都會有
之前為咗搭787系,專登搭Sonic去到小倉落車然後轉きらめき
小弟準備係12月會去東京
但由於未去過日本,所以對日本嘅交通完全唔認識
而且小弟覺得日本嘅交通好亂同好複雜(可以小弟比較蠢啦
上網睇咗好耐都仲係一舊舊驚睇錯同買錯
所以想請教下各位巴打們

小弟會夜晚6點幾飛到成田,當日會由成田去新宿住一晚
第二日就會出發去富士山個邊,即可能係河口湖駅 富士山駅個帶住一晚,之後第三日玩多半日就返番去市區.....

咁我想問我到底係咪應該買JR 東京廣域個個PASS?
但呢個PASS係咪要到東京先可以買到? 咁上網預訂JR 東京廣域PASS個個又係咩黎? 因為我見呢個PASS係話可以FREE 3 DAYS,但我見上網個個係揀埋時間同地點,係咪因為個個係幫你預訂埋車票先咁?咁如果上網買..咁計3日係邊日開始計呢?
sorry 1999 太多問題想問
廣域應該係去到日本先有得買
你係咪去ekinet買飛? 係嘅話果度只係book座位劵,佢要你揀地點係幾時去邊度拎飛,唔關買pass事
睇你個plan其實東京來回河口湖再加一程NEX出市區應該已經過左廣域pass嘅錢,應該買得過

我上網睇人教學係用呢個網買,係咪就係你所講嘅ekinet? 其實我唔係好明呢個網係做咩
呢個網係咪假設咗你已經有jr廣域張pass,跟住純粹上網比你預約車飛時間?
咁我想問張pass係咪去到東京即買就即刻開始計3日?
因為我見上網啲人講,如果要預約咗車卷,要係前一晚9點鐘前去拎卷,咁我如果到成田機場先買pass係咪無得即刻用張pass換成田出新宿嘅車卷?
定我搞錯哂
唔該巴打你先
係咪就係你所講嘅ekinet -> bingo

係咪假設咗你已經有jr廣域張pass,跟住純粹上網比你預約車飛時間 -> bingo

張pass係咪去到東京即買就即刻開始計3日 -> 買果陣可以揀邊日開始 (好似一個月內),然後由果日開始連續用3日

如果要預約咗車卷,要係前一晚9點鐘前去拎卷,咁我如果到成田機場先買pass係咪無得即刻用張pass換成田出新宿嘅車卷 -> 係,所以第一日果d飛你唔好上去book,你係成田機場買pass果陣叫佢即場劃位就得
但係呢到預約咗時間,唔需要比錢?我見啲人話要比錢嘅...唔係張pass包哂嘅咩
咁其實基本上啲車卷都唔洗特別預約?多數都唔會full? 可以當日想去邊,到車站比張pass叫佢比車卷?定去富士個程最好book定會好啲

咁如果照巴打想講,照我理解係咪可以上返呢個網book定3日嘅車卷,除咗第一日成田個程..
例如,我淨係上網預約咗第二日去富士嘅車卷,
之後我到成田個陣去買張pass即日開通計3日,順便叫佢即場劃埋去新宿嘅車卷,同埋直接搵佢換埋第2日去富士嘅車卷都得?
有無話幾時可以book12月嘅車卷,因為我試過好似買唔到咁
Sorry 巴打 問到1999 感謝你先
佢個system會show幾錢,不過你拎飛果陣show張pass就會免費番
會唔會full交俾其他巴打答,我個人覺得如果你都firm左行程又或者全車指定席咪上去book囉
最後d飛係一個月前開始book

btw睇人地d blog好似話過成田機場個counter未必俾你劃非即日嘅車飛(因為多人),不過拎飛我唔sure (求解答 )
https://www.youtube.com/watch?v=jsyUEIgCpJs
【旧弥彦色復活】115系N-33編成 OM出場回送
個網預約車卷嘅時候淨係會show幾錢?點解見人話要用信用卡比錢嘅,定係我搞錯 咁其實即係如果係個個網預訂咗車卷,但無買pass都一樣用到?但要比返車卷嘅價錢?咁佢個網叫人揀邊張周遊卷黎做咩?
同埋係個到預訂去富士山嘅車係邊架..係咪個到買一定係富士回遊?
最後d飛一個月前開始book嘅意思係12月嘅車飛,最早11月先可以Book?

成田機場唔比你劃非即日嘅車飛嘅意思係咩?即係可以劃即日嘅車飛?點解因為多人反而即日有飛
其實機場去新宿呢啲車係咪可以唔洗劃位都得架,直接買pass直接上車得唔得?
ekinet book果陣佢會show你張指定席個正價,你拎飛果陣show到pass就唔會扣你錢,冇pass就收你正價

一開頭揀pass個作用我諗只係為左filter淨你張pass會用到嘅車俾你book

一個月前咪字面咁解...12月15號嘅飛11月15號開始book咁樣

成田果part我搵番黎嘅講法係即場訂飛要用職員多d時間,所以多人排隊果陣會唔俾你即場訂非即日嘅飛,費事後面等太耐

成田特快係全車指定席,理論上就要有book位先上得,拎pass直上得唔得留俾其他人答
Okok! 大致上都明解!
咁個網預訂新宿去富士嘅話架列車係邊架?係咪指定富士回遊,因為見啲人教訂富士回遊係呢個網小訂....
而巴打話成田特快係指定席,理論上要book位先,咁我個情況係辦法提早book位嘅話,到時當日驚唔驚無得即場劃位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞