日本鐵道消息及旅遊情報交流區(41)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
今次呢個颱風真係多事,不過南武線生化洩漏肯定係史上最大最惡
咩事?
成田大混亂仲未完?
痴線
真係得日本先會寧願唔通報繼續開車
佢地無左鐵就真係收皮
香港好好多,起碼有得揀搭巴士
呢段外環道-首都高川崎線未研究好
https://trafficnews.jp/post/89519
七尾線に521系電車 2020年秋登場 413系415系置き換え 車載型でICOCAエリア拡大 JR西日本
直到一名乘客通報列車長
呢個應該先真係睇唔過眼
上網睇到r曬頭
如果想由東京 去大阪/京都
全國版jr pass 係咪都唔坐得東海道新幹線去

如果得嘅話有咩要留意
我真係睇到頭都大
東海道新幹線 有3種列車

のぞみ 只停 東京 品川 新橫濱 名古屋 京都 新大阪 六個站 係最快同班次最多
ひかり 停站比のぞみ多2-4個
こだま 係最慢 站站停

全國Pass 只能搭ひかり同こだま
全國pass可以搭東海道・山陽・九州新幹線全線
因為係三線直通,所以有時個名會長啲同總站唔一定係新大阪,可以係岡山,一樣會經新大阪同京都
只係要留意唔搭得のぞみ(NOZOMI),即係最速達班次
如果由東京去新大阪嘅話可以搭冇咁快嘅ひかり(HIKARI)

提埋你,如果你去到新大阪想繼續搭山陽新幹線向西行嘅話,要小心みずほ(MIZUHO)都係唔搭得嘅,可以用さくら(SAKURA)代替,速度同のぞみ みずほ差唔多,如果去細站要小心快車唔停站

本來去十二湖
但落雨唔好天
坐咗一粒鐘返轉頭
無知一問 有無得上網book位
上網睇好似好full
Ekinet
提醒,畫東海車只可以係東日本規圍拎
如果東京出發就問題唔大
btw ekinet中文版好似book唔到東海
無錯要用日文版
不過日版又唔預你會有pass好似都係麻煩
我自己就用中文版算,東海果幾程去到日本再劃算數
頂,中文版買唔到銚子 -> 東京
大站綠窗都預咗
都係碌一碌張卡就得
反而訪旅centre唔太熟
大把位怕乜
驚就唔驚,係唔明點解東日本有d特急冇得book
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞