日本鐵道消息及旅遊情報交流區(41)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
但係成本野有時用起上嚟唔方便
放唔到喺銀包 褲袋,要開背囊拎就麻煩啲
上次張山陽山陰北九州pass未用完個皮已經殘殘地
反而覺得關西廣域pass直接用飛仲好,仲唔使去人工閘口等
用山陽山陰北九州pass永遠係我d冇pass friend入完閘等我一個
咁多pass,真好
我都係條邊已經起晒皺
我覺得應該改革下,反正成本野嘅pass入邊張封住嘅綠色飛同普通綠色飛應該係一樣款嘅,只係封住嗰隻應該冇insert data落去,咁不如貴pass照比而家個紙套,跟住整個holder等你用完成個trip可以sip返入去,平時就可以拆出嚟獨立用(用法同關西廣域pass一樣)
而家我過人工閘口如果多人我都唔會等,直接舉住張pass就咁過,大部分站員都唔會叫返我轉頭
應該好似舊西鐵全日通咁就好
封套攝張飛入去
有D staff直頭隔空望到張pass就放行
上次用Tokyo wide搭monorail轉臨海線
有近D嘅閘口但得閘機無人過唔到
要兜大圈去另一邊出站
用膠飛就最好
由高知出發,一入左土佐黑潮鐵道路段之後車費即刻貴左一大截
咁樣make sense好多,有時係大站出閘撞正前面有人係人工通道問路真係想死
直接舉高張pass行過去就算
同伊豆急行一樣,全國PASS坐舞女號好貴
https://www.yomiuri.co.jp/national/20190821-OYT1T50294
21日午前10時15分頃、東北新幹線の仙台発東京行き「はやぶさ46号」(10両編成)が仙台―白石蔵王駅間を時速約280キロで走行中、9号車のドアが開き、緊急停止した。列車は約40秒間、約2キロにわたりドアが開いたまま走っていた。当時、ドアの周囲に人はおらず、乗客約340人にもけがはなかった。
所以一定係拿廣域/東日本pass去玩super odoriko
前面GREEN展望席就冇計
清潔阿姐可以搞咁大單野
上次由池袋坐到熱海唔洗補錢
試過係個站員坐喺間房到望出嚟就算,起身行出嚟都費事
上次搭東西線直情係有人通道冇人守
結果我係扮冇嘢舉住張pass行過去
有套梗係靚同穩陣啲,但要喺售票機出好難畀到(除非任人拎,噉收藏價值好似又少咗,但可以當宣傳品派一物兩用),啫係而家啲條文都可以出多另一張說明券。就算間公司肯喺有人counter換,搭客用前要睇office開放時間同排隊,服務體驗亦冇咁方便
其實MCO換pass一定要去綠窗呢個動作都幾難改革,西仔新服務可以喺機拎算係方便早車客,但係一定要經西仔網站買始終唔夠普及
所以純粹建議係更新pass設計,喺counter換飛嘅客繼續配紙套,只係張pass唔再硬性規定要痴落個套到用,可以獨立出嚟細細張好似普通特急券用法(可以過閘)
我係小田原坐返東京
有welcome drink呢樣真係碩果僅存

咁放咪幾好
雖然冇人受傷但條友應該比人炒硬
咁快開住度門,重要入隧道都無事又真係好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞