日本鐵道消息及旅遊情報交流區(41)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
豊橋至大垣嘅新快速一d都唔差wor
岐阜-豊橋 103km停9個站, 雖然比唔上京都-新大阪, 但站距其實仲長過新大阪-姬路92km停9個站
313系開唔到130kmh, 但行車穩定d好坐過223系
咁站距長又唔代表啲咩
始終行車速度先影響最大
俾埋巴打嘅教學你
https://amm693.wixsite.com/railway

日文版都會有中伏位 要花時間研究
如果你都係舞唔掂
我建議你都係用返中文book第二日打後嘅飛
第一日嘅就落地即場去みどり窓口劃算啦
NEX都唔洗book定啦
站距長停少站咪時間快d囉
你要鬥極速就唔洗搭新快速啦

高槻-姬路 109.1km, 行車時間約1hr20min
豊橋-穗積 108.7km, 行車時間都係約1hr20min
唔該哂巴打們
つくばエクスプレス新型車両TX-3000系 日立製作所笠戸事業所を出場・甲種輸送
https://www.youtube.com/watch?v=Jjy4AjaXXz4
留左幾耐
隧道入面正常呀
三分鐘左右 之後再行下駅舍
佢冇車埋站時係入唔到去月台
因為列車通過個陣會引起風壓,驚扯到人落路軌,所以要咁做
同埋試過列車通過個陣引起極強陣風,整爆過玻璃
我總之有cross-seat坐就滿意
15分鐘應該睇哂
其實得地底個待合室同地面駅舍有少少野睇
有無睇埋列車通過?

電費都賺唔返
所以成日話想上下分離囉
極北呢樣野都吸引左唔少遊客去
其實個車站兼容埋社區中心/住民交流中心,今日車站外開類似夏祭個啲嘉年華會,車站内有人擺地攤;夜晚有住民喺到做功課/打機/吹水
JR北算係好大方
正常呀,鄉下地方好多時都係圍繞住車站去發展,而社區設施放埋入去都好理所當然

btw除左住民交流中心,佢重有日本最北嘅戲院
不過坐巴士見到南稚内更繁榮啲,有超級市場/百貨公司等等
因為南稚内駅早發展過稚内駅(南稚内駅係以前嘅稚内駅,稚内駅當年叫稚内港駅,去到1939年先改名),加上南稚内駅曾經係天北線嘅交匯站,規模比稚内大係正常
唔知點解我會聯想起新城市廣場夜晚成堆街坊走落去唱歌叫口號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞