日本鐵道消息及旅遊情報交流區(41)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
唔洗大時大節,平時冬天去都已經夠仆街
夏天都仲可以20", 冬天唔帶30"真係搞唔掂

我帶30"搭過其實都夠擺係自己個位前面頂住
唔知以後仲比唔比咁做喇
咁樣JR西啲平pass會廢一半武功(只限自由席)
自由行背包客
會唔會搞到東北新幹線個行李架都要預約
如果自己夠力抬上頭頂行李架嘅話應該都得掛
其實咪倒自己米
佢得三張pass有指定席,同埋最後排座席唔係咁易book到
2023有locker
新聞稿有講頭頂行李架可以放幾大size
https://jr-central.co.jp/news/release/_pdf/000039918.pdf
29"皮喼夠放頭頂嘅,前題要你夠力放上去
如果鍾意睇景/建築咪值得去
鍾意shopping緊係唔好去
特急見過轉彎跌落黎,好彩冇責到人
廣域都唔去得遠,又唔會既
我唯一一次帶大喼上新幹線果次係新大阪去廣島,個pass有指定席坐既
不過JR又唔開放e5489比外國人用,搭親都要去排綠色窗劃位會變到好煩
都唔太遠唔遠事
係D人唔知點解好鍾意拖住行李周街走
東京既話去河口湖又係咁,去箱根又係喧,去輕井澤都係咁
等等先
自由席唔准擺放大型行李有source?
車上料金
上車前劃咗位就唔洗
另外想問24/26吋係咪大型行李?
我都係尋日睇TBS,佢舉晒例子邊D上得邊D唔上得
因為淨係睇個press release喺完全冇提過
淨係奧運期間定以後都係咁?
係你一帶佢講既特大size,又無預約到就會收1000円
事前予約なく特大荷物を車内に持ち込まれた場合、持込手数料(1,000 円税込)を
いただくとともに、乗務員が指定する箇所に荷物を収納いただきます。
https://jr-central.co.jp/news/release/_pdf/000039918.pdf
以後一路都係
之後都會係咁
車上高會整多個行李專用space
2023年4月之後開始整
佢個新聞稿好廢
完全冇講過既往做法得唔得,即係放係自己位前面頂住腳得唔得

同埋睇新聞係有唔少日本人都覺得呢個安排好煩
咁佢個160cm以下都係廉航標準黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞