[輪住開post]西裝,皮鞋討論帖(4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興

各位巴打們,我要下星期六前整起套西裝,呢幾間有冇可能,會唔會需要加錢,有冇巴絲去過可以分享下。好緊要,臨時俾人搵左做婚宴司儀

又係嗰句,做衫來說快,靚,平三者只可有兩樣。我試過金鐘可以個幾兩星期起到貨,但我唔知係咪within你嘅budget。
視乎你對套衫嘅要求有幾多,以呢個budget如果要快倒不如去zara或 massimo dutti之類地方買rtw。如果你加得錢,倒不如再買靚啲如suit supply嘅rtw,不過都係假設你想買套簡單而有decent fitting嘅西裝,如果你想要嘅係TVB台慶式登台衫的話,以上所提嘅未必幫到你。

唔該巴打,金鐘起到個套係幾錢到? 另外如果去我上面講個幾間整係咪自己拎布去比較好。

無記錯的話工錢要二千幾。

不過如果你係咩經驗都無,對套衫啲細節位又無歪特別要求,而你又急用的話我都係勸你唔好迷信訂做套衫係最好解決方法,反而你咩都唔知點跟除時套衫未能及時起貨,或出黎同套G2000無甚分別。如果你去suit supply 買套現成可以連改袖同褲長,出嚟效果穩陣得多。

恤衫,袋巾同領呔你可以試下上銅鑼灣H 記睇下,不過唔敢太肯定會否過你budget。

唔該,H記係?想搵啲 Harris Tweed 嘅領呔同件西裝做個monochrome,或者air tie就咁著恤衫。

好少見tweed tie 係市面有賣
$2000 budget loafers, black or dark brown 求推介

Meermin岩唔岩?
不過其實唔係好岩我腳型 著到側邊凸出黎

今日咁岩着開
1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興

各位巴打們,我要下星期六前整起套西裝,呢幾間有冇可能,會唔會需要加錢,有冇巴絲去過可以分享下。好緊要,臨時俾人搵左做婚宴司儀

又係嗰句,做衫來說快,靚,平三者只可有兩樣。我試過金鐘可以個幾兩星期起到貨,但我唔知係咪within你嘅budget。
視乎你對套衫嘅要求有幾多,以呢個budget如果要快倒不如去zara或 massimo dutti之類地方買rtw。如果你加得錢,倒不如再買靚啲如suit supply嘅rtw,不過都係假設你想買套簡單而有decent fitting嘅西裝,如果你想要嘅係TVB台慶式登台衫的話,以上所提嘅未必幫到你。

唔該巴打,金鐘起到個套係幾錢到? 另外如果去我上面講個幾間整係咪自己拎布去比較好。

無記錯的話工錢要二千幾。

不過如果你係咩經驗都無,對套衫啲細節位又無歪特別要求,而你又急用的話我都係勸你唔好迷信訂做套衫係最好解決方法,反而你咩都唔知點跟除時套衫未能及時起貨,或出黎同套G2000無甚分別。如果你去suit supply 買套現成可以連改袖同褲長,出嚟效果穩陣得多。

恤衫,袋巾同領呔你可以試下上銅鑼灣H 記睇下,不過唔敢太肯定會否過你budget。

唔該,H記係?想搵啲 Harris Tweed 嘅領呔同件西裝做個monochrome,或者air tie就咁著恤衫。

1:如果有追開post都會若略知銅鑼灣H記可以google hackney
2: harris tweed嘅領呔會好厚身下,同埋本身較粗嘅texture係偏smart casual,個人覺得一來未必打到個靚結,二來未必適合場合,三來我唔明白點樣一條領呔可以同套西裝做個monochrome,如果係同色系的話唔一定要harris tweed,因為你打條grenadine tie隨時仲大方得體。
3:如果我無記錯,你係要做婚宴司儀,air tie係咪得體之舉,請自行慎重考慮。
會唔會伸手得太過份呢?
淨係呢個post一開頭都有講好多舖頭名
H記 db bt呢幾間 追一個post都知全名啦
有心既追少少post先問問題啦

新鞋
會唔會伸手得太過份呢?
淨係呢個post一開頭都有講好多舖頭名
H記 db bt呢幾間 追一個post都知全名啦
有心既追少少post先問問題啦

呢位巴打講得岩嘅,唔好意思 另外好感謝個位snowerk巴打解答,我會自己再留意下爬下文
窮學生想訂套西裝,本身生得矮,個人又瘦,所以現成西裝、G2000嗰啲一定唔啱。
爬過文見巴打話祥興ok,但我google過見到有人話祥興唔會做到好貼身,出到嚟效果會唔夠slim會好似阿叔咁,想問下巴打們有無試過,係咪真係會唔夠slim
窮學生想訂套西裝,本身生得矮,個人又瘦,所以現成西裝、G2000嗰啲一定唔啱。
爬過文見巴打話祥興ok,但我google過見到有人話祥興唔會做到好貼身,出到嚟效果會唔夠slim會好似阿叔咁,想問下巴打們有無試過,係咪真係會唔夠slim

件西裝最終合唔合身好睇點同師傅溝通
有部分師傅係傾向跟返傳統唔會拎啲位去到咁盡

試身時要訂明你想要既size
講清楚啲位自己覺得合唔合身
知道自己要咩
不過師傅當然會俾返佢既意見你

祥興好slim架, 做到韓仔咁

件西裝最終合唔合身好睇點同師傅溝通
有部分師傅係傾向跟返傳統唔會拎啲位去到咁盡

試身時要訂明你想要既size
講清楚啲位自己覺得合唔合身
知道自己要咩
不過師傅當然會俾返佢既意見你

好的,唔該哂
手足們 二千五蚊筆直有乜chelsea boot 推介 smart casual / casual wear

http://www.herringshoes.co.uk/search.php?task=newSearch&nsFrom=0&mobile=0&nsLimit=24&sortTag=-1&country_id=22&sortBy=price&sortDir=asc&sale_search=0&Tags%5B%5D=12&Types%5B%5D=1&ns_keyword=&submit=Search

https://www.skoaktiebolaget.se/pages/search-results?search={q=chelsea%20boot}

巴打 點睇呢幾個brand既Chelsea boot?
loake 290
Barker eskdale
cheaney threadneedle
Herring Wilson
carmina
新手乜都唔識 性價比邊對最高?有fd介紹話比貴少少買carmina 都好過貪平買loake 真唔真?

個人覺得買鞋一分錢一分貨,基本上reputable嘅鞋廠出品都係你比得起幾多價,佢比翻幾多工同料比你。基於呢個原則,其實係睇你budget幾多,以你2.5k為例,其實啲under2K 嘅loake可以不理,淨翻兩對herring同cheaney,其實都係cheaney做,呢個價位兩對做工同用料都係對得住個價,睇你自己想買原廠出品定係代工。

如果你可以比多五百買carmina,個人覺得做工同料不雙伯仲,但係鞋型上你可以有多啲選擇,因為carmina有啲可以比cheaney更加sleek嘅鞋型,又係嗰句,睇你個人取態係點。

Carmina 既sleek shape 好好睇
以而家既價錢黎講係好值

唔刻巴打們
BTW 介唔介意講香港邊到有得試以上既牌

the armoury
對trickers bourton 鞋頭刮到 產起左一忽皮 唉有無得救

拎去leather healer 問問
我見巴打成日都話meermin好硬。想問下係唔係classic同maestro都係一樣咁硬。

有冇人可以分享下maestro嘅品質係點?

新鞋

白褲配深啡suede 幾好睇

有得搞,要染色

有得搞,要染色

人地係剷起左塊皮再加個傷係正個brogue窿度wo,咪玩啦
我見巴打成日都話meermin好硬。想問下係唔係classic同maestro都係一樣咁硬。

有冇人可以分享下maestro嘅品質係點?

有對meermin著左兩年著到個底穿左都仲係咁硬
各位巴打

小弟急住想買armbands 想請問邊到會有
行過M&S, G2000, playlord都冇
半年前係cour carre買左套老西
6折減完價 $2000有找
大家點睇呢個牌子

同埋你地會唔會收窄少少個褲腳 貼d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞