[輪住開post]西裝,皮鞋討論帖(4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

啱啱睇到麻甩個ig
呢d襪係邊度會搵到?
想著loafers果陣著

前排無印有100蚊4對
同埋依家多左大腳size,uk10都唔會甩
想造件linen jacket
有咩布推薦下?

雖然唔知點樣買到, 不過我係drakes買嘅用brisbane moss出嘅linen布做嘅overshirt都唔錯, 重量啱啱好, 但又幾breathable.

除左safari同blazer 仲有冇咩jacket款推介用linen做

呢期唔係safari jacket, 睇怕都係teba jacket...

坊間好少safari 造/賣
Ac太貴負擔唔起
造開嗰間又唔造住
Rtw 又冇乜點賣

見luxire做件同ac價位, 如果要好似當日h記價錢而家真係頗難揾. 而中價rtw 如massimo dutti 又未見catch on safari jacket 呢個trend, 如果千幾得黎品質又有咁上下epaulet 間唔中會有field jacket 或chore coat, 但都係用canvas, 香港呢啲天氣未必適合, 所以係有小小難搞.不過唔嫌平的話, 數週前係uniqlo都見到件四袋恤衫/safari/field jacket混合體, 有興趣可以望下.

見到Grenfell 有隻walker jacket 又係好正
不過£500 真心買唔落手
Field jacket 都可以一試 不過唔知會唔會好焗身
想造件linen jacket
有咩布推薦下?

雖然唔知點樣買到, 不過我係drakes買嘅用brisbane moss出嘅linen布做嘅overshirt都唔錯, 重量啱啱好, 但又幾breathable.

除左safari同blazer 仲有冇咩jacket款推介用linen做

呢期唔係safari jacket, 睇怕都係teba jacket...

坊間好少safari 造/賣
Ac太貴負擔唔起
造開嗰間又唔造住
Rtw 又冇乜點賣

見luxire做件同ac價位, 如果要好似當日h記價錢而家真係頗難揾. 而中價rtw 如massimo dutti 又未見catch on safari jacket 呢個trend, 如果千幾得黎品質又有咁上下epaulet 間唔中會有field jacket 或chore coat, 但都係用canvas, 香港呢啲天氣未必適合, 所以係有小小難搞.不過唔嫌平的話, 數週前係uniqlo都見到件四袋恤衫/safari/field jacket混合體, 有興趣可以望下.

見到Grenfell 有隻walker jacket 又係好正
不過£500 真心買唔落手
Field jacket 都可以一試 不過唔知會唔會好焗身

我諗睇你用咩料, 如果係canvas的話係都會局身, 但如果係用輕磅linen, 嗰種gauziness應該會幾breathable. 但當然, 如果你係追求tailored safari jacket嗰種refinement, 咁field jacket嘅general ruggedness就未必啱你心水...
https://m.youtube.com/watch?v=qXtQC9-FcY8

電影 kingsman 服裝好好 J
話說一個月前去造左套西裝
點知著左兩三次條西褲既大腿內側就磨到起晒粒粒
我知自己肥但無諗過造左幾千蚊就咁就玩完
想問下巴打,肥人造西裝係唔係要Request特別物料?同埋如果拎返去間舖頭有無得配過另一條褲都襯得返件西裝外套?第一次造西裝無諗過會搞成咁,平時買G2000又唔覺有呢問題

巴打你造邊間?

唔開名啦, 係一樓介紹既其中一間
不過真心想知係唔係要咩布先啱肥人著 ?

係咪用左高支數精紡?
我諗fresco 料會襟磨啲

如果整Fresco,要有心理準備會刮啲
巴打們去開邊到買tie 同 pocket square
如果買把Fox Umbrella邊度買最抵

你可以留意massdrop, 耐唔中有團購, 但如果係長傘平極都要差不多二千. 我把telescopic就平啲, 連運費67 美金.

雖然係扎實, 但個人覺得買把blunt umbrella會平啲同實濟啲, 雖然無咁classic, 但擔遮都係實用至上, 最緊要擋到風同遮到雨. 如果要以同樣價錢的話, 我寧願買把unbreakable umbrella.

如果遲下去歐洲 英法德意 想買對翻工皮鞋
有無咩介紹 可以平過香港咁買
筆直2000hkd到
利申靚仔乜都唔識
筆直2000hkd到
利申靚𡃁仔乜都唔識

你可以留意massdrop, 耐唔中有團購, 但如果係長傘平極都要差不多二千. 我把telescopic就平啲, 連運費67 美金.

雖然係扎實, 但個人覺得買把blunt umbrella會平啲同實濟啲, 雖然無咁classic, 但擔遮都係實用至上, 最緊要擋到風同遮到雨. 如果要以同樣價錢的話, 我寧願買把unbreakable umbrella.

我見A記個web store長傘有做緊180usd同官網價錢差唔多(計埋shipping)

我見A記個web store長傘有做緊180usd同官網價錢差唔多(計埋shipping)

如果你係講緊正常metal tube model的話,你可以留意官網同A記比較價錢。
筆直2000hkd到
利申靚𡃁仔乜都唔識

靚仔嘅話 不論你係咪靚𡃁仔著咩都咁好睇
講番先 睇你去邊
如果唔怕遠可以由London 坐火車去Northampton 嘅trickers / Crockett and jones factory 去睇睇有冇啱心水嘅
如果係London 得話 睇睇baker/loake啦
筆直2000hkd到
利申靚仔乜都唔識

二千或樓下可能會難啲建議,但如果可以比多啲的話係英國可以睇loake或cheaney,如果有時間同火車錢可以去Bicester 或 Northampton ,有church's嘅outlet,係意大利如果你去羅馬或米蘭可以睇velasca。
筆直2000hkd到
利申靚𡃁仔乜都唔識

講番先 睇你去邊
如果唔怕遠可以由London 坐火車去Northampton 嘅trickers / Crockett and jones factory 去睇睇有冇啱心水嘅

我係想話自己𡃁仔 外表唔太成熟 但工作需要執正d

姐係反而英國買會好d?? 如果比較想要oxford鞋 係咪都係英國做好?
筆直2000hkd到
利申靚𡃁仔乜都唔識

講番先 睇你去邊

我係想話自己𡃁仔 外表唔太成熟 但工作需要執正d

姐係反而英國買會好d?? 如果比較想要oxford鞋 係咪都係英國做好?

你係英國買就可以話係最穩陣同多傳統牌子比你揀。如果你去歐洲其他地方可以留意carmina,你可以咁呢條link睇下歐洲嘅stockist。 但係睇你去咁多地方,抽住對鞋走嚟走去係咪上策你可能要諗諗,隨時你去sogo入面tassels個counter買對barker仲方便。
https://www.carminashoemaker.com/store-locator
想問下巴打,肥人造西裝係唔係要Request特別物料?同埋如果拎返去間舖頭有無得配過另一條褲都襯得返件西裝外套?第一次造西裝無諗過會搞成咁,平時買G2000又唔覺有呢問題

巴打你造邊間?

係咪用左高支數精紡?

個人覺得開窿都可以補, 起毛粒實在唔需要上崗上線話條褲玩完. 因為人體構造你對腳係要pivot咁去行路, 有得呢個pivoting action, 個crotch位就會有不同情度嘅磨擦, 除非條褲混咗非羊毛料, 否則全羊毛料係會起毛粒, 但除咗料, 都有幾樣嘢要考慮, 例如條褲個浪位係咪做得太高同太貼, 同埋條褲入面有無做crotch liner, 當然最好就係條褲唔係日日著, 因為如果無輪流替換, 日磨夜磨連 18oz coating料都會係crotch位開窿.

又唔係話要上崗上線,只係想問清楚自己問題同下次再造西裝有咩留意,post得都係想其他身形肥/腳粗既巴打留意下,如果係上崗上線就開左名啦

巴打你造邊間?

係咪用左高支數精紡?

個人覺得開窿都可以補, 起毛粒實在唔需要上崗上線話條褲玩完. 因為人體構造你對腳係要pivot咁去行路, 有得呢個pivoting action, 個crotch位就會有不同情度嘅磨擦, 除非條褲混咗非羊毛料, 否則全羊毛料係會起毛粒, 但除咗料, 都有幾樣嘢要考慮, 例如條褲個浪位係咪做得太高同太貼, 同埋條褲入面有無做crotch liner, 當然最好就係條褲唔係日日著, 因為如果無輪流替換, 日磨夜磨連 18oz coating料都會係crotch位開窿.

又唔係話要上崗上線,只係想問清楚自己問題同下次再造西裝有咩留意,post得都係想其他身形肥/腳粗既巴打留意下,如果係上崗上線就開左名啦

首先語氣重咗令巴打不安致歉.
如果係身型bulky啲的話, 可以度身時提師傅條褲個浪同比位做roomy小小, 已經可以有限度減低你所講嘅磨擦.再唔係就如我之前所講係浪位加強lining, 都可以再有幫助.
同時除非同師傅已經好夾, 否則fitting時最好放鬆地行幾步, 試下活動, 就應該知件衫同褲會唔會有約束, 可以比師傅即場adjust, 盡量係fit同舒服之間取得平衡.
之前知Alden Barrie著唔到,今日試埋TruBalance 7及7.5D,一係前掌頂骨,一係後踭甩,係咪真係試下Hampton Plaza同Modified好?
之前知Alden Barrie著唔到,今日試埋TruBalance 7及7.5D,一係前掌頂骨,一係後踭甩,係咪真係試下Hampton Plaza同Modified好?

如果e width可能會著得落腳...
雖然modified可能會好啲, 但其餘兩個都係算窄, 我驚你可能會都係會頂.

雖然modified可能會好啲, 但其餘兩個都係算窄, 我驚你可能會都係會頂.

我係薄腳加後踭超瘦,而前掌兩邊有骨突起 ,試到一頭煙

以modified last腳掌闊爭位窄, 你可以試下運氣. 但都係要留意toebox都係同barrie或trubalance咁bulbly ( 甚至有過之而無不及), 所以呢個位對你對腳嘅fitting都會一定變數.

照計modified呢種怪shape應該幾啱我哋呢啲怪腳,之前喺The Lakota House試過,覺得幾舒服,前面夠roomy,heel同instep又遠比barrie包腳。不過嗰時著緊厚襪,試咗8.5D,如果正常dress socks應該最少要size down 0.5。

利申:前闊後窄腳極薄,barrie 8D前fit後甩,7.5D前逼後fit。

照計modified呢種怪shape應該幾啱我哋呢啲怪腳,之前喺The Lakota House試過,覺得幾舒服,前面夠roomy,heel同instep又遠比barrie包腳。不過嗰時著緊厚襪,試咗8.5D,如果正常dress socks應該最少要size down 0.5。

利申:前闊後窄腳極薄,barrie 8D前fit後甩,7.5D前逼後fit。

明白,係唔知今年有無機會去日本,上次去巴黎無去有賣個間⋯

正好我真係有對Unlined Chukka Barrie 8D,老婆著岩岩好,我著就係類似情況,但就係兩邊骨推曬出去,足弓位無支撐好吉(拉緊時覺得入面線頭吉住腳),後踭搖搖下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞