[輪住開post]西裝,皮鞋討論帖(4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
想買對carmina
Oxford 係咪會derby 比較正式?
平時巴打們喺邊度買 chino襯 loafer? 長度方面係咪9分褲?

同埋我見巴打推薦去瑞典網skoak 買,但carmina 官網都差唔多價錢
其實skoak 同官網有咩分別?
同埋而家skoak 係咪改左over 2000 sek 就全球免運?

比較多問題,求巴打解答
好耐無po下相,極少著到咁business

出自何家大師之手

衫?

Suit同衫

自己鋪頭野

巴打呢種 tie 點打

出自何家大師之手

衫?

Suit同衫

自己鋪頭野

巴打呢種 tie 點打

Google 4 in hand
想買對carmina
平時巴打們喺邊度買 chino襯 loafer? 長度方面係咪9分褲?

同埋我見巴打推薦去瑞典網skoak 買,但carmina 官網都差唔多價錢
同埋而家skoak 係咪改左over 2000 sek 就全球免運?

比較多問題,求巴打解答

淨係係瑞典網買過,不過睇其他人係Carmina官網買既經驗,我諗最大分別應該係customer services

出自何家大師之手

衫?

Suit同衫

自己鋪頭野

巴打呢種 tie 點打

Google 4 in hand

我平時都係打 4 in hand 但好似冇你果個咁靚
Hi bros, 好耐無見

五六年前唔醒水著對indy去日本試過呢種手忙腳亂, 以後上襯飛機一定唔會著boot...

照著 不過等安檢時已經除定
係過完要慢慢綁番先煩

去英國點都會響,法國意大利還好,後來發覺我係除埋眼鏡都響

今時今日嘅局勢, 好難唔會個個比機場保安當賊扮...

講返GAT,瑞典個隻是否Sole軟身點?

個人覺得差不多.

咁可以 skip
都係想搵對鞋呢類天氣用,下下咁都有點懶

Carmina 來?

照著 不過等安檢時已經除定
係過完要慢慢綁番先煩

去英國點都會響,法國意大利還好,後來發覺我係除埋眼鏡都響

今時今日嘅局勢, 好難唔會個個比機場保安當賊扮...

講返GAT,瑞典個隻是否Sole軟身點?

個人覺得差不多.

咁可以 skip
都係想搵對鞋呢類天氣用,下下咁都有點懶

Carmina 來?

Joe Works
巴打平日會唔會用 tan / dark brown / ox-blood / burgundy 皮鞋配牛記 + 恤衫著? 咁樣配 smart casual 感覺幾正,尤其當附近途人一個二個都係著 trainer 出街時
巴打平日會唔會用 tan / dark brown / ox-blood / burgundy 皮鞋配牛記 + 恤衫著? 咁樣配 smart casual 感覺幾正,尤其當附近途人一個二個都係著 trainer 出街時

我自己就偏好深啡suede, 或trickers嗰隻antique marron色襯牛同ocbd恤衫 或one piece collar polo恤. 你所講嗰啲反而係翻工office casual先會著呢啲色皮鞋, 但呢排開始夏天, weekend我都係著trainer多...
想造件linen jacket
有咩布推薦下?

雖然唔知點樣買到, 不過我係drakes買嘅用brisbane moss出嘅linen布做嘅overshirt都唔錯, 重量啱啱好, 但又幾breathable.
想買對carmina

比較多問題,求巴打解答

淨係係瑞典網買過,不過睇其他人係Carmina官網買既經驗,我諗最大分別應該係customer services

如果第一次買, 而款又係正常oxford或derby的話, 幫襯skoak好過官網, 唔使下下得個估佢幾時發貨咁囉囉攣.
話說一個月前去造左套西裝
點知著左兩三次條西褲既大腿內側就磨到起晒粒粒
我知自己肥但無諗過造左幾千蚊就咁就玩完
想問下巴打,肥人造西裝係唔係要Request特別物料?同埋如果拎返去間舖頭有無得配過另一條褲都襯得返件西裝外套?第一次造西裝無諗過會搞成咁,平時買G2000又唔覺有呢問題
想問下巴打,肥人造西裝係唔係要Request特別物料?同埋如果拎返去間舖頭有無得配過另一條褲都襯得返件西裝外套?第一次造西裝無諗過會搞成咁,平時買G2000又唔覺有呢問題

巴打你造邊間?
有咩布推薦下?

雖然唔知點樣買到, 不過我係drakes買嘅用brisbane moss出嘅linen布做嘅overshirt都唔錯, 重量啱啱好, 但又幾breathable.

除左safari同blazer 仲有冇咩jacket款推介用linen做

巴打你造邊間?

唔開名啦, 係一樓介紹既其中一間
不過真心想知係唔係要咩布先啱肥人著 ?

巴打你造邊間?

係咪用左高支數精紡?
我諗fresco 料會襟磨啲

巴打你造邊間?

係咪用左高支數精紡?

巴打用咩布

巴打你造邊間?

係咪用左高支數精紡?

巴打用咩布

咁我又唔識分,過幾日順便去問下間野

巴打你造邊間?

係咪用左高支數精紡?

個人覺得開窿都可以補, 起毛粒實在唔需要上崗上線話條褲玩完. 因為人體構造你對腳係要pivot咁去行路, 有得呢個pivoting action, 個crotch位就會有不同情度嘅磨擦, 除非條褲混咗非羊毛料, 否則全羊毛料係會起毛粒, 但除咗料, 都有幾樣嘢要考慮, 例如條褲個浪位係咪做得太高同太貼, 同埋條褲入面有無做crotch liner, 當然最好就係條褲唔係日日著, 因為如果無輪流替換, 日磨夜磨連 18oz coating料都會係crotch位開窿.
有咩布推薦下?

除左safari同blazer 仲有冇咩jacket款推介用linen做

呢期唔係safari jacket, 睇怕都係teba jacket...
有咩布推薦下?

呢期唔係safari jacket, 睇怕都係teba jacket...

坊間好少safari 造/賣
Ac太貴負擔唔起
造開嗰間又唔造住
Rtw 又冇乜點賣
有咩布推薦下?

坊間好少safari 造/賣
Ac太貴負擔唔起
造開嗰間又唔造住
Rtw 又冇乜點賣

見luxire做件同ac價位, 如果要好似當日h記價錢而家真係頗難揾. 而中價rtw 如massimo dutti 又未見catch on safari jacket 呢個trend, 如果千幾得黎品質又有咁上下epaulet 間唔中會有field jacket 或chore coat, 但都係用canvas, 香港呢啲天氣未必適合, 所以係有小小難搞.不過唔嫌平的話, 數週前係uniqlo都見到件四袋恤衫/safari/field jacket混合體, 有興趣可以望下.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞