[輪住開post]西裝,皮鞋討論帖(4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
想買對loafer,係church's見到對勁鍾意,但係想要淺啡色,佢又無,同價錢好似幾貴
想問下大家有無咩牌子有出呢個款淺啡色?大約二千budget

摺痕是咪無得救
對鞋會唔會起摺同鞋形弧度有關?

以我經驗睇對鞋唔岩腳

鞋太長所以摺痕嚴重?

size啱啱好,無鬆

就咁睇個鞋形似乎太平無弧度,變咗行路一定摺到

我有對double monk又係好多痕
除左窄少少外 長度岩

呢對係皮問題大於個fit

你對鞋內側望落似有elastic
而且都有標起少少,似乎對鞋唔係太大的

如果d皮靚,d摺痕唔會咁樣衰
唔拎自己鋪野同bespoke野黎講

呢對係我一對好舊既C&J
都陪左我好多年既雨靴
當年買大左半碼,都睇得出長左少少
但個摺痕都唔會咁核突

摺痕是咪無得救

以我經驗睇對鞋唔岩腳

鞋太長所以摺痕嚴重?

size啱啱好,無鬆

除左窄少少外 長度岩

都陪左我好多年既雨靴
但個摺痕都唔會咁核突

巴打法眼 對鞋內側係有elastic,扣中間個窿就啱啱好貼腳

之前有睇過文話用硬啲嘅鞋撐會有幫助?
大家有無試過 元朗彩虹西裝 ??
夠平,又有保證! 小弟經常去做

咁點解我個對啲痕又係咁樣衰

摺痕是咪無得救

以我經驗睇對鞋唔岩腳

鞋太長所以摺痕嚴重?

size啱啱好,無鬆

除左窄少少外 長度岩

都陪左我好多年既雨靴
但個摺痕都唔會咁核突

巴打法眼 對鞋內側係有elastic,扣中間個窿就啱啱好貼腳

你買過第二對鞋就有幫忙

一方面你腳背高隊起左前面d皮,二方面vamp有少少roomy,兩樣野再加埋d皮比較crispy,就會變成咁。多數用Annonay 皮又齊集上面因素既牌子都有呢個問題,所以你見有d人d carmina /AS/Yanko d 皮睇落好靚,有d就睇落好似你果對咁。

一個較crispy既box calf展期隊起會好易出現咁既問題,d皮睇落會好攰好殘咁。that's why買鞋要試,試岩、有岩既人俾岩既意見,影響其實都幾大。

摺痕是咪無得救

以我經驗睇對鞋唔岩腳

鞋太長所以摺痕嚴重?

size啱啱好,無鬆

除左窄少少外 長度岩

都陪左我好多年既雨靴
但個摺痕都唔會咁核突

你買過第二對鞋就有幫忙

回下血先,今個月玩咗皮幾野

以我經驗睇對鞋唔岩腳

鞋太長所以摺痕嚴重?

size啱啱好,無鬆

除左窄少少外 長度岩

都陪左我好多年既雨靴
但個摺痕都唔會咁核突

你買過第二對鞋就有幫忙

回下血先,今個月玩咗皮幾野

恭喜發財
恭喜大家發財

一方面你腳背高隊起左前面d皮,二方面vamp有少少roomy,兩樣野再加埋d皮比較crispy,就會變成咁。多數用Annonay 皮又齊集上面因素既牌子都有呢個問題,所以你見有d人d carmina /AS/Yanko d 皮睇落好靚,有d就睇落好似你果對咁。

一個較crispy既box calf展期隊起會好易出現咁既問題,d皮睇落會好攰好殘咁。that's why買鞋要試,試岩、有岩既人俾岩既意見,影響其實都幾大。

搞到對鞋好樣衰...
但香港好難搵咁細碼嘅鞋 要上網先買到

搞到對鞋好樣衰...

幾細?

搞到對鞋好樣衰...

幾細?

俾錯意見,唔好意思
學到野

搞到對鞋好樣衰...

幾細?

呢對車仔女裝uk6

搞到對鞋好樣衰...

幾細?

呢對車仔女裝uk6

咁都還可以啦,未算離譜既

事但po張ootd
Bnt 褸
AC polo
自家褲

事但po張ootd
Bnt 褸
AC polo
自家褲

natural shoulder w/ minimal padding?

事但po張ootd
Bnt 褸
AC polo
自家褲

natural shoulder w/ minimal padding?

無pad

手足們 二千五蚊筆直有乜chelsea boot 推介 smart casual / casual wear

http://www.herringshoes.co.uk/search.php?task=newSearch&nsFrom=0&mobile=0&nsLimit=24&sortTag=-1&country_id=22&sortBy=price&sortDir=asc&sale_search=0&Tags%5B%5D=12&Types%5B%5D=1&ns_keyword=&submit=Search

https://www.skoaktiebolaget.se/pages/search-results?search={q=chelsea%20boot}

巴打 點睇呢幾個brand既Chelsea boot?
loake 290
Barker eskdale
cheaney threadneedle
Herring Wilson
carmina
新手乜都唔識 性價比邊對最高?有fd介紹話比貴少少買carmina 都好過貪平買loake 真唔真?

個人覺得買鞋一分錢一分貨,基本上reputable嘅鞋廠出品都係你比得起幾多價,佢比翻幾多工同料比你。基於呢個原則,其實係睇你budget幾多,以你2.5k為例,其實啲under2K 嘅loake可以不理,淨翻兩對herring同cheaney,其實都係cheaney做,呢個價位兩對做工同用料都係對得住個價,睇你自己想買原廠出品定係代工。

如果你可以比多五百買carmina,個人覺得做工同料不雙伯仲,但係鞋型上你可以有多啲選擇,因為carmina有啲可以比cheaney更加sleek嘅鞋型,又係嗰句,睇你個人取態係點。
手足們 二千五蚊筆直有乜chelsea boot 推介 smart casual / casual wear

http://www.herringshoes.co.uk/search.php?task=newSearch&nsFrom=0&mobile=0&nsLimit=24&sortTag=-1&country_id=22&sortBy=price&sortDir=asc&sale_search=0&Tags%5B%5D=12&Types%5B%5D=1&ns_keyword=&submit=Search

https://www.skoaktiebolaget.se/pages/search-results?search={q=chelsea%20boot}

巴打 點睇呢幾個brand既Chelsea boot?
loake 290
Barker eskdale
cheaney threadneedle
Herring Wilson
carmina
新手乜都唔識 性價比邊對最高?有fd介紹話比貴少少買carmina 都好過貪平買loake 真唔真?

個人覺得買鞋一分錢一分貨,基本上reputable嘅鞋廠出品都係你比得起幾多價,佢比翻幾多工同料比你。基於呢個原則,其實係睇你budget幾多,以你2.5k為例,其實啲under2K 嘅loake可以不理,淨翻兩對herring同cheaney,其實都係cheaney做,呢個價位兩對做工同用料都係對得住個價,睇你自己想買原廠出品定係代工。

如果你可以比多五百買carmina,個人覺得做工同料不雙伯仲,但係鞋型上你可以有多啲選擇,因為carmina有啲可以比cheaney更加sleek嘅鞋型,又係嗰句,睇你個人取態係點。

Carmina 既sleek shape 好好睇
以而家既價錢黎講係好值
想問下美麗都巴打們點?有冇賽後報告
想拎啲布去抄款做條褲
邊到有厚襪賣,lhs後踭鬆

你可以睇下以下呢兩款,雖然唔係over the calf,但亦唔似hiking socks咁bulky,因為ankle及腳版位做厚咗,類似軟墊效應,著係大咗size嘅鞋嚟pad out空位都可以。個人經驗係prefer maqoo對regulate,因為對襪大部分成份用merino舒服啲,american trench嗰對cotton混nylon就稍稍膠咗少許。

https://www.americantrench.com/collections/cotton/products/mil-spec-sport-socks-with-silver
https://maqoo.com/products/maqoo-socks?variant=34070250503

你可以睇下以下呢兩款,雖然唔係over the calf,但亦唔似hiking socks咁bulky,因為ankle及腳版位做厚咗,類似軟墊效應,著係大咗size嘅鞋嚟pad out空位都可以。個人經驗係prefer maqoo對regulate,因為對襪大部分成份用merino舒服啲,american trench嗰對cotton混nylon就稍稍膠咗少許。

https://www.americantrench.com/collections/cotton/products/mil-spec-sport-socks-with-silver
https://maqoo.com/products/maqoo-socks?variant=34070250503

Protrek有Smartwool賣,都係Merino,類近效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞