[輪住開post]西裝,皮鞋討論帖(4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
托朋友響private white vc個sample sale掃左兩件field jacket, 一件charcoal grey 一件olive,150 pounds一件,好爽

好吸睛

英製
Riri拉鍊
重鎊linen

正價695 sample sale 150 無論睇discount定睇件野本身都好抵玩

這些機會
近來有無人想搞meermin 團

有興趣
有冇人著過Thom sweeney d rtw 英國有sample sale, 朋友去緊
新手留名
過兩日應該上Browns Tailor 到訂做
睇佢ig post d 西裝相好好j
想問6-7k既budget 係咪淨係包西裝褸同埋西褲 唔包恤衫?
新手留名
想問6-7k既budget 係咪淨係包西裝褸同埋西褲 唔包恤衫?

唔包shirt
新手留名

唔包shirt

唔該巴打 如果要再另外造shirt 大概要再加幾多錢
新手留名

唔包shirt

第一次造550$一件起跳(china/india cotton)
最少兩件
唔知有無更新

新手留名

唔包shirt

第一次造550$一件起跳(china/india cotton)
最少兩件
唔知有無更新

Oxford呢?
新手留名

唔包shirt

最少兩件
唔知有無更新

Oxford呢?

睇牌子囉
諗住2k 造褸恤褲 龍將祥興有無咩分別
利伸個碼難買 如果買到我都會g2000
新手留名

唔包shirt

最少兩件
唔知有無更新

Oxford呢?

睇牌子囉

有咩牌子 淨係識Thomas Maison 但係d人話好dressy 冇應有Oxford果種nubby feel
新手留名

唔包shirt

最少兩件
唔知有無更新

Oxford呢?

睇牌子囉

有咩牌子 淨係識Thomas Maison 但係d人話好dressy 冇應有Oxford果種nubby feel

Thomas Mason
新手留名

唔包shirt

最少兩件
唔知有無更新

Oxford呢?

睇牌子囉

Thomas Mason

https://propercloth.com/fabrics

自己打oxford搵下,不過佢啲料有部分喺香港未必咁易搵到。

基本上乜鬼tm, albini, alumo, acorn, carlo riva, solbiati, grandi & rubinelli, testa, canclini,乃至中國日本恤衫布料,大部分都會出oxford料,最好當然係親自上tailor shop揀
啱啱去左太子AC
裇衫要$1800一件

兩年前用house fabric都要千五左右, 加幅差不多吧...
想問下本身一條uncuffed既西褲有無可能整到變左cuffed咁.

想問下本身一條uncuffed既西褲有無可能整到變左cuffed咁.

無話唔得,問題係出嚟效果好唔好睇,因為成件事好視乎你條褲個hem收咗幾多吋,而你個cuff又想做幾多吋。如果細細地一個cuff條褲收短啲都可能放到出嚟,但我唔咁肯定做到出嚟會否破壞成條褲嘅平衡感。
中環有冇邊到整恤衫好 budget 500 下一件
近來有無人想搞meermin 團

有興趣

留tg 好嗎

Ming2512
其實一件jacket 嘅膊頭點為知好?
垂落得夠自然?
Natural / padded 會好啲?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞