[輪住開post]西裝,皮鞋討論帖(4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
2.5k左右想買對皮鞋
HOAX果D大家點睇
平時大家會去邊到買
呢個BUDGET

2.6K 上carmina 都得啦
仲HOAX

瑞典網carmina
性價比高好多

但冇得試

我想有得試
好怕上網買完返黎唔岩

去a記試囉,然後上網買

唔好意思 我想問A記係咩

由舊時隔離登到而家連登都係咁話, the armoury呢類獨立店只試不買唔係咁好. 雖然係貴過網上買, 不過additional cost當好服務幫你dial in你嘅size對新手( 或唔熟carmina sizing) 都係值得.

以上只係個人觀感, 不喜勿插...

初初唔熟車仔都會揀下shoe cream 補品
後來就買shoe tree

仲HOAX

瑞典網carmina
性價比高好多

但冇得試

我想有得試
好怕上網買完返黎唔岩

去a記試囉,然後上網買

由舊時隔離登到而家連登都係咁話, the armoury呢類獨立店只試不買唔係咁好. 雖然係貴過網上買, 不過additional cost當好服務幫你dial in你嘅size對新手( 或唔熟carmina sizing) 都係值得.

以上只係個人觀感, 不喜勿插...

其實我覺得你反正要試
第一對咪係A記試到盡 再揀埋幫襯埋佢啦
第二三對再上網買
雖然話A記好難執 但係有d錢點都要洗下
執咗就無得試

仲HOAX

瑞典網carmina
性價比高好多

但冇得試

我想有得試
好怕上網買完返黎唔岩

去a記試囉,然後上網買

The armoury

有兩樣野要講
一、a記有部分last改過,同瑞典網唔同
二、差價不過幾百,又要人serve 你一大輪,又要問呢問路,咁做好撚cheap。
三、之前已經有一間香港鋪因爲玩under cut再拎唔到carmina,如果你地想第日carmina好似Alden/loake咁唔再ship香港可以繼續咁做。

有d野做左,或者你有得買到一兩對平野,但係你會害左之後想買既人。

但冇得試

我想有得試
好怕上網買完返黎唔岩

去a記試囉,然後上網買

The armoury

有兩樣野要講
二、差價不過幾百,又要人serve 你一大輪,又要問呢問路,咁做好撚cheap。
三、之前已經有一間香港鋪因爲玩under cut再拎唔到carmina,如果你地想第日carmina好似Alden/loake咁唔再ship香港可以繼續咁做。

有d野做左,或者你有得買到一兩對平野,但係你會害左之後想買既人。

咩叫玩 under cut

鬥平
新手想問
究竟皮鞋應該點試
新手想問
究竟皮鞋應該點試

我相信試皮鞋也好, 試波鞋也好, 都係著上腳感覺下有無夾腳, 會唔會頂趾, 行兩步睇下會唔會甩爭, 同睇下個款啱唔啱自己心水, 價錢啱唔啱自己budget, 基本上係咁多.
新手想問
究竟皮鞋應該點試

我相信試皮鞋也好, 試波鞋也好, 都係著上腳感覺下有無夾腳, 會唔會頂趾, 行兩步睇下會唔會甩爭, 同睇下個款啱唔啱自己心水, 價錢啱唔啱自己budget, 基本上係咁多.

Thanks
如果行兩步整到對鞋有皺紋咁,怕唔怕?
新手想問
究竟皮鞋應該點試

Thanks
如果行兩步整到對鞋有皺紋咁,怕唔怕?

雖然牛皮行兩步應該唔會整得太巢, 但我自己通常會好就住, 因為我自己稍稍提步就會概略咁知對鞋會唔會甩爭, 所以都係張心比己,試鞋時小心啲啲,講到尾做人都係你好我好.
黎緊pommella napoli係咪黎香港開trunk show
https://www.skoaktiebolaget.se/products/carmina-work-wear
https://www.carminashoemaker.com/mens-derby-shoes/black-derby-shoes-80449

巴打們覺得呢兩對返工 business casual 至 formal ok嘛?

Derby 唔算係formal既鞋款
Business causal至formal我會鍾意cap toe half brogue oxford 甚至wholecut

https://us.skoaktiebolaget.se/products/carmina-work-wear 買依對啦

講起Tomir,尋日著住行左成個鐘路都好爽

https://us.skoaktiebolaget.se/products/carmina-work-wear
咁我多數揀呢對
雖然其實個人覺得derby個樣都算formal

btw, tomir底落雨濕濕行磚地會唔會"扇"?
仲有無必要打掌之類?
https://www.skoaktiebolaget.se/products/carmina-work-wear
https://www.carminashoemaker.com/mens-derby-shoes/black-derby-shoes-80449

巴打們覺得呢兩對返工 business casual 至 formal ok嘛?

Derby 唔算係formal既鞋款
Business causal至formal我會鍾意cap toe half brogue oxford 甚至wholecut

https://us.skoaktiebolaget.se/products/carmina-work-wear 買依對啦

講起Tomir,尋日著住行左成個鐘路都好爽

https://us.skoaktiebolaget.se/products/carmina-work-wear
咁我多數揀呢對
雖然其實個人覺得derby個樣都算formal

btw, tomir底落雨濕濕行磚地會唔會"扇"?
仲有無必要打掌之類?

tomir本身就係膠底 仲打乜掌
黎緊pommella napoli係咪黎香港開trunk show

好似未定?

仲HOAX

瑞典網carmina
性價比高好多

但冇得試

我想有得試
好怕上網買完返黎唔岩

去a記試囉,然後上網買

The armoury

有兩樣野要講

如果係貴幾舊o既話我都會幫襯返鋪頭
始終人地serve咁耐 我都唔介意比佢地賺

仲HOAX

瑞典網carmina
性價比高好多

但冇得試

我想有得試
好怕上網買完返黎唔岩

去a記試囉,然後上網買

The armoury

有兩樣野要講

貴幾舊應該無咩可能, 因為係armoury訂做嘅model, 在商言商會charge翻個mto upcharge, 但當交學費有人跟足你個sizing, 對個新手來說係避免唔到.

我想有得試
好怕上網買完返黎唔岩

去a記試囉,然後上網買

The armoury

有兩樣野要講

貴幾舊應該無咩可能, 因為係armoury訂做嘅model, 在商言商會charge翻個mto upcharge, 但當交學費有人跟足你個sizing, 對個新手來說係避免唔到.

俾多啲當去度下腳 學下皮鞋基本知識我覺得值得

利申毒撚唔敢去 覺得間鋪氣場好勁

The armoury

有兩樣野要講

俾多啲當去度下腳 學下皮鞋基本知識我覺得值得

利申毒撚唔敢去 覺得間鋪氣場好勁

佢地其實幾好傾
之前係佢地pop up store 買左個袋,
去landmark 佢地sales 話好靚問我係邊買
問佢馬臀皮買咩野去保養
佢會教我去leather healer 買deer bone

想講一句係Alan 真係好靚仔
睇到我扯扯地

我想有得試
好怕上網買完返黎唔岩

去a記試囉,然後上網買

The armoury

有兩樣野要講

三千頭vs兩千尾
唔係幾舊咩?
元朗 摩登點睇

想去jantzen度造幾件裇衫
有咩要注意
都係要白色為主
個領想係可以百搭
即係可以隨時配條呔(打開Windsor knot)或者冇

仲有我見都ok多人寫自己個initial喺個袖度 點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞