[輪住開post]西裝,皮鞋討論帖(4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
邊到有厚襪賣,lhs後踭鬆

你可以睇下以下呢兩款,雖然唔係over the calf,但亦唔似hiking socks咁bulky,因為ankle及腳版位做厚咗,類似軟墊效應,著係大咗size嘅鞋嚟pad out空位都可以。個人經驗係prefer maqoo對regulate,因為對襪大部分成份用merino舒服啲,american trench嗰對cotton混nylon就稍稍膠咗少許。

https://www.americantrench.com/collections/cotton/products/mil-spec-sport-socks-with-silver
https://maqoo.com/products/maqoo-socks?variant=34070250503

Protrek有Smartwool賣,都係Merino,類近效果

http://www.danner.com/men/socks/lightweight-hiker-crew-grey-rust.html
我著緊Danner hiking socks
係overlander買
我頭先好似見到snow巴 冇講hello
$2000 budget loafers, black or dark brown 求推介

Alden?

Alden?

應該carmina

Alden?

應該carmina

Carmina mto nst shoes

Alden?

應該carmina

Carmina mto nst shoes

都出左場好多次
著左成日覺得除左instep緊左少少之外,Carmina Simpson last真係岩岩好無頂腳骨
都睇中左對carmina 得閒過armoury 睇下
1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興

各位巴打們,我要下星期六前整起套西裝,呢幾間有冇可能,會唔會需要加錢,有冇巴絲去過可以分享下。好緊要,臨時俾人搵左做婚宴司儀

各位巴打們,我要下星期六前整起套西裝,呢幾間有冇可能,會唔會需要加錢,有冇巴絲去過可以分享下。好緊要,臨時俾人搵左做婚宴司儀

唔得 本po d人會話suit supply la
$2000 budget loafers, black or dark brown 求推介

同求
著左成日覺得除左instep緊左少少之外,Carmina Simpson last真係岩岩好無頂腳骨

我對腳都fit 到Simpson last
不過頭幾次著係會覺得緊緊地

又係嗰句,做衫來說快,靚,平三者只可有兩樣。我試過金鐘可以個幾兩星期起到貨,但我唔知係咪within你嘅budget。
視乎你對套衫嘅要求有幾多,以呢個budget如果要快倒不如去zara或 massimo dutti之類地方買rtw。如果你加得錢,倒不如再買靚啲如suit supply嘅rtw,不過都係假設你想買套簡單而有decent fitting嘅西裝,如果你想要嘅係TVB台慶式登台衫的話,以上所提嘅未必幫到你。

我對腳都fit 到Simpson last
不過頭幾次著係會覺得緊緊地

著之前搵大一碼shoe tree撐大左,係heel少少甩,同左面大少少腳有d緊,其他位都無大問題

Meermin岩唔岩?
不過其實唔係好岩我腳型 著到側邊凸出黎

Meermin岩唔岩?
不過其實唔係好岩我腳型 著到側邊凸出黎

呢對咩last 同size?

又係嗰句,做衫來說快,靚,平三者只可有兩樣。我試過金鐘可以個幾兩星期起到貨,但我唔知係咪within你嘅budget。
視乎你對套衫嘅要求有幾多,以呢個budget如果要快倒不如去zara或 massimo dutti之類地方買rtw。如果你加得錢,倒不如再買靚啲如suit supply嘅rtw,不過都係假設你想買套簡單而有decent fitting嘅西裝,如果你想要嘅係TVB台慶式登台衫的話,以上所提嘅未必幫到你。

唔該巴打,金鐘起到個套係幾錢到? 另外如果去我上面講個幾間整係咪自己拎布去比較好。
另外如果想造恤衫/買個袋口巾/呔有冇話邊到買/造比較好,筆直大約500件到,都係same occasion,冇話要點花巧。 唔想做伸手黨但真係唔係點搵到咩指南

唔該巴打,金鐘起到個套係幾錢到? 另外如果去我上面講個幾間整係咪自己拎布去比較好。

假設你身形唔係特別大份 應該3米左右夠造一褸一褲。網上買布睇你買邊啲,英國嘅平布大約400蚊一米,三米布大約1200。 計埋運費可能係1400左右埋單。 你可以問問上面個幾間做唔做自己帶布先, 淨加工係幾錢。再問問連工包料又幾錢 再去衡量下

不過自己要幾多布其實好難預計,一陣你預少左發覺唔夠造咁就曬工錢又曬布錢
第一次我都係覺得連工包料俾人賺好啲

無記錯的話工錢要二千幾。

不過如果你係咩經驗都無,對套衫啲細節位又無歪特別要求,而你又急用的話我都係勸你唔好迷信訂做套衫係最好解決方法,反而你咩都唔知點跟除時套衫未能及時起貨,或出黎同套G2000無甚分別。如果你去suit supply 買套現成可以連改袖同褲長,出嚟效果穩陣得多。

恤衫,袋巾同領呔你可以試下上銅鑼灣H 記睇下,不過唔敢太肯定會否過你budget。

無記錯的話工錢要二千幾。

不過如果你係咩經驗都無,對套衫啲細節位又無歪特別要求,而你又急用的話我都係勸你唔好迷信訂做套衫係最好解決方法,反而你咩都唔知點跟除時套衫未能及時起貨,或出黎同套G2000無甚分別。如果你去suit supply 買套現成可以連改袖同褲長,出嚟效果穩陣得多。

恤衫,袋巾同領呔你可以試下上銅鑼灣H 記睇下,不過唔敢太肯定會否過你budget。

唔該,H記係?想搵啲 Harris Tweed 嘅領呔同件西裝做個monochrome,或者air tie就咁著恤衫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞