計劃進修PhD/Research討論區 (3)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
老老實實入呢個post之前成日睇qs ranking做指標,入黎之後先知無料到,真係長見識,多謝咁多位bro

QS個list夠長可以幫你list左堆學校先 (只限英語地區)

睇啲U個prof list搵學校好過
老老實實入呢個post之前成日睇qs ranking做指標,入黎之後先知無料到,真係長見識,多謝咁多位bro

QS個list夠長可以幫你list左堆學校先 (只限英語地區)

我就係例子

咁你起手唔知睇咩school ge
望top 10睇唔到D乜野

我自己會用唔同ranking例如QS,US news等等整個combined score/ranking去排PhD priority嘅basis
之後再詳細睇每間U啲prof interest再adjust

我自己會用唔同ranking例如QS,US news等等整個combined score/ranking去排PhD priority嘅basis
之後再詳細睇每間U啲prof interest再adjust

我都有, 不過最後都係望Group I 再加十幾間學校算
等起你地底

有識得既人入黎個post一定起哂底

如果講明subfield, 一年真係唔係幾多人

可以唔寫既

唔怕比人起

toefl

AWA

係外國讀左六年中學都考得差就死得啦

做咩咁睇唔開返香港讀大學

一匹布咁長
不過Turns out最後都幾好既
科大啲Prof都好人又肯push我出去讀

數學系好多教職員D心態好奇怪

Econ dept大部份都高質
話咁快已經 900
大家加油,香港需要你們
大家加油,香港需要你們

出左去返唔到香港架啦
大家加油,香港需要你們

出左去返唔到香港架啦

表示如果申請咗香港政府個HKSES就要被迫番幾年香港
大家加油,香港需要你們

出左去返唔到香港架啦

被迫返香港但係無大學請點算?
大家加油,香港需要你們

出左去返唔到香港架啦

所以唔會申請
除左HKSES, 尢德, 重有無其他source可以申請PhD scholarship?
大家加油,香港需要你們

出左去返唔到香港架啦

所以唔會申請
除左HKSES, 尢德, 重有無其他source可以申請PhD scholarship?

[UST] http://studyabroad.ust.hk/fellowships
大家加油,香港需要你們

出左去返唔到香港架啦

Prep google interview
大家加油,香港需要你們

出左去返唔到香港架啦

google都唔請呢
大家加油,香港需要你們

出左去返唔到香港架啦

google都唔請呢

有係入面做既師姐話,讀得完個理科phd,一定唔會唔夠聰明入
大家加油,香港需要你們

出左去返唔到香港架啦

所以唔會申請

[UST] http://studyabroad.ust.hk/fellowships

Thanks 巴打
填左google sheet啦
你地個個D toefl都好高分
各位巴打, Google doc 已開, 大家可以選擇性留自己想留既INFO 可以比其他人參考, 問問題, 或者睇下有無potential collaboration

如果有CD ROM想留, 都希望可以係個POST同大家傾下再share la

因為個google係public都edit, 所以希望大家都keep番個document寫番resaerch-related既啦, thanks! Lin在此:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VAW9av9mt3RnUiYU7t8NhV73P7hc5mTZc1rRccket00/edit?usp=sharing

同埋個google doc有咩不足大家可以隨便建議同改, Thanks!

要唔要加個出過啲咩文

我怕咁就會自爆 睇下大家意願, 放係research interest好定直情將篇文個名放落去? 定淨係放D 出過文既相關concept放係particular interests?

純粹講出過咩field or research interest ge 文,sci 之類,唔洗寫topic既

我諗可以放係particular interests到

推下條link
麻煩樓主了
各位巴打, Google doc 已開, 大家可以選擇性留自己想留既INFO 可以比其他人參考, 問問題, 或者睇下有無potential collaboration

如果有CD ROM想留, 都希望可以係個POST同大家傾下再share la

因為個google係public都edit, 所以希望大家都keep番個document寫番resaerch-related既啦, thanks! Lin在此:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VAW9av9mt3RnUiYU7t8NhV73P7hc5mTZc1rRccket00/edit?usp=sharing

同埋個google doc有咩不足大家可以隨便建議同改, Thanks!

要唔要加個出過啲咩文

我怕咁就會自爆 睇下大家意願, 放係research interest好定直情將篇文個名放落去? 定淨係放D 出過文既相關concept放係particular interests?

純粹講出過咩field or research interest ge 文,sci 之類,唔洗寫topic既

我諗可以放係particular interests到

推下條link
麻煩樓主了

你地個個D toefl都好高分

我遲d考希望過到100
填左google sheet啦

幫大家拉低下啲gre ielts分先
幫大家拉低下啲gre ielts分先

你拉底我叫咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞