計劃進修PhD/Research討論區 (3)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
香港讀緊MPhil,最後兩個月

老闆想我去佢間公司做但我唔想去,佢而家係咁拖住唔想我咁快走人
Applying 德國LUM Msc Science,仲有Tech U Berlin,諗住當跳板phd入間ranking高d既U

我都係咁做
其實我覺得如果phd打算去外國讀,咁係香港三大讀mphil都唔錯,起碼三大ranking都幾高,同埋唔洗用屋企咁多錢。

有師兄中大mphil grad, phd去左Cambridge

最麻煩係點說服老細放你走
其實我覺得如果phd打算去外國讀,咁係香港三大讀mphil都唔錯,起碼三大ranking都幾高,同埋唔洗用屋企咁多錢。

有師兄中大mphil grad, phd去左Cambridge

去外國讀PhD 10幾萬一年學費 窮撚諗都唔敢諗

咩有人無studentship都會讀架咩?
Applying 德國LUM Msc Science,仲有Tech U Berlin,諗住當跳板phd入間ranking高d既U

我都係咁做

你tum?
我因為寄唔切信,被逼give up tum

唔係 之不過我都係讀個MSc當跳板希望上到top school

老美大部份都有,Europe就唔係個個position都有,oxbridge都有doctoral 無studentship 要自己搵

但三大mphil真係perfect跳板

但要啱field先得喎

我都係咁做

你tum?

TUM啲文件要咩notarise,,,好麻煩

但要啱field先得喎

咁就緊係
不過好多field都係歐美有,香港冇

好似Neuroscience咁,香港著重clinical research,完全冇consciousness既project

MPhil就好似做左2年RA......投資失敗就中伏

今年reject 三大MPhil就係呢個原因,做啲嘢太窄

我都係咁做

你tum?

TUM啲文件要咩notarise,,,好麻煩

Recommendation letter都要sealed envelope寄過去

Sealed都OK...
最煩係影印本都要notarise....民政處嗰隻係唔得
好似得律師先做到,幾百蚊一份

但要啱field先得喎

咁就緊係

好似Neuroscience咁,香港著重clinical research,完全冇consciousness既project

中大個psychology dept唔算有咩

但要啱field先得喎

咁就緊係

我想做較fundamental既 consciousness/decision making research,姐係要搵個biological basis果d

Psycho既research method不外乎mri同eeg,解決到我科學疑問既methods最少都要invivo neural dynamics imgaining,例如two photon microscopy

你講果啲我覺得都有喎,tool都有

btw, 我master係做consciousness同health psychology相關

但要啱field先得喎

咁就緊係

我想做較fundamental既 consciousness/decision making research,姐係要搵個biological basis果d

Psycho既research method不外乎mri同eeg,解決到我科學疑問既methods最少都要invivo neural dynamics imgaining,例如two photon microscopy

你講果啲我覺得都有喎,tool都有

btw, 我master係做consciousness同health psychology相關

而到係心理學討論區

但要啱field先得喎

咁就緊係

Mphil唔係有自己既thesis要寫?老腦唔肯比真project你做? 想知多d

老闆俾你做嘅野可以同你份thesis零關係

你幫prof做完出到1st author都可以唔俾你寫入thesis, 因為同你thesis無關

但要啱field先得喎

咁就緊係

Mphil唔係有自己既thesis要寫?老腦唔肯比真project你做? 想知多d

老闆俾你做嘅野可以同你份thesis零關係

你幫prof做完出到1st author都可以唔俾你寫入thesis, 因為同你thesis無關

未聽過咁伏 搵盡方法留你defer/mphil被變phd就聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞