計劃進修PhD/Research討論區 (3)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
各位巴打, Google doc 已開, 大家可以選擇性留自己想留既INFO 可以比其他人參考, 問問題, 或者睇下有無potential collaboration

如果有CD ROM想留, 都希望可以係個POST同大家傾下再share la

因為個google係public都edit, 所以希望大家都keep番個document寫番resaerch-related既啦, thanks! Lin在此:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VAW9av9mt3RnUiYU7t8NhV73P7hc5mTZc1rRccket00/edit?usp=sharing

同埋個google doc有咩不足大家可以隨便建議同改, Thanks!

要唔要加個出過啲咩文

我怕咁就會自爆 睇下大家意願, 放係research interest好定直情將篇文個名放落去? 定淨係放D 出過文既相關concept放係particular interests?

純粹講出過咩field or research interest ge 文,sci 之類,唔洗寫topic既
各位巴打, Google doc 已開, 大家可以選擇性留自己想留既INFO 可以比其他人參考, 問問題, 或者睇下有無potential collaboration

如果有CD ROM想留, 都希望可以係個POST同大家傾下再share la

因為個google係public都edit, 所以希望大家都keep番個document寫番resaerch-related既啦, thanks! Lin在此:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VAW9av9mt3RnUiYU7t8NhV73P7hc5mTZc1rRccket00/edit?usp=sharing

同埋個google doc有咩不足大家可以隨便建議同改, Thanks!

要唔要加個出過啲咩文

我怕咁就會自爆 睇下大家意願, 放係research interest好定直情將篇文個名放落去? 定淨係放D 出過文既相關concept放係particular interests?

純粹講出過咩field or research interest ge 文,sci 之類,唔洗寫topic既

我諗可以放係particular interests到

要唔要加個出過啲咩文

自爆味濃....

要唔要加個出過啲咩文

自爆味濃....

選擇性寫入面啲野,乜都唔寫淨寫interest都得架
等起你地底
adam巴,我又係bba+msc,psy
其實我地應該唔會係識掛
等起你地底

有識得既人入黎個post一定起哂底

識既人可能睇user name已經知
沙特 KAUST 大家點睇?

沙特果D用銀彈黎請D勁人坐幾星期堆排名, 好唔好見仁見智

Michigan 巴打咁勁

唔勁啦 我覺得自己死好彩
個人認為報老美真係等運到
同大家分享下尋晚收到Yale biostat嘅rejection letter

Yale biostat in general都差Michigan biostat唔少
但係Michigan收我Yale唔收
幅圖重點係佢話有成萬個applicants 老美個競爭真係好大,全世界都爭住去 祝想去老美嘅各位好運

佢成萬應該係全校pg applicants加埋?

應該係。。
正常一個program 最多都係一千左右

math勁的都係得500左右
二三十果D係講緊200

我個dream school我個科每年得百幾個

Gottingen 個MSc of neuroscience有400個applicants

但佢個rank係12x

D ranking不嬲對非英的歐洲學校不利, 所以唔好同英語地區, 香港強国比較
adam巴,我又係bba+msc,psy
其實我地應該唔會係識掛

應該唔識,因為我個MSc 有d tricky
等起你地底

如果講明subfield, 一年真係唔係幾多人
等起你地底

可以唔寫既
等起你地底

可以唔寫既

唔怕比人起
等起你地底

可以唔寫既

唔怕比人起

toefl
等起你地底

可以唔寫既

唔怕比人起

toefl

AWA
等起你地底

可以唔寫既

唔怕比人起

toefl

AWA

係外國讀左六年中學都考得差就死得啦
等起你地底

可以唔寫既

唔怕比人起

toefl

AWA

做咩咁睇唔開返香港讀大學
老老實實入呢個post之前成日睇qs ranking做指標,入黎之後先知無料到,真係長見識,多謝咁多位bro
等起你地底

可以唔寫既

唔怕比人起

toefl

AWA

一匹布咁長
不過Turns out最後都幾好既
科大啲Prof都好人又肯push我出去讀

應該係。。
正常一個program 最多都係一千左右

math勁的都係得500左右
二三十果D係講緊200

我個dream school我個科每年得百幾個

Gottingen 個MSc of neuroscience有400個applicants

但佢個rank係12x

點睇到佢有幾多個applicants

有時個網會有applicants statistics?

咁睇到

Gottingen個Msc/Phd Neuroscience係International Max Planck Research School既participating program,被rejected都正常

原來佢sd email俾applicants ,我以為有得係佢官方網站搵d呢d stat
等起你地底

可以唔寫既

唔怕比人起

toefl

AWA

一匹布咁長
不過Turns out最後都幾好既
科大啲Prof都好人又肯push我出去讀

數學系好多教職員D心態好奇怪
老老實實入呢個post之前成日睇qs ranking做指標,入黎之後先知無料到,真係長見識,多謝咁多位bro

睇其他index好過
QS真係好19

QS個list夠長可以幫你list左堆學校先 (只限英語地區)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞