計劃進修PhD/Research討論區 (3)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
呢度啲巴打真係好勁

一齊9up

我好撚廢

你地講緊top 20果陣我仲望緊d 三十幾四十的學校

我FF ga ja
我唔明PSU既然唔再出offer做咩唔索性reject哂班人
我唔明PSU既然唔再出offer做咩唔索性reject哂班人

Waiting list

佢係講明唔會再出offer, 又何來waiting list
呢度啲巴打真係好勁

一齊9up

我好撚廢

你地講緊top 20果陣我仲望緊d 三十幾四十的學校

我FF ga ja

有CHING拎左Maryland

本土研究即係研究香港soci野?

無錯,但諗緊台/美/歐/香港邊到讀上去好,一黎自己想做香港研究,二來唔想long d咁耐
但又驚香港讀完無外國咁好,唉好矛盾

女人未必一世
你個degree 跟你一世

我都係9up, 最好傾下有冇辦法 compromise
係香港出路就係差小小

紅字表示百份百同意

岩岩搭朋友車路過ex樓下,同埋果時成日一齊行既路,就諗當年剩係想同條女簡簡單單係香港一生一世,科學家既夢想都放低左,最後都係俾人飛左。消沉成年,先搵返夢想同對science既熱情,同做人既目標。
身為過來人,我諗我更加有資格講,囡囡會走,但經歷、學識同學歷係一世。
所以好似我係上個post講,就算而家有個玩得埋又ok鍾意既女仔,我報外國學校同accept offer果下,就算諗起佢會有d痛苦,都絕無手軟。

曾經為partner放棄過offer,而家散左。

諗番當時簡直覺得係愚蠢

[理性討論] 如果冇散嘅話你地會後悔咩

無錯,但諗緊台/美/歐/香港邊到讀上去好,一黎自己想做香港研究,二來唔想long d咁耐

女人未必一世

係香港出路就係差小小

紅字表示百份百同意

岩岩搭朋友車路過ex樓下,同埋果時成日一齊行既路,就諗當年剩係想同條女簡簡單單係香港一生一世,科學家既夢想都放低左,最後都係俾人飛左。消沉成年,先搵返夢想同對science既熱情,同做人既目標。
身為過來人,我諗我更加有資格講,囡囡會走,但經歷、學識同學歷係一世。
所以好似我係上個post講,就算而家有個玩得埋又ok鍾意既女仔,我報外國學校同accept offer果下,就算諗起佢會有d痛苦,都絕無手軟。

諗番當時簡直覺得係愚蠢

一個無法理解體諒一個追夢男人既女人
都係算啦
你可能覺得咁好自私
但你要我留低又何嘗唔係
所以大家傾唔埋
道不同,無話後唔後悔
唔開心總有,time heals

女人未必一世

係香港出路就係差小小

紅字表示百份百同意

諗番當時簡直覺得係愚蠢

都係算啦
你可能覺得咁好自私
但你要我留低又何嘗唔係
所以大家傾唔埋
道不同,無話後唔後悔

我相反 因為ex我先會讀phd
雖然因為咁我先搵到人生目標
但我都想同佢講一句
屌你老母

女人未必一世

係香港出路就係差小小

紅字表示百份百同意

諗番當時簡直覺得係愚蠢

都係算啦
你可能覺得咁好自私
但你要我留低又何嘗唔係
所以大家傾唔埋
道不同,無話後唔後悔

但我都想同佢講一句
屌你老母

咁巴打你真係so9sad

女人未必一世

係香港出路就係差小小

紅字表示百份百同意

諗番當時簡直覺得係愚蠢

每pair人狀況唔同,好難一句講晒
其實我地是咪真係應該搞個collaboration
有無巴打有興趣

黎緊9月去Michigan讀biostat表示記得侵埋我玩啊 各位未來collaborators
有無巴打有興趣

黎緊9月去Michigan讀biostat表示記得侵埋我玩啊 各位未來collaborators

Genomic?

如果玩proteomic我就識人 不過個field已經做爛左
有無巴打有興趣

Genomic?

如果玩proteomic我就識人 不過個field已經做爛左

Genomics呀 召集所有香港嘅research面孔
有無巴打有興趣

Michigan 巴打咁勁

紅字表示百份百同意

諗番當時簡直覺得係愚蠢

都係算啦
你可能覺得咁好自私
但你要我留低又何嘗唔係
所以大家傾唔埋
道不同,無話後唔後悔

但我都想同佢講一句
屌你老母

咁巴打你真係so9sad

夢想係一世既,所以唔應該輕易放棄
有無巴打有興趣

而到都好似有幾個bio-related既巴打
有無巴打有興趣

而到都好似有幾個bio-related既巴打

巴打去michigan 讀PhD?
Psy既朋友 可唔可以彈幾個classical既belief formation model唻

SFP,belief triangle果啲?
就咁睇上面幾位巴打都係用ML做research, 唔算係做ML research?

我冇咁既能力develop algorithm
所以我學都係學點樣apply 係我d data 到
同d engineer 相處過就知係兩個世界

不過psy用到ML text mining 做都勁,應該幾新,可以pub唔少?

多數用NLP
當pub過一次之後好多其他教授搵上門

如果我識多啲java之類,可以玩到好多野無限pub文

原來你做test mining
唔用Python?

python 真係大熱
我呢度d 公司請python 既programmer 都請幾多下
我諗academic 玩唔掂我試下去apply 下

屌,就係java python呢啲呀,仲有C C++

認真我當時真係好想隔離個同事唔係靚女而係IT人

黎緊好想試下搞text mining+RCT一齊玩,但首先要提升個precision and recall先
如果有對psycho有興趣又識program/IT既巴打一齊合作搞佢就正啦
推得咁快

我冇咁既能力develop algorithm
所以我學都係學點樣apply 係我d data 到
同d engineer 相處過就知係兩個世界

不過psy用到ML text mining 做都勁,應該幾新,可以pub唔少?

多數用NLP

唔用Python?

python 真係大熱
我呢度d 公司請python 既programmer 都請幾多下

黎緊好想試下搞text mining+RCT一齊玩,但首先要提升個precision and recall先
如果有對psycho有興趣又識program/IT既巴打一齊合作搞佢就正啦

之前個experiment game都係自己寫
推得咁快

推快d唔好咩

多數用NLP

唔用Python?

python 真係大熱

之前個experiment game都係自己寫

巴打,我ug master時都有做video game research
推得咁快

推快d唔好咩

去到我要報pg嗰陣應該pish到(100)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞