計劃進修PhD/Research討論區 (3)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike

最麻煩係點說服老細放你走

但三大mphil真係perfect跳板

但要啱field先得喎

咁就緊係
不過好多field都係歐美有,香港冇

好似Neuroscience咁,香港著重clinical research,完全冇consciousness既project

MPhil就好似做左2年RA......投資失敗就中伏

今年reject 三大MPhil就係呢個原因,做啲嘢太窄

Mphil唔係有自己既thesis要寫?老腦唔肯比真project你做? 想知多d

I mean同外面接唔到軌,你係到讀得MPhil,之後自然就直上PhD因為外面無人做類似既,有都唔係US/UK...所以就give up jor...

HK Prof想你讀PhD可以用好多方法,佢要你拎HK PhD Fellowship...你唔夠paper,佢都可以幫你由無變到有 係自己PhD journal加你做second author 最尾覺得好伏,唔好預我

有時覺得好黑暗,不過佢都有話呢個係中國/亞洲既研究風氣,你要玩呢個game就要融入。有啲唔鐘意你既reviewer可以無限hold住你篇文

唔知真定假啦,不過,佢都承認US研究風氣係好啲。大陸人成日都唔share result好似怕你會食左佢咁。

行research真係要諗過下,就算有熱誠,有能力,仲有啲濕9嘢煩你

Mphil同PhD做唔同野其實無所謂,所以唔使怕接唔到軌,反而要怕老細洗橫手(例如LoR寫衰你)夾硬留你

所以做得幾叻都冇用 有良心老細先係最重要
phd都留8年真係不知所謂

老闆開心果陣乜都得,佢唔開心/忙果陣你最好咪撚搞咁多野
我想去德國讀master
但bachelor 成績唔好,得sec low
人哋未必收
我可唔可以讀返個local taught master拎好啲成績再apply?
三大工科 最爛grade嗰間
人哋唔睇school ranking

可以,通常undergrad result唔夠好既做法都可以讀番個master補一補,但要記得你master成績好,人地先睇到你improve
Btw 德國好多master都好好,特別工科

點都好,拎而家個成績試下先啦,萬一入到就唔使係香港晒時間
德國有堆勁既學校/學系master無招生上限

我係識少少德文唔夠用嚟讀書
我會照apply德國啲international program
但係怕人哋嫌我成績唔好
試過問prof拎recommendation letter
有個好似串我可以揀到咩
有個係是但無所謂幫我寫,好在FYP A
份工好辛苦好頹
我想知真係不幸去唔到德國係香港讀taught master易拎distinction 嗎
我就係為咗洗底先想full time讀
多謝咁多位

怕咩,有fd 3rd hon都入到TUM master

啱啱嗰個summer semester 收晒reject
我好無信心
我淨係想有書讀

我想做較fundamental既 consciousness/decision making research,姐係要搵個biological basis果d

Psycho既research method不外乎mri同eeg,解決到我科學疑問既methods最少都要invivo neural dynamics imgaining,例如two photon microscopy

你講果啲我覺得都有喎,tool都有

btw, 我master係做consciousness同health psychology相關

Really?我睇完佢地既research project都唔覺佢地去到咁fundamental

如果有就好,我再睇真d

你睇下agnes chan 果類岩唔岩你

佢要做two photon microscopy 喎
invivo imaging 呢d 都要biology department 先做到
普通psychology department 未必有
我岩岩上過cu 既睇過
Chan 係neurocognitive 但一定冇咁biological
同埋香港邊有psychologists 做 animal research
連psychiatry dept 都冇做啦

我記得cuhk個TIM centre有呢啲野,係for multidisciplinary share, 通常呢類咁麻煩既野唔是一個dept會有

btw, 其實都係approach下睇下有無prof會有興趣可以做

唔係佢地做開既野, 佢地通常都唔會做嫁啦

可能我通常啲老細都試開新野,香港果啲會唔會就唔知啦
btw hku都有

你講果啲我覺得都有喎,tool都有

btw, 我master係做consciousness同health psychology相關

Really?我睇完佢地既research project都唔覺佢地去到咁fundamental

如果有就好,我再睇真d

invivo imaging 呢d 都要biology department 先做到
我岩岩上過cu 既睇過
Chan 係neurocognitive 但一定冇咁biological
同埋香港邊有psychologists 做 animal research

我記得cuhk個TIM centre有呢啲野,係for multidisciplinary share, 通常呢類咁麻煩既野唔是一個dept會有

btw, 其實都係approach下睇下有無prof會有興趣可以做

btw hku都有

個問題係冇咁既技術
你做下computational modeling 都可以
但你冇equipment 應該就做唔到
HKU 有咩?

如果有就好,我再睇真d

我岩岩上過cu 既睇過

btw hku都有

個問題係冇咁既技術
HKU 有咩?

有呀,有個strategic research centre 老實講,都係approach啲老世最直接

但要啱field先得喎

咁就緊係
不過好多field都係歐美有,香港冇

好似Neuroscience咁,香港著重clinical research,完全冇consciousness既project

MPhil就好似做左2年RA......投資失敗就中伏

今年reject 三大MPhil就係呢個原因,做啲嘢太窄

Mphil唔係有自己既thesis要寫?老腦唔肯比真project你做? 想知多d

I mean同外面接唔到軌,你係到讀得MPhil,之後自然就直上PhD因為外面無人做類似既,有都唔係US/UK...所以就give up jor...

HK Prof想你讀PhD可以用好多方法,佢要你拎HK PhD Fellowship...你唔夠paper,佢都可以幫你由無變到有 係自己PhD journal加你做second author 最尾覺得好伏,唔好預我

有時覺得好黑暗,不過佢都有話呢個係中國/亞洲既研究風氣,你要玩呢個game就要融入。有啲唔鐘意你既reviewer可以無限hold住你篇文

唔知真定假啦,不過,佢都承認US研究風氣係好啲。大陸人成日都唔share result好似怕你會食左佢咁。

行research真係要諗過下,就算有熱誠,有能力,仲有啲濕9嘢煩你

Mphil同PhD做唔同野其實無所謂,所以唔使怕接唔到軌,反而要怕老細洗橫手(例如LoR寫衰你)夾硬留你

其實又唔洗怕mphil會將你個field定左形,大家都唔會預你mphil好productive, 最重要係有無potential

原來我自己7左 受教了,原來唔怕定左形
走寶了

我岩岩上過cu 既睇過

btw hku都有

個問題係冇咁既技術
HKU 有咩?

有呀,有個strategic research centre 老實講,都係approach啲老世最直接

我之前做果邊係psychi, 然後無做過text mining, 後來個老細同我都想搵啲野玩下,就乜都唔識做左好撚耐,最終都發表到。而且係成個school都無人做過。

然後我就比好撚多教授搵我話可唔可以合作

當然,做TM一定比imaging易好多

我岩岩上過cu 既睇過

btw hku都有

個問題係冇咁既技術
HKU 有咩?

我之前做果邊係psychi, 然後無做過text mining, 後來個老細同我都想搵啲野玩下,就乜都唔識做左好撚耐,最終都發表到。而且係成個school都無人做過。

machine learning 宜家個個都做
你有電腦就做到
但imaging 技術係另一回事

btw hku都有

個問題係冇咁既技術
HKU 有咩?

你有電腦就做到

cuhk hku都有儀器,biomed

btw hku都有

個問題係冇咁既技術
HKU 有咩?

你有電腦就做到

biomed 梗係有啦

btw hku都有

個問題係冇咁既技術
HKU 有咩?

你有電腦就做到

biomed 梗係有啦

i mean 佢個中心又係可以for唔同人用
但都係要有prof想做先有用既
又有幾間reject

which?

Columbia, Minnesota, Chicago
美帝基本上全軍覆沒

呢三間受歡迎, GG好正常

你咁講唔洗報啦

你D思維咁撚跳躍ge

咁間間我報都受歡迎 咪全部GG
又有幾間reject

which?

美帝基本上全軍覆沒

你咁講唔洗報啦

你D思維咁撚跳躍ge

我好想咁做
QS又派發一年N度的笑話大全

Ranking?

有同事有份投 reputation
睇過佢問乜,都幾肯定大部分人都係亂填
又有幾間reject

which?

美帝基本上全軍覆沒

你咁講唔洗報啦

你D思維咁撚跳躍ge

我好想咁做

咁1%機會都可以試下, 錢同時間姐

Ranking?

聽講有人直接比office姐姐填就算

Ranking?

Office姐姐會唔識Duke

Ranking?

結果yale個ranking過高

Ranking?

Yale 一年低過一年
但都係我dream school

Ranking?

Yale 一年低過一年

我完全唔明點解HKU Math可以排28

Ranking?

Yale 一年低過一年

買幾個教授黎出文應該唔難
純粹9up, 我都唔知點解

Ranking?

Yale 一年低過一年

唔係好覺HKU Math買過教授

Yale 一年低過一年

科好多水請一大堆強國研究生做d好易pub既野?

Ranking?

Yale 一年低過一年

有咩咁奇

Ranking?

Yale 一年低過一年

有咩咁奇

淨係數美帝加拿大英國你隨便數都數到30間好過HKU的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞