計劃進修PhD/Research討論區 (3)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
燒成皮幾野, 最後個offer係由唔洗application fee既學校出, 是咪可悲?

邊間唔駛比錢咁正

歐洲學校

其實歐洲望落好似好開心咁, 不過有無錢?

荷蘭 稅後1.5k 一個月,到第三年2.2k
德國 稅後1.2k 到1.5k, 識德文要教書,2.2k
有年假30日,年終有幾百歐bonus
包conference 呢d
其他睇老細
燒成皮幾野, 最後個offer係由唔洗application fee既學校出, 是咪可悲?

邊間唔駛比錢咁正

歐洲學校

其他睇老細

咁計會唔會少過香港?
polsci rumor根本係學術版4chan
已經34頁 adam smith巴打是咪要出手organize下大家既info

Michigan 巴打咁勁

唔勁啦 我覺得自己死好彩
個人認為報老美真係等運到
同大家分享下尋晚收到Yale biostat嘅rejection letter

Yale biostat in general都差Michigan biostat唔少
但係Michigan收我Yale唔收
幅圖重點係佢話有成萬個applicants 老美個競爭真係好大,全世界都爭住去 祝想去老美嘅各位好運

佢成萬應該係全校pg applicants加埋?

應該係。。
正常一個program 最多都係一千左右

math勁的都係得500左右
二三十果D係講緊200

我個dream school我個科每年得百幾個

邊間唔駛比錢咁正

歐洲學校

其他睇老細

咁計會唔會少過香港?

但荷蘭德國租金只係300 400歐

邊間唔駛比錢咁正

歐洲學校

基本上歐洲除左英國之外都肯定有 而且瑞士法國都唔洗學費
ETH EPFL呢兩間應該同美帝top果D差唔好level 好似係

歐洲果D真係好正, 又勁, 不過返香港, 就算係ETH EPFL, 都係無人識咁解

邊間唔駛比錢咁正

歐洲學校

基本上歐洲除左英國之外都肯定有 而且瑞士法國都唔洗學費
ETH EPFL呢兩間應該同美帝top果D差唔好level 好似係

歐洲果D真係好正, 又勁, 不過返香港, 就算係ETH EPFL, 都係無人識咁解

所以唔番香港

邊間唔駛比錢咁正

歐洲學校

其他睇老細

咁計會唔會少過香港?

香港個studentship要你拎黎交埋學費

屌我連GRE都未考,搞到我好緊張

Quant 170
已經34頁 adam smith巴打是咪要出手organize下大家既info

整張list自留名加名咁? 我先

Biostat:
貓咪🐱

Quant 170

我general係度9 fing裸考

Quant 170

verbal點

Biostat:
貓咪🐱

我應該點分自己好?
psychologist 係psychiatry dept 做 neuroscience 同 genetics,興趣係emotion

Biostat:
貓咪🐱

之前有個巴打想開個google doc? 大家有無其他建議?

Quant 170

verbal點

邊間唔駛比錢咁正

歐洲學校

其他睇老細

咁計會唔會少過香港?

美國public姑寒過香港

邊間唔駛比錢咁正

歐洲學校

其他睇老細

咁計會唔會少過香港?

咁香港AP高人工過US添, 稅又低D

Biostat:
貓咪🐱

之前有個巴打想開個google doc? 大家有無其他建議?

開啦

Biostat:
貓咪🐱

開啦

Google doc可以隨時自己上去更新

歐洲學校

其他睇老細

咁計會唔會少過香港?

咁香港AP高人工過US添, 稅又低D

歐洲d ap 一個月都係袋3k 幾
香港一個月就袋5萬
公平咩

Quant 170

verbal點

我150 冇咩所謂啦 Michigan照收
GRE有啲U覺得重要有啲覺得唔重要,又係random
Quant嘅postgrad黎講in general GRE quant > GRE AWA >>>> GRE verbal (好似係)
都係個句,AWA 3 或3.5夠洗,verbal non-native唔好13x ok (文科應該唔得)
有多時間用黎搞靚其他例如PS好過

150表示感到自豪

Biostat:
貓咪🐱

開啦

Google doc可以隨時自己上去更新

Quant 170

verbal點

我150 冇咩所謂啦 Michigan照收
GRE有啲U覺得重要有啲覺得唔重要,又係random
Quant嘅postgrad黎講in general GRE quant > GRE AWA >>>> GRE verbal (好似係)
都係個句,AWA 3 或3.5夠洗,verbal non-native唔好13x ok (文科應該唔得)
有多時間用黎搞靚其他例如PS好過

有D連subject都唔睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞