[校園]《再見了,還會再見嗎?》

1001 回覆
30 Like 5 Dislike
你咪係
故台大仆街
今晚都係11點有文

多謝支持
我未睇添
推爆嗰邊個故台大仆街就啱㗎喇
暫時預定每日有2篇

如無意外會係中午同夜晚
第4章 – 報名

無驚無險又到Happy Friday~

「呢條數我唔識計啊,你可唔可以教下我」旁邊嘅小雲問我。

「我借我嗰本俾你睇啦,你做完之後順便幫我交埋」

我將功課簿遞俾小雲。

「點解你用紅色同紫色嘅原子筆做嘅?」小雲驚訝地說。

「你唔覺咁樣清晰啲咩?題號用紫色,然後題目用紅色嚟做」我自豪地說。

「得唔得㗎你咁樣,因住俾陳sir留你堂啊」小雲擔心地說。

「怕咩啫,我條條都做齊,做完就幫我拎去交啦」

「好啦,你話點就點」

小雲交完功課就行返嚟。

「係呢,你有冇諗住玩課外活動?我想揾啲嘢玩,但諗唔到join咩好」

「我應該會玩Choir啊,啫係合唱團,因為小學嗰陣已經有玩開」我回應。

「咁犀利,但係好似要篩選過先入得㗎喎」

「我諗我應該ok嘅」

其實我喺小學已經唱咗6年,又點會唔ok喎。

「我唱歌麻麻咋,都係唔跟你喇,哈哈」

「等我再諗下玩咩好先…」小雲揸住張紙自言自語。

「小雲,我想休息一陣,如果一陣Miss Chu嚟到就叫醒我啦」

過咗一陣

「起身喇車仔」小雲拍一拍我。

「…就入到㗎啦。係啵,今個月尾就係Sports Day喇,大家有冇咩想玩嘅嘢呢?」Miss Chu對我們說。

「緊係跳遠啦,落場跳30秒然後等俾人DQ就搞掂」

「咁冇大志㗎,俾我就一定跑3000米,試下都好嘛」

附近嘅同學都好熱烈咁回應Miss Chu。

「靜少少先大家,聽我講啲嘢。由今年開始,每個同學喺陸運會都要“一人一職”,啫係點都要起碼做運動員或者服務生。記得喺下星期三之前入返內聯網報名啊」

「死啦,我運動白痴嚟,一齊上網報名做服務生啦」我搖著小雲的手說。

「唔好搖我啦,最多我報少一項比賽,然後陪你做helper」小雲一手fing開我。

「Yeah 有你陪我,咁到時有人一齊傾下偈都冇咁悶啊」

「咁放學之後一齊去電腦室報啦」
樓主啱啱先返到,遲咗半個鐘出
上黎吹水啦
又唔同我地吹水
果個大仆街仲未開新Po
潛咗一陣水
又爆咗
比你搶咗
早晨
話時話你早兩日坐咗巴士係去邊
去咗kingston多倫多周邊既城市
觀光
原來係周邊城市
仲以為你去再遠啲去第二個省
唔會喇
要返工
推 加速
喂 大仆街 開新po喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞