[校園]《再見了,還會再見嗎?》

1001 回覆
30 Like 5 Dislike
有文一推
大仆街踢波唔開po
當一切都沒了才後悔 已經太遲了
好想喊
「車喺將來你會遇到好多對你好嘅人,但當你愈大個,真心咁對你好嘅人只會愈嚟愈少。好多人痴埋你到只係為咗攞你著數,而唔係真心想同你做朋友。喺你而家呢個時候識嘅朋友,先至係你喺將來最能夠相信嘅人。」

第6章 – 落淚

「而家派返上星期交嘅功課俾你哋,如果有做錯嘅題目,就喺旁邊嘅空白位置做返俾我。另外,如果有同學係冇簿嘅,麻煩企起身」陳sir對全班講。

「車仔,點解你交咗都收唔到簿嘅?」小雲細細聲問我。

「我都想知,可能係前面傳漏咗我嗰本啫,冇事嘅」

陳sir:「企咗起身嘅幾位,請問你哋可以交到功課俾我未呢?」

同學A:「我放學之前會交到」

陳sir:「仲未做好?我俾咗幾多日你,就快一個星期喇。唔使趕住小息做喇,放學留低慢慢做。你呢?」

同學B:「我星期六有補做返,而家喺書包……我好似冇帶返嚟,我聽日會交返㗎啦」

陳sir:「聽日?你放學都一齊留低,我買本新簿俾你由頭做過」

同學C:「我仲未做……」

陳sir:「你都係,我今日唔趕住走,陪你哋留到8點都得,全部留堂做完先准走,
坐低」

「點解仲有個收唔到簿嘅同學未企起身,同我行出嚟」

我都心知不妙㗎喇…

「陳sir講緊你啊,快啲行出去啦」小雲細細聲同我講。

跟住我就緊係即刻企起身行出去啦。

「張轟浩同學,點解你頭先唔企起身?」陳sir好大聲問我。

「因為我諗住我有交…所以應該只係前面未…」

陳sir突然打斷咗我講嘢。

「唔想聽你啲藉口,你知唔知你份功課有咩問題?」

我冇答,因為我真係唔知。

「咁你話俾全班聽,你用咗咩色嘅筆嚟做你份功課?」

「紅色同紫色」我回應。

然後班上有一陣歡呼聲,呢邊一句,嗰邊又一句。

「好睇喇今次」 「估下佢要留幾多日堂」 「我諗冇返一個月都唔得喇」

「全班安靜,我再聽到邊個把聲嘅,就放學一齊留低陪我」

「張同學,我有話過可以俾你用藍色同黑色以外嘅筆做呢份功課咩」

「明明你都冇話淨係可以用藍色同黑色嘅筆嚟做…」
今日有啲嘢做遲咗少少出
安祖巴係咪都有故事分享
過咗去嘅事已經追唔返
最可靠嘅只有一直陪住你成長嘅人
有文食住青豆睇
的而且確係咁
「明明你都冇話淨係可以用藍色同黑色嘅筆嚟做…」

我當然冇將上面句嘢講出口啦,唔係嘅話我應該10條命都唔夠死。

我只係低頭冇回應,而陳sir都繼續鬧緊我。

「今次呢件事我會記低當一次警告,如果再有多一次警告,我會通知你屋企人,亦會考慮有進一步嘅懲罰,例如記缺點」

「會俾媽媽知我喺學校做得唔好……」

一諗到呢到,我就忍唔住開始喊,仲要愈喊愈停唔到。

媽媽對我好大期望,想我入到呢間學校,想我有好成績入大學,想我做一個好學生。

如果俾媽媽知我喺學校咁樣……仲要記缺點……

好似話記過缺點就會入唔到大學?

我已經想像唔到落去……

「張同學,呢份功課我會當你0分,冇補做機會。希望你會好好記得今次嘅事,以後唔好再犯」

「而家去廁所洗個臉,然後坐返低上堂。其他同學,揭開第38頁,教埋呢堂我哋就…」

「點算好」我喺廁所望住鏡入面哭成淚人嘅自己問。

「嘩,男人老狗就咪鬼喊啦」一個啱啱由廁格行出嚟嘅男仔同我講。

「雖然我唔識你,不過我覺得喊真係解決唔到問題囉」一講完佢就離開咗。

點解會有啲咁奇怪嘅人喺廁所走出嚟???

不過佢都講得啱嘅,我而家喊都解決唔到問題。

只係一次警告啫,只要我唔再做錯咪冇事囉。

洗多次臉之後我就返咗課室,返到去都未坐低,小雲就問我

「你冇咩事嘛?去咗廁所咁耐都唔返,明明陳sir都只係話咗你幾句,你又會喊得咁勁嘅」小雲擔心地問。

「冇咩嘅,諗返起啲唔開心嘅事啫。上堂先啦,唔係一陣連你都俾陳sir鬧㗎啦」
今日仲有2篇
lm
多謝支持
好似話記過缺點就會入唔到大學?

DSE夠分理得你20幾個大過都入到U
痴線用紅筆做功課啫 咁都0分
洗唔洗警告會記缺點呀
中一咋喎
樓豬諗起唔會嬲咩
咪係囉 痴線㗎咩
睇嗰個都有少少嬲 蝦細路啫
有一次警告咪算囉
我都睇到嬲 明明又唔關份功課做得好唔好
我諗返都覺得係嚴重咗

似係殺一儆百
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞