[校園]《再見了,還會再見嗎?》

1001 回覆
30 Like 5 Dislike
原諒小學雞啱啱升中學
自從嗰日之後,我每次晏晝都係同小雲食,叫做有個飯腳一齊食飯,大家冇咁悶嘛。

「眨個眼又夠鐘食晏,一日真係過得好快啊」我邊吃飯邊對小雲說。

「係因為有你得閒陪我傾下偈... 所以啲時間先好似咁快過啫」小雲尷尬地說

「話時話,你有冇咩好提議俾我去追返數學功課啲平時分,我啱啱英文堂諗咗成粒鐘都係諗唔到咩好方法」

「你試下去求陳sir俾你補做啦,可能佢會批准呢」

「Um…我就覺得未必得喇。佢啱啱都講到咁嚴重,點會肯俾機會我補做」

講完之後我嘆一嘆氣。

「咁…不如你考好啲嚟緊個數學測驗啦,咁咪追得返囉!!」

聽完呢句,我即刻成個人醒晒。

「係喎,點解咁簡單我都諗唔到,直接喺測驗追返啲平時分咪得囉!!」

「傻仔,hehe」

老實講,我除咗中文之外,最差就係數學。

仲記得小學3次呈分試入面,數學最低分嗰次得67分,差少少就唔合格…

所以要我考好啲今次個數學測驗,真係一啲都唔簡單

苦練咗幾日,終於到咗小測嘅日子。

「呢條同書個例題差唔多啫,咁樣……之後應該將兩個加埋,再乘埋……」我一邊做一邊自言自語。

「呼,搞掂,好彩份卷唔係好難啫」
「細聲啲啦,我仲做緊㗎」小雲細細聲說。

「Time’s up, pens down, pass your paper to the front」

聽到呢句說話,同學都自動自覺放低筆將答卷傳去最前。

我:「Sorry呀,啱啱嘈住你做卷。」

小雲:「好小事啫,一陣一齊食飯?」

我:「好啊」

陳sir:「OK,數齊咗36份,大家可以出去食飯喇」
今晚夜少少仲會有多篇
好想考試
巴打好後生啫
睇完先記得小學係60分合格
明明你都係
老嘢已經習慣咗合格係5成
樓主啱啱返到屋企,要夜少少先有

唔會走數
後生你少少
收好卷之後我哋又好似平時咁留喺學校食。

我:「你喺到霸住個位,我去幫你買埋啦。你想食咩?」

小雲:「都係同你一樣啦」

我:「德叔,唔該2碗肉燥飯同2杯菊花茶」

德叔:「同學仔,呢到你嘅,總共40蚊。開學兩個禮拜就有2個女朋友仔,有我當年一半功力喎」

我:「普通朋友嚟咋嘛」

德叔:「邊個係普通朋友啊??平時小息黑黑地嗰個定而家白白淨呢個啊??」

德嫂:「你又亂同同學仔講咩啊,找錢啦」

唔知點回應嘅我好快手咁放咗啲散紙落餐盤,就攞埋個餐急急腳離開現場。

一邊食嘢,我一邊將啱啱買餐嘅尷尬經歷講返俾小雲聽。

點知佢聽完好似好唔開心。

「乜你同Zoe好熟嘅咩,平時喺課室冇乜見你兩個傾偈嘅?」小雲問我。

「我哋日日小息都會落小食部㗎,佢就食早餐,我就買維他奶飲」

「你小心啲,唔好同佢咁熟啊,都唔知佢成日黐埋你到有咩目的。你睇下佢嗰兩個朋友,都唔知咩人嚟嘅,成日都喺班房搞事」

唔知點解我硬係覺得小雲唔係好鍾意Zoe咁,可能只係我錯覺啦。

「我諗Zoe應該唔係咁嘅人嚟掛,佢平時對我都好好……」

我愈講,佢就好似愈唔開心,都係轉個話題好啲。

「係呢,下個星期一就Sports Day,我哋嗰朝一齊食早餐好冇呀」

「好啊,我俾我電話你啦,到時如果你早到就打俾我」

唔知中學嘅陸運會係點㗎呢,好想快啲到下個禮拜呀!!
邊個會做你條女
zoe定小雲?
小雲係咪呷醋
我覺得係
肉燥飯
可能兩個呢

我都冇話我係主角
睇落去咪知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞