兔仔討論區

525 回覆
61 Like 0 Dislike
想養兔仔,兔協會唔會好難批?

巴打試過?通常衰咩?
除左食野同咬野要小心之外仲有咩要留意?

巴打試過?通常衰咩?

好得意
無人

我隻兔仔塊面越黎越黑
想識一d新朋友呀
IG:jimmy_wongss

毛色好靚
巴打平時去邊放兔

好得意

有冇巴絲有買紙屋比兔仔玩
我見佢地好悶咁 想買間比佢地玩下
有冇咩推薦

巴打試過?通常衰咩?

佢打黎問幾條簡單問題 e.g 兔仔會有咩病?食乜為主?點預防佢地咬電線?之類
之後問我背景 知道左我仲讀緊u就話唔會比學生 因為冇經濟能力
我就話我有返pt 同私補
一個月都有萬幾蚊 佢都話唔得 如果你考緊試兔仔病會點blablabla
最後就hold 住我份申請
雖然知佢咁嚴係為兔仔好 但會將好多有心人冇機會
最後係其他forum 領養左一隻獅子兔 好鬼得意
咩pose

我隻兔仔塊面越黎越黑
想識一d新朋友呀

毛色好靚
巴打平時去邊放兔

毛色好靚

我隻兔仔塊面越黎越黑
想識一d新朋友呀

毛色好靚
巴打平時去邊放兔

毛色好靚

我隻兔好似唔識用草架,想問吓應該點做? 同埋依d 膠籠既網底係咪都會令佢地生腳瘡

我隻兔好似唔識用草架,想問吓應該點做? 同埋依d 膠籠既網底係咪都會令佢地生腳瘡

我係你個post 有回覆過
係到幫你推一推

我係你個post 有回覆過
係到幫你推一推

咁猴擒
我發覺我隻兔仔好醒 每次我想抱佢佢都會順勢趴低扎住我隻手
懷疑自己隻兔仔係弱智......

有幾日行過同一間寵物店,見到隻兔水樽長期無水,同d 屎尿木屑一齊訓,覺得佢好可憐就買左返黎養。

買果時,都見佢不停打乞嗤,職員話佢係對alfafa 碎敏感。

但買左返黎一個星期多d,開始懷疑佢係弱智,比同齡其他兔仔既智商低。

1. 隻兔仔一直唔識用水樽飲水,已經先後買左3個水樽,分別500ml, 250ml, 125ml...佢都唔識用,水樽d 水無郁過。惟有轉用食物碗裝水俾佢,但成兜水放佢面前,佢都好似唔知果d 係水,咬一咬個碗就走。

我用手指起食物碗點d 水上佢咀仔,佢先sense 到係水咁,咁先會用食物碗飲水,都飲得到多既。

2. 佢唔識用牧草架食草,永遠唔會抆d 草出黎食。有次仲爬上個木架頂玩同食。
惟有用鐵兜裝草,同放一大堆草起佢側邊,
佢先會識去食。

3. 拎粒兔糧去佢咀邊同鼻邊,眼側邊,佢都完全無反應。但用碗,過一排佢會嗅吓嗅吓,都會食既。

4. 聽到兔糧/草個袋既聲都無反應,有野大大聲跌落地佢都好似無反應咁

5. 食草食到全身都係,成個鼻都係

6. 最嚴重係佢近日受傷,有大傷口,明明應該好痛,佢唔會叫,整親仲周圍走,好似唔痛咁。自己梳毛不停奶到傷口。

7. 已經帶左佢去睇醫生,醫生話佢寵物店環境令到佢呼吸道感染同已經生腳瘡,加埋有傷口。話佢抵抗力弱,但大便小便正常。

8. 好多朋友都話佢雙目無神,反應遲鈍

究竟佢係咪弱智,唔知係咪d 寵物店近親繁殖搞成佢咁 去邊可以幫佢check 吓?

有冇人知道照顧弱智既兔仔,有咩野要特別注意,佢連基本飲水食草都未學識 求經驗分享

佢會唔會係兔界既弱智兒童?
好擔心佢,連基本自理能力都學唔識。

有時佢連撞到野都唔識避
好慘 推下
兔仔 推推
大家好!我係養兔新手,請問你地有冇開tg group?
好得意!
我隻兔同狗

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞