兔仔討論區

525 回覆
61 Like 0 Dislike
朋友去旅行 幫佢養左一個星期 玩熟左見到佢嗲我好鬼得意 就唔捨得俾返朋友
以前養開刺蝟 但上年老死左 心郁郁想領養隻兔仔

上兔協望下,有好多好可愛又嗲
家中兔公主腸停
Book左聽朝大圍 好擔心
除左force feed仲有咩可以幫到手
新手養兔 養左兩個禮 成日好驚佢有事 同埋想問下有無咩方法教佢去廁所屙尿 日頭要番工 好難睇住佢屙
家中兔公主腸停

試下用暖毛巾敷下個肚
新手養兔 養左兩個禮 成日好驚佢有事 同埋想問下有無咩方法教佢去廁所屙尿 日頭要番工 好難睇住佢屙

我初頭係將紙巾hi 下佢啲尿,再放係佢個廁所到,無耐佢就知個度係痾尿嘅地方
家中兔公主腸停

試下用暖毛巾敷下個肚

好驚佢有咩事
佢真係一淡水都無飲一d草都無食
個樣仲好慘禁縮埋一舊
依家試下敷肚
家中兔公主腸停

試下用暖毛巾敷下個肚

好驚佢有咩事
個樣仲好慘禁縮埋一舊
依家試下敷肚

有冇餵到草粉?
一定唔可以比佢空肚太耐

我初頭係將紙巾hi 下佢啲尿,再放係佢個廁所到,無耐佢就知個度係痾尿嘅地方

有無鋪木砂木槺果d,有就拎d/大量浸左佢d尿既放廁所度,最好清乾淨佢原本去果個位置既味道,等佢習慣幾日就應該識
以前我家寶寶初黎時都係唔識去廁所,第一次去兔協買野時,果度d人教咁做,試左幾日都佢就識去廁所屙,雖然有時都會喺籠度周圍屙屎,不過尿就一定喺廁所屙
家中兔公主腸停

試下用暖毛巾敷下個肚

好驚佢有咩事
個樣仲好慘禁縮埋一舊
依家試下敷肚

有冇餵到草粉?
一定唔可以比佢空肚太耐

有每兩個鐘force feed一次
佢岩岩開始飲水食草啦!

有無鋪木砂木槺果d,有就拎d/大量浸左佢d尿既放廁所度,最好清乾淨佢原本去果個位置既味道,等佢習慣幾日就應該識
以前我家寶寶初黎時都係唔識去廁所,第一次去兔協買野時,果度d人教咁做,試左幾日都佢就識去廁所屙,雖然有時都會喺籠度周圍屙屎,不過尿就一定喺廁所屙

我有鋪d粒粒係底 都係擺去個廁所到 個廁所已經好中陣味 想問下每日都清一次個底盤會唔會令到佢無安安感 因為好似話兔仔會霸地盤

我有鋪d粒粒係底 都係擺去個廁所到 個廁所已經好中陣味 想問下每日都清一次個底盤會唔會令到佢無安安感 因為好似話兔仔會霸地盤

我用尿片墊籠,每日清兩次,我個隻又無咩野喎,可能佢習慣左
家中兔公主腸停

試下用暖毛巾敷下個肚

好驚佢有咩事
個樣仲好慘禁縮埋一舊
依家試下敷肚

有冇餵到草粉?
一定唔可以比佢空肚太耐

佢岩岩開始飲水食草啦!

咁就好啦
我果隻上星期又係咁 捱唔住走左了
家中兔公主腸停

試下用暖毛巾敷下個肚

好驚佢有咩事
個樣仲好慘禁縮埋一舊
依家試下敷肚

有冇餵到草粉?
一定唔可以比佢空肚太耐

佢岩岩開始飲水食草啦!

咁就好啦
我果隻上星期又係咁 捱唔住走左了

絲打唔好禁傷心
我都係好彩屋企有佢以前腸停食淨既藥
比佢食住吊住命 先捱到

我用尿片墊籠,每日清兩次,我個隻又無咩野喎,可能佢習慣左

之前我都係每日清兩次,都係無咩問題,一樣照側身訓得好舒服
想問下有無巴絲有領養兔兔嘅地方推介 兔協好似怪怪地

有咩怪

家訪問東問西正常啦,但係必須要去做一次或以上嘅義工服務先再考慮領養嘅申請
做research仲發現有好多人都係做左幾次義工但兔協話申請人唔適合

嚴謹啲都係好事黎

求教 佢家訪通常睇d咩?有無咩特別要求?
有冇方法可以教佢地唔好咬野
打到我攰 佢都照咬
又唔想打到佢地痛或者嚇親
打到我攰 佢都照咬

打無用 教唔到
唯有擺好唔想比佢地咬既野
之前上網睇話係兔仔天性
因為佢地住地洞 要咬爛植物既根唔好阻路
咬爛哂全屋野都咁愛兔
朋友去旅行 幫佢養左一個星期 玩熟左見到佢嗲我好鬼得意 就唔捨得俾返朋友
以前養開刺蝟 但上年老死左 心郁郁想領養隻兔仔

上兔協望下,有好多好可愛又嗲

apply 左 希望快d有得養
俾返隻兔仔個fd 個心好sad
打到我攰 佢都照咬

打無用 教唔到
之前上網睇話係兔仔天性
咬爛哂全屋野都咁愛兔

比佢咬爛床單 袋 梳化都唔緊要
佢咬爛埋廁所 怕啲膠整親佢
佢又唔識用廁所 用尿墊又咬
唔緊要 買左厚地墊比佢
最多我洗密啲 只係想佢腳仔好啲 唔會生腳瘡
佢咬到得返上層塊布

唉 可唔可以體諒下老母我苦心
見人嗰啲好乖唔咬 又識去廁所
但又嬲佢個傻仔唔落
打到我攰 佢都照咬

打無用 教唔到
之前上網睇話係兔仔天性
咬爛哂全屋野都咁愛兔

唔緊要 買左厚地墊比佢
佢咬到得返上層塊布

但又嬲佢個傻仔唔落

參考下 我用呢種籠
打到我攰 佢都照咬

打無用 教唔到
之前上網睇話係兔仔天性
咬爛哂全屋野都咁愛兔

唔緊要 買左厚地墊比佢
佢咬到得返上層塊布

但又嬲佢個傻仔唔落

參考下 我用呢種籠

我之前用呢種籠搞到我隻野生腳瘡,而家我拆左格仔個層,用托盤墊底。
要留意下兔兔嘅腳
打到我攰 佢都照咬

打無用 教唔到
之前上網睇話係兔仔天性
咬爛哂全屋野都咁愛兔

唔緊要 買左厚地墊比佢
佢咬到得返上層塊布

但又嬲佢個傻仔唔落

參考下 我用呢種籠

我之前用呢種籠搞到我隻野生腳瘡,而家我拆左格仔個層,用托盤墊底。
要留意下兔兔嘅腳

之前就係用呢種籠 好難洗
打到我攰 佢都照咬

打無用 教唔到
之前上網睇話係兔仔天性
咬爛哂全屋野都咁愛兔

唔緊要 買左厚地墊比佢
佢咬到得返上層塊布

但又嬲佢個傻仔唔落

參考下 我用呢種籠

要留意下兔兔嘅腳

因為驚佢尿灼傷 用尿片尿墊佢又咬
無辦法唔用格仔底
以前好地地識用廁所 3歲開始就亂去
想養兔有咩注意?
仔定女好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞