兔仔討論區

525 回覆
61 Like 0 Dislike

留名

牧草放題

我都係食依隻草

MOMI
大大包抵屌到爆

+1
買開多葉定多枝? 多葉食到一半好碎

枝啦,不過就算買枝去到尾都係好碎

食momi啲屎好大味
點解唔食alfafa king,又唔貴
呢排想開始畀啲 treats 佢氹吓佢開心
畀啲新鮮嘅蘋果士多啤梨佢都完全唔啋我
但係朝頭早我食 cereals 嗰陣就成個頭伸晒入隻碗度八掛
佢到底知唔知自己係隻兔仔
但係朝頭早我食 cereals 嗰陣就成個頭伸晒入隻碗度八掛

化獸師

之前食飯跌左舊排骨落地 我隻兔仔竟然食 仲搶住食 最後要夾硬喺佢個嘴度扯返舊骨出黎

之前食飯跌左舊排骨落地 我隻兔仔竟然食 仲搶住食 最後要夾硬喺佢個嘴度扯返舊骨出黎

佢以為自己係狗
Between,我嗰隻又肯食乾蘋果喎

佢以為自己係狗
Between,我嗰隻又肯食乾蘋果喎

我個隻都係乜都食
成日去地主度偷蘋果食
各位屋企隻兔有無試過用下巴磨你哋 咩感覺

用下巴磨係霸地盤. 佢地先聞到既味.

仲有而家都唔明佢有時一抱上床. 行黎行去一輪之後就瘋狂奶我枕頭附近既床單, 濕到我以為佢痾尿, 試過奶到有成個杯墊咁大濕位
想問吓各位隻兔仔係由幾大開始養?買返嚟定領養?

響旺角愛協領養. 當時1歲. 職員話響屋村管理處門口比人棄左.
管理處CALL佢地收.
不過可能唔同品種同性格. 我之前有一隻啡賓尼係人地度收養返黎.
性格同習慣完全唔同.
巴絲養既兔仔會唔會成日咬人 有冇啲咩方法可以令佢唔再咬人

你做過咩黎
我果隻兔仔幾嬲都唔會咬我
最多好細力咪我一下(剩係feel到口水)

有d兔仔好重地盤意識
伸手入籠打掃都會咬你

我隻都會.雖然愛協比我果陣已經閹左. 但有時掃下D屎埋一邊都胡我.
郁下就氹地. 轉幾秒就開心跳. 有時懷疑佢係咪痴痴地.

係寵物店見到 訓到四腳朝天

留名

牧草放題

我都係食依隻草

MOMI
大大包抵屌到爆

+1
買開多葉定多枝? 多葉食到一半好碎

枝啦,不過就算買枝去到尾都係好碎

食momi啲屎好大味
點解唔食alfafa king,又唔貴

我又唔知唔同牌子D屎有影響.
淨係知幼兔食ALFAFA. 成兔食TIM. 糧就少量咁. 雜食盡量少. 菜可以定時比但要浸洗乾淨卒走D農藥.
如果個兔仔換毛期 佢又唔多食草 又唔鐘意食化毛膏 應該點搞好?

係寵物店見到 訓到四腳朝天

好得意 喺邊度?
點樣可以令兔仔肯反轉俾人抱?我隻兔死都唔肯

養左咁耐都唔得 已放棄

養左咁耐都唔得 已放棄

如果係講剪甲果陣反轉要小心

http://wabbitwiki.com/wiki/Trancing
好想養
大家每一個月既洗費係幾多?
點解好似得一個post會討論兔仔
佢地咁得意
好想養
佢地咁得意

建議你去兔協領養,順便學下照顧兔仔,平日開支唔大,主食草同糧,但兔仔算係難養,好易大病,病左要預洗唔少錢,我無大概計過,糧同草都算平,一包糧100蚊可以食幾個月,草就浪費d,佢食完唔鐘意就成堆唔食不停換,但食幾耐真係無統計,我估計埋食物墊材300左右一個月掛

有樣野要注意,好多兔仔唔鐘意比人抱會爭扎,唔好諗住買返黎會好乖好嗲

利申,我隻好嗲,唔算鐘意抱但放上大肶佢會好乖咁坐定定,擺手埋去會不停舔
好得意
好想養
佢地咁得意

建議你去兔協領養,順便學下照顧兔仔,平日開支唔大,主食草同糧,但兔仔算係難養,好易大病,病左要預洗唔少錢,我無大概計過,糧同草都算平,一包糧100蚊可以食幾個月,草就浪費d,佢食完唔鐘意就成堆唔食不停換,但食幾耐真係無統計,我估計埋食物墊材300左右一個月掛

有樣野要注意,好多兔仔唔鐘意比人抱會爭扎,唔好諗住買返黎會好乖好嗲

利申,我隻好嗲,唔算鐘意抱但放上大肶佢會好乖咁坐定定,擺手埋去會不停舔

好易病 通常係乜病?
見上綱係話咩腸塞多?
我係想養貓或者兔仔既,不過啲人話兔易啲 所以我諗住就揀兔仔先 過一排先貓
我係諗住兔協領養 我都知有啲兔仔唔鐘意抱有哂心理準備
好想養
佢地咁得意

好易病 通常係乜病?
見上綱係話咩腸塞多?
我係想養貓或者兔仔既,不過啲人話兔易啲 所以我諗住就揀兔仔先 過一排先貓

側頭,腸塞,就算你抱上手佢爭扎,後腳踏空可以斷脊骨,兔仔骨好輕好易斷,聽過有主人見佢係枱底拉出黎果下拉斷骨,腳踩得格仔,硬地又會生腳瘡,側頭腳瘡無得醫,貓同兔我都有養,貓粗生好多,坦白講貓適合人養多過兔,兔天生細膽,係大自然係prey,鐘意匿埋,可能養幾年都唔信你,貓好睇性格,無兔仔咁難養

開心share下
好想養
佢地咁得意

好易病 通常係乜病?
見上綱係話咩腸塞多?

側今日頭,腸塞,就算你抱上手佢爭扎,後腳踏空可以斷脊骨,兔仔骨好輕好易斷,聽過有主人見佢係枱底拉出黎果下拉斷骨,腳踩得格仔,硬地又會生腳瘡,側頭腳瘡無得醫,貓同兔我都有養,貓粗生好多,坦白講貓適合人養多過兔,兔天生細膽,係大自然係prey,鐘意匿埋,可能養幾年都唔信你,貓好睇性格,無兔仔咁難養

今日帶左隻兔仔去睇醫生
住一日半晚加藥加鹽水 x光都3千蚊
錢都可以再搵 淨係希望佢快啲冇事

好易病 通常係乜病?
見上綱係話咩腸塞多?

側今日頭,腸塞,就算你抱上手佢爭扎,後腳踏空可以斷脊骨,兔仔骨好輕好易斷,聽過有主人見佢係枱底拉出黎果下拉斷骨,腳踩得格仔,硬地又會生腳瘡,側頭腳瘡無得醫,貓同兔我都有養,貓粗生好多,坦白講貓適合人養多過兔,兔天生細膽,係大自然係prey,鐘意匿埋,可能養幾年都唔信你,貓好睇性格,無兔仔咁難養

今日帶左隻兔仔去睇醫生
住一日半晚加藥加鹽水 x光都3千蚊
錢都可以再搵 淨係希望佢快啲冇事

我隻貪玩跳上跳落撞損左,剩係做個檢查開左antibiotics同消毒藥水就成千,本身好想去領養多隻 怕比唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞