兔仔討論區

525 回覆
61 Like 0 Dislike
本身養咗隻兔女,想帶佢絕育後養多另外一隻。因為好想搵另外一隻兔仔陪下佢。有冇人養兩隻兔兔咖?有冇啲咩要特別注意啊?thanks
本身養咗隻兔女,想帶佢絕育後養多另外一隻。因為好想搵另外一隻兔仔陪下佢。有冇人養兩隻兔兔咖?有冇啲咩要特別注意啊?thanks

要夾兔最好絕左育一仔一女,兩隻女難夾好多
隻兔女胃脹剛剛入左院留醫,獸醫話好嚴重,有無人有同樣經驗?而家無野可以做,好驚佢有事,屋企仲有隻兔公等緊佢返來

https://m.youtube.com/watch?v=LbyC6CWbm5M&feature=youtu.be
上面post過,希望幫到你
隻兔女胃脹剛剛入左院留醫,獸醫話好嚴重,有無人有同樣經驗?而家無野可以做,好驚佢有事,屋企仲有隻兔公等緊佢返來

https://m.youtube.com/watch?v=LbyC6CWbm5M&feature=youtu.be&feature=youtu.be

多謝你,但兔女頂唔到走左了
而家隻兔公孤伶伶一個好慘
好驚佢好快會走埋

https://m.youtube.com/watch?v=LbyC6CWbm5M&feature=youtu.be&feature=youtu.be&feature=http://youtu.be

多謝你,但兔女頂唔到走左了
而家隻兔公孤伶伶一個好慘
好驚佢好快會走埋

R.I.P.
希望佢可以適應到

原來係咁! 本身去寵物店問嗰啲姐姐,佢哋話兩隻女仔養埋一齊會好啲。又話如果一男一女養埋一齊就算絕左育,隻女唔俾男un可能會打架
想問下有無巴絲有領養兔兔嘅地方推介 兔協好似怪怪地

原來係咁! 本身去寵物店問嗰啲姐姐,佢哋話兩隻女仔養埋一齊會好啲。又話如果一男一女養埋一齊就算絕左育,隻女唔俾男un可能會打架

我剛走左隻女,同隻仔都係領養的,咁跟左兔協個指引, 先分開地區,但要比對方見到,跟住輪住放兔

過一段時間(我果陣大約兩星期),試下一齊放,初初隻女會響隻仔面前痾尿,但佢地慢慢認識左之後就好D

跟住過左一個月兩個就住埋一齊,仲成為左婦夫。兩個都絕左育,但隻仔會照un佢,隻女有時都比佢的。

所以而家隻女走左,隻公好慘😭

有咩怪

有咩怪

家訪問東問西正常啦,但係必須要去做一次或以上嘅義工服務先再考慮領養嘅申請
做research仲發現有好多人都係做左幾次義工但兔協話申請人唔適合
有冇人試過兔女發情既時候帶去絕育?
我怕會危險啲
上個月月尾佢假懷孕唔食野
我帶佢去睇醫生 開左啲藥比佢食好左好多
諗住等佢完晒發情期先絕
因為發情啲血管會擴張
好啦佢食返野呢排都ok
但見到啲屎一直都係細細粒又偏濕(係濕啲唔係爛)
打算都佢好啲先絕育
今朝起身又見佢擔草準備窩比bb出世
又黎假懷孕 點好好驚佢又唔食野
我怕會危險啲
諗住等佢完晒發情期先絕
因為發情啲血管會擴張
好啦佢食返野呢排都ok
打算都佢好啲先絕育

問獸醫啦

有咩怪

家訪問東問西正常啦,但係必須要去做一次或以上嘅義工服務先再考慮領養嘅申請
做research仲發現有好多人都係做左幾次義工但兔協話申請人唔適合

嚴謹啲都係好事黎

好斯文
我怕會危險啲
諗住等佢完晒發情期先絕
因為發情啲血管會擴張
好啦佢食返野呢排都ok
打算都佢好啲先絕育

問獸醫啦

問左做完
獸醫話可以做 但真係要小心啲
呢排放假睇實佢
上星期隻兔唔食野 小飲水! 之後睇醫生話肚有氣 睇左千5蚊
餵左幾日藥都係食好少野 ( 有草粉)

之後買左隻新草返黎就自己食 大家有呢個情況可以試下換左草先
上星期隻兔唔食野 小飲水! 之後睇醫生話肚有氣 睇左千5蚊
餵左幾日藥都係食好少野 ( 有草粉)

之後買左隻新草返黎就自己食 大家有呢個情況可以試下換左草先

肚有氣已經唔係換草就解決到問題
如果係食糧食菜但唔太食草都可以試下
但唔食野應該係睇醫生最好 因為個情況可以差得好快會好易死
上次睇醫生照x光驗血住院加藥都三千幾
但明顯食藥個情況會好好多同埋知咩情況
我想問兔兔成日踩返自己d尿
隻腳都黃晒應該點做
上網睇有d又話唔洗理 有d又話要抺

利申:岩岩新手養好多野都唔識
隻腳都黃晒應該點做

我果隻都係咁
寵物店姐姐教我用暖水濕一濕毛巾抹下佢
隻腳都黃晒應該點做

我果隻都係咁
寵物店姐姐教我用暖水濕一濕毛巾抹下佢

佢以家成隻腳仔都係黃黃地色
雖然好蠢好污糟都好得意

個樣好撚蠢
大家既兔兔食緊咩草
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞