有關香港前途 你問我答

248 回覆
265 Like 9 Dislike
讀書唔通,要由學做人開始,唔係真係好似沈旭暉咁得把口講。香港人的確欠缺國際視野,但如果我地連本土視野都未有,到底點解我地就咁急於去了解世界呢?自己知自己做緊乜,讀書為乜,返工為乜,生存為乜,你至會知道點解我地要爭取自由,保衛香港,最後至係諗香港同國際嘅關係。

與此同時,睇書亦係多多益善,但唔係由外而內,而係應該由內而外。我就建議睇咗香港歷史先,因為坊間嘅書太多中華史觀,我地正正可以當呢啲narrative係練習,一路睇一路批判。徐承恩有本《鬱躁的城邦》,睇完你應該會對常見嘅香港史有新睇法,如果有覺得吸引嘅,就再去revisit由細到大接觸嘅中小學常識書,思考吓點解小學常識書就已經咁鬼洗腦。舉個例,點解又話割讓,又話回歸呢,呢兩個詞語本身就自相矛盾。又,既然滿清政府戰敗,簽約合情合理,歐洲國家之間都係咁簽,點解中國就會以「不平等條約」去稱呼本來係中性嘅條約呢?

大家今日嘅思維係由細形成,由小學學起,要救,不妨由頭reboot,reboot完,再睇香港歷史點樣由自由港出發,去了解香港喺世界嘅定位會更有效。
沈旭暉行為反映嘅係佢最關心嘅個人利益,中國人式自私自利,可以唔理。劉細良行為反映嘅係佢好想參與政治,但格局太細,而且自以為是,唔夠謙虛。陶傑行為反映嘅係自以為西化,但骨子裡仍然係儒家底,極恐共,唔去做官唔求權力只係佢過唔到自己,但留喺外圍打刷邊球都唔等於佢係有智慧。
行為反映思想,思想體現於行為。既然佢地認為事不可為,咁就唔使多言,橫掂香港冇咗佢地邊個都唔會唔得,因為佢地三人都highly replaceable。
呢本旁徵博引,要明,唔係咁易。事關要睇明民族論嘅concept,要再根據佢所援引嘅書一直延伸出去睇,如果你真係睇完而又批判得到,你嘅程度都唔低。就好似imagined community咁,Anderson原著對一般人而言都唔淺,你取其concept但唔去讀原著,好難深刻體會到點解民族想像即使係人為但無損佢嘅價值。
你畀多一段你睇完嘅感想我,我再推介你。
總統制,應該會比較適合,因為香港暫時缺乏有執政準備嘅政黨,到時所有精英都已經係谷曬落一個政黨,好難做到議會制兩黨制衡。
不過呢啲實際政制嘢,到差唔多時候要再同專門學者討論(如果我有可能參與建制),而且都完全唔急住。
點睇侵侵尋晚個回應?應否視之為惡兆?
絕非惡兆。中國口交部同實際行動唔同,點解美國總統同國會唔可以各有各講?留意返Trump話咗再加10%稅,又話等佢連任就會再向中國施壓,呢啲緊要過話我地係riots架。
我好奇過左個人權法案又會點呢?個act變左law 美國真係會出手制裁??定係通過左咩事都冇發生

同埋未來Trump連唔連任係咪會影響到香港民主發展既去向?假如佢冇得連任 中國咪可能有機會翻身 然後開始清算香港
我嘅思考其實好簡單,就係買中國一定衰亡。
中國衰亡,有可能1 政權倒退,陷入混亂,有可能2 閉關鎖國,餓死國民,亦有可能3 兵行險著,發動WWIII,以下係香港嘅定位:
1 中國政局不穩,香港無法置身事外,個市首先會跟住暴跌,亦有機會要接收難民,軍閥割據嘅話,香港要take side,唔見得有著數;
2 中共繼續管治,美國由得中國人自生自滅,香港繼續係中國一部分,走又走得切,焗住共享中國人嘅榮耀,再次分配土地鬥地主,經濟民生全部都變差;
3 中國向世界開戰,香港繼續甘心情願癡住中國,美國自然唔會留手,必然為迫死中共而摧毀香港,香港真係玉石俱焚。
所以,人權法案過唔過,都只係自由陣營一個小小表態,真係唔重要。而的而且確,越戰式全面介入,發生機會近乎零,美國係唔會為香港開戰。但係,美國制裁中國,令中國經濟無法周轉,等於趁中國病就落井下石,為香港增加談判籌碼,我地就會間接得益。中國做世界工廠,尖端科研冇突破,單單華為冇咗台積電都已經收皮,試問將來又點樣轉型?世界工廠效能已經迫近天花板,中國已經進退兩難,美國夾大力啲,支爆一定加速。
所以,Trump連任,係會令中國進入hard mode,但我會話,邊個做美國總統,香港民主發展都係得一條路。中國永不翻身架喇,乾塘之前榨乾香港有可能,要脅香港一齊死都有可能,所以我地要快啲同中國劃清界線,至可以自保。而就算要求獨立,美國唔幫我地,我地都係自作自受,主權移交呢廿二年香港人幫中國做咁多仆街嘢,要贖罪係基本,認完錯人地接唔接受返我地,已經係後話。
咁香港同中國攬炒既機會都好高 我覺得搞港獨可能都係幾年之後既事 目前香港人最大可能都只係接受到真普選 一講港獨就冇曬民意 起碼都要等大部分老一輩走曬先 但果幾年之後 我唸中國可能已經奄奄一息 到時香港再同中國割蓆就太遲 所以 好似都唔係咁樂觀
咁更加簡單,既然點都係死,你想die as a Hongkongese,定die as a Chinese?港獨成功,我地有可能自外於中國,港獨不成,至少我地係以香港人姿態自我成全。一句到尾,要割,一定要趁快割。

對於呢啲仲當大陸係「親生父母」嘅「黃絲」應該點看待?算係大中華膠嗎?個人見到覺得有點嘔心,我知道要respect different political spectrums,但香港同大陸有幾多「血緣」關係?邊個係香港老豆老母?香港根本唔需要係任何人嘅仔女,應然上佢足以獨立成國,實然嚟講而家當然係impossible...
首先,由大中華膠嘅講法可知,迫到香港人要take side嘅,係中華民族呢個專橫嘅概念。點解大家明明所有價值觀唔同,文化唔同,都要綑綁成為同一民族?質問返佢,民族嘅起源係乜先,要成為民族係因為大家覺得共存勝過分離同對抗,大家係自己人,唔會傷害大家,血緣從來唔係令人凝聚嘅關鍵黎。一家人有同一基因,但冇一齊生活,或生活上磨合唔到,其實都唔符合家人定義。所謂相見好,同住難,其實就係講緊大家有距離,任何一方唔尊重個距離,都會令彼此關係變差,退一步會更加好。
其次,稱呼中國為阿爺,大家要戒,同埋用一家人比喻港中關係都係比喻失當,以後記得同佢地理論到底。圖中成個比喻錯到離譜,賭乜撚嘢注?消滅中共王權專制,全盤接受西方思想,社會發展咪唔使賭黎賭去囉,點解幾千萬人命係要拎黎賭?做啲資料搜集,認真學吓人地點樣理智投資,唔係更好咩?而如果中共係都要賭,咁唔跟住佢賭,唔係都好合理咩?
尊重差異嘅前提係自由,中國人唔講自由,唔接受香港人要爭取自由,尊重亦唔需要應用喺佢地身上。唔好畀中共偷雞。
分化愈黎愈強 有冇信心香港人會唔割蓆頂到落去?
一半一半。
冇信心嘅位係我地民族充其量只有兩代半,好多居於香港嘅人心態都係中國人咁,基本盤唔算堅實。
有信心嘅位係雖然經歷三代人,民族建成會更為堅實,但只要我地呢一代人夠努力,扯返起前面兩代人,就有機會彌補不足。
具體嘅解決方法,就係自由民族論述,時間係十年,2030年主體意識確立,就有勝算。而更實際嘅推廣方法,就係精進自身,克己寬人,善待肯企出黎嘅二百萬同路人。
每當諗到要生活喺集中營,受到恐懼操縱,我就會好想贏,而如果我地呢一代人都咁恨贏,目標明確,我地就會頂到落去。
唔好意思,想離一離題,想請問巴打對取消DSE中文聆聽同口試有咩意見?

(sorry要post肥鴨出嚟...)
https://www.facebook.com/117383848464583/posts/1169663153236642?s=822196631&sfns=mo
要反映人嘅語文水平,寫作閱讀確實係已經足夠,所以另外兩卷不妨廢除。然而,目前香港新移民眾多,聆聽亦有利學生,所以呢個已經唔係語文問題,而係政治問題。不過,聆聽卷佔分好少,綜合卷訓練嘅又係無謂,係咪真係幫到香港學生,又唔係。
其實要講改善語文政策,要建咗國先有得講。講政治問題,目前香港政府唔係以為香港人為先,咁所有改動都係為促進同化,所以我認為不動應萬變,唔改最好。
Trump話香港將可能會有好消息 我有不祥預感 你點睇?

btw 亭主有冇邊本書推介係關於學點樣做人
自問其實連做人都唔係好識
香港唔會有好消息,可以話係唔會再有好消息。只有準備接受所有壞消息,理解完全中國化嘅生活係點,我地至有戰勝可能。
我都覺得今個月會有好多隱藏已久既事會一次過揭露曬出黎 到時就知有幾醜惡...
品性永遠先於讀書。做人做得唔夠正直,心中缺乏愛,睇幾多經典理論都係唔會讀得通。就好似所謂想像嘅共同體,讀社科讀政治嘅大學生一定聽過睇過,但如果學生本人自己就從來冇感受過共同體嘅威力,亦即原生家庭無法提供想像,咁樣佢係唔會消化到個理論,然後加以應用。

我做人做咗廿幾年,自問絕對唔會去到掌握處世真理嘅境界,但精進自身同分工合作呢兩個信條,就已經可以將世人帶到好遠。精進自身,就係做乜都try hard,唔好輕易放棄,家人朋友情人工作全部都係。遇到挫折,唔好賴社會同其他人住,首先諗咗自己係咪完全冇責任,一咁樣諗,人格就會慢慢改變。之後,我地應該去思考社會上面邊個崗位最適合自己,目標確立咗,就用盡一切方法去精進,咁樣你自然就會為自己創造價值,需要你同重視你嘅人就會出現,然後你就會成為共同體一員。

民族全殲係有可能,因為世界各國一定係睇自身利益。如果同中共做生意有利,最好就係支持中共維持秩序,然後繼續壓榨中國賤民。此之所以,臨時政府宣言不切實際,因為民族經濟係先於一切,有人有錢有領土(喺人地國家有間公司有幾塊田都計),至有可能說服到世界各國落注喺我地身上。同中國各省相比,香港人起步點高,呢樣係買辦民族性使然,如果香港人可以喺唔益中共嘅情況之中財富滾滾,我地就有機會贏。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞